Τρίτη 28 Μαΐου 2024 | 4:59

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Αυστραλίας: “Οι ήρωες πρόγονοί μας μας κληροδότησαν μια σπουδαία κληρονομιά”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

«Με τη γενναία απόρριψη των ιταμών τελεσιγράφων των δυνάμεων του Άξονα, ο περήφανος ελληνικός λαός επανανοηματοδότησε τη λέξη “ΟΧΙ” και την κατέστησε διεθνώς συνώνυμο της φιλοπατρίας, της αξιοπρέπειας και της αφοσίωσης στα οικουμενικά ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας», υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος σε μήνυμά του για τη σημερινή 83η Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο Σεβασμιώτατος υπενθυμίζει ότι «σε εκείνο το ιστορικό “ΟΧΙ” των προγόνων μας έσμιξαν οι φωνές των απανταχού ανά την υφήλιο ανυπότακτων ανθρώπων και λαών», ενώ κάνει ειδική μνεία στις διαχρονικά κοινές αξίες των λαών της Ελλάδος και της Αυστραλίας.

Ακολουθεί ολόκληρο το Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την σημερινή επέτειο

Συμπληρώνονται σήμερα 83 χρόνια από την έναρξη τους Έπους του 1940, μιας εκ των λαμπροτέρων σελίδων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Με τη γενναία απόρριψη των ιταμών τελεσιγράφων των δυνάμεων του Άξονα, ο περήφανος ελληνικός λαός επανανοηματοδότησε τη λέξη «ΟΧΙ» και την κατέστησε, διεθνώς, συνώνυμο της φιλοπατρίας, της αξιοπρέπειας και της αφοσίωσης στα οικουμενικά ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Σε εκείνο το ιστορικό «ΟΧΙ» των προγόνων μας έσμιξαν οι φωνές των απανταχού ανά την υφήλιο ανυπότακτων ανθρώπων και λαών, οι οποίοι όρθωσαν με θάρρος το ανάστημά τους απέναντι στη ναζιστική επέλαση. Σε εκείνο το ιστορικό «ΟΧΙ», εξάλλου, συναντήθηκαν για άλλη μία φορά οι λαοί της Ελλάδος και της Αυστραλίας, οι οποίοι διαχρονικά μοιράζονται κοινές αξίες και ιδανικά.

Αντιλαμβανόμαστε, επομένως, πόσο σπουδαία κληρονομιά μάς κληροδότησαν οι ήρωες πρόγονοί μας. Κληρονομιά η οποία αφενός, μεν, τονώνει το αίσθημα της εθνικής μας υπερηφάνειας, αφετέρου, δε, μάς επιφορτίζει με την ευθύνη να τηρούμε στο ακέραιο τα ιδανικά για τα οποία εκείνοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν. Τούτου δοθέντος, η σημερινή επέτειος συνιστά αφορμή εορτασμού από τη μια και ευκαιρία αναστοχασμού από την άλλη.

Ας αδράξουμε την ευκαιρία να αναρωτηθούμε αν με τις πράξεις και τα έργα μας αποδίδουμε την αρμόζουσα τιμή σε όσους διατράνωσαν το περήφανο «ΟΧΙ» πριν από 83 χρόνια. Ας αναρωτηθούμε, επίσης, αν συντελούμε ώστε να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη της εθνικής μας εποποιίας στις νεότερες γενιές, που είναι το παρόν και το μέλλον του Γένους μας. Και μη λησμονήσουμε ταυτόχρονα να κλίνουμε το γόνυ και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς την Κυρία Θεοτόκο, για την εμψύχωση, τη σκέπη και την προστασία της σε όλους τους αγώνες των προγόνων μας, συμπεριλαμβανομένου του ηρωικού αγώνα του ’40.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Χρόνια πολλά στη φιλτάτη πατρίδα μας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ