Δε, 15/07/24 | 21:08

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΡΓΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΟ KOGARAH ΤΟΥ ΣΫΔΝΕΥ

Αυστραλίας: “Τα θαύματα δεν επιτελούνται με έναν τρόπο μαγικό αλλά με τρόπο υπαρξιακό”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Αρχιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε το πρωί της Κυριακής στον ιερό ναό Αναστάσεως του Χριστού στο προάστιο Kogarah του Σύδνεϋ.

Της θείας λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος συνιερουργούντων των επισκόπων Κυανέων κ. Ελπιδίου και Μαγνησίας κ. Χριστοδούλου.

«Τα θαύματα δεν επιτελούνται με έναν τρόπο μαγικό αλλά με τρόπο υπαρξιακό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο κήρυγμά του ο κ. Μακάριος αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή της ημέρας η οποία περιγράφει το θαύμα της θεραπείας του δαιμονισμένου νέου από τον Ιησού Χριστό διευκρινίζοντας συγχρόνως πως, «τόσο αυτός που προσδοκά τη θεραπεία όσο και αυτός που θεραπεύει, θα πρέπει να έχουν άμεση υπαρξιακή ενότητα με τον Χριστό που είναι η πηγή των θαυμάτων και απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε θαύμα είναι η πίστη», σημείωσε.

Όπως επεσήμανε μάλιστα ο εγωισμός και η ιδιοτέλεια υπονομεύουν και εκπαραθυρώνουν την πίστη από την ψυχή του ανθρώπου. «Οι αμαρτίες δεν διακρίνονται σε πνευματικές και σωματικές αλλά όλες οι αμαρτίες είναι ψυχοσωματικές, δηλαδή σε κάθε πτώση μετέχει όλη η ανθρώπινη υπόσταση. Για τον λόγο αυτό για να απαλλαγούμε από τις αμαρτίες και να προκόψουμε στην πνευματική μας ζωή θα πρέπει να αγωνιστούμε και ψυχικά και σωματικά», ξεκαθάρισε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας.

Κάνοντας ωστόσο ειδική μνεία στον Άγιο Ιωάννη τον Σιναΐτη τον οποίο η Εκκλησία τιμά τη Δ’ Κυριακή των Νηστειών και ειδικότερα στο βιβλίο του «Κλίμαξ» όπου παρουσιάζονται ως σκαλοπάτια οι αρετές που μπορούν να μας οδηγήσουν στον Θεό ανέλυσε το πρώτο και το τελευταίο σκαλοπάτι της «Κλίμακος».

«Το πρώτο αναφέρεται στην «αποταγή» δηλαδή στην αρετή που επιτρέπει στον άνθρωπο να αρνηθεί τις επιθυμίες, τα πάθη και το θέλημά του, δηλαδή όλα εκείνα που τον κρατούν προσκολλημένο στα επίγεια και δεν του επιτρέπουν να πορευθεί προς τη βασιλεία των ουρανών. Στην κορυφή της «Κλίμακος» βρίσκεται η αρετή της αγάπης -όχι η αγάπη η φιλοσοφική ή συναισθηματική όπως την παρουσιάζει ο σύγχρονος κόσμος- αλλά η εσταυρωμένη αγάπη όπως τη διδάσκει ο Χριστός την αγία και μεγάλη εβδομάδα», υπογράμμισε ο κ. Μακάριος.

Φώτο: Mark Petropoulos

Πρόσθεσε δε «όχι η αγάπη των λόγων αλλά η αγάπη των έργων. Η αγάπη χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς ιδιοτέλεια. Η αγάπη η θυσιαστική και η εσταυρωμένη», ενώ κλείνοντας προέτρεψε το εκκλησίασμα, «να αναζητήσει αυτή την αρετή στον Γολγοθά κάτω από τον Σταυρό του Χριστού».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ