Παρέμβαση κατά της μετατροπής του ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, πραγματοποίησε μέσω της ΕΡΤ, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος.

«Συμπάσχω με όλους τους Έλληνες, με όλους τους Ρωμιούς και με όλους τους Ορθόδοξους» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος που υπενθύμισε πως ο ναός αυτός φτιάχτηκε για ένα συγκεκριμένο σκοπό «…φτιάχτηκε για να είναι ο ναός του Πατριάρχου σε μία συγκεκριμένη εποχή και εκπροσωπεί ασφαλώς ένα θεσμό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Άσχετα που τώρα εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τελούμε τη Θεία Λειτουργία μέσα σε αυτό το μνημείο. Ότι  και να γίνει όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο ναός αυτός είναι ναός των ορθοδόξων».

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος που υπεραμύνθηκε του πραγματικού ρόλου του μνημείου υπενθύμισε και την αρχιτεκτονική του ιδιαιτερότητα αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Ότι και να γίνει δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο πρώτος τρούλος που φτιάχτηκε στην ανθρώπινη ιστορία είναι ο τρούλος της Αγίας Σοφίας».

Συμπλήρωσε πως «Ο τρούλος που είναι στο Βατικανό, οι τρούλοι που είναι στα Καπιτώλια στην Αμερική στην Ευρώπη στα επίσημα κτίρια, δημαρχείων κοινοβουλίων, είναι αντίγραφα αυτού του πρώτου τρούλου του δικού μας και πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι…».

Μάλιστα ξεκαθάρισε πως ό,τι κι αν γίνει στο μέλλον η ιστορική πραγματικότητα δεν αλλάζει. «Ακόμα και αν το κάνουνε τζαμί, ακόμα και αν το αφήσουνε μουσείο, ακόμα και να το κάνουν αποθήκη, ακόμα και να το κάνουνε γυμναστήριο ή οτιδήποτε δεν παύει να είναι ένα μνημείο διαχρονικό που δείχνει ποιοι είμαστε και τι είμαστε και όποια παρέμβαση και αν γίνει την ιστορική πραγματικότητα δεν μπορούμε να τη χαλάσουμε».

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το θέμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σημείωσε ότι «Ο Πατριάρχης -από ότι ξέρω- είπε ότι θα απογοητεύσει όλο το χριστιανικό κόσμο μία τέτοια αλλαγή και αυτό είναι γεγονός. Και εγώ θα απογοητευτώ και εσείς θα απογοητευτείτε, διότι αν θα γίνει τζαμί εγώ δεν θα μπορώ να επισκεφτώ αυτό το μνημείο το οποίο είναι μνημείο του Γένους μου. Επομένως θα υπάρξει απογοήτευση σε όλο τον χριστιανικό κόσμο που ξεπερνάει τα 350 εκατομμύρια οι Ορθόδοξοι, για να μη βάλουμε μέσα και τους Καθολικούς και τους Προτεστάντες που όλοι είναι Χριστιανοί και οπωσδήποτε θα έχει ένα αρνητικό αντίκτυπο η απόφαση αυτή του Προέδρου της Τουρκίας».

Ετικέτες: