Κυριακή 26 Μαΐου 2024 | 11:45

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Αυστραλίας: Να μιμηθούμε τις αρετές της Υπεραγίας Θεοτόκου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στο ελπιδοφόρο μήνυμα της θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εστιάζει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος απευθυνόμενος στον ιερό κλήρο και στον φιλόχριστο λαό.

«Εκείνη που συνήργησε στη Γέννηση του Θεανθρώπου ενώνοντας ως έμψυχος κλίμακα δηλαδή σκάλα τον ουρανό με τη γη τώρα για δεύτερη φορά μετατρέπεται σε νοητή κλίμακα η οποία προσφέρει στον φθαρτό άνθρωπο την προοπτική της αιώνια και αληθινής ζωής», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο Σεβασμιώτατος ωστόσο καταλήγει με την πατρική παρότρυνση, «ας θέσουμε ως σκοπό της παρούσας ζωής μας να μιμηθούμε τις αρετές της Υπεραγίας Θεοτόκου ώστε να αξιωθούμε να βαδίσουμε στη νοητή εκείνη κλίμακα η οποία οδηγεί στην επουράνια ζωή.

Αναλυτικά το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου

Οι απανταχού Ορθόδοξοι Χριστιανοί προσερχόμαστε σήμερα ευλαβικά ενώπιον των ιερών εικόνων της Υπεραγίας Θεοτόκου, για να προσκυνήσουμε και να τιμήσουμε το πρόσωπο εκείνο που έχει ταυτιστεί, όσο οποιοδήποτε άλλο από το ανθρώπινο είδος, με τη Ζωή.

«Τὴν ζωὴν ἡ κυήσασα, πρὸς ζωὴν μεταβέβηκας, τῇ σεπτῇ Κοιμήσει σου, τὴν ἀθάνατον», ακούμε να ψάλλεται στις εκκλησίες μας την ευλογημένη ετούτη ημέρα, κατά την Ακολουθία του Όρθρου. Εκείνη που γέννησε τη Ζωή, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, με την κοίμησή της μεταβαίνει στην αθάνατη ζωή, μας περιγράφει ο υμνογράφος.

Αρκούν οι λιγοστές αυτές λέξεις, για να μας παρουσιάσουν τον λόγο που σήμερα οι «οὐρανοὶ ἐπαγάλλονται» και «πᾶσα ἡ γῆ εὐφραίνεται», τον λόγο που η Κοίμησις της Θεοτόκου είναι όντως εορτή και λαμπρά πανήγυρη κι όχι πένθος, θλίψη και οδύνη.

Ο ευσεβής λαός μας, ο οποίος τρέφει βαθύτατο σεβασμό προς το ιερώτατο πρόσωπο της Θεομήτορος, βιώνει σήμερα αισθήματα πηγαίας και ανυπόκριτης χαράς για το γεγονός ότι η Κεχαριτωμένη Μαρία μετέστη στους ουρανούς, στη Βασιλεία του Υιού της.

Είναι χαρά δικαίωσης αλλά και χαρά ελπίδος για το ανθρώπινο γένος. Χαρά δικαίωσης, διότι η Μητέρα του Κυρίου και Θεού μας, και Μητέρα όλων μας, μολονότι θνητή όπως κάθε άνθρωπος επί γης, γεύεται τη θεία δωρεά της νίκης επί του θανάτου, τη δωρεά της αιώνιας ζωής.

Και χαρά ελπίδος, διότι με την κοίμηση και τη μετάστασή Της «κλίμαξ πρὸς οὐρανὸν, ὁ τάφος γίνεται». Εκείνη που συνήργησε στη Γέννηση του Θεανθρώπου, ενώνοντας, ως έμψυχος κλίμακα, δηλαδή σκάλα, τον ουρανό με τη γη, τώρα, για δεύτερη φορά, μετατρέπεται σε νοητή κλίμακα, η οποία προσφέρει στον φθαρτό άνθρωπο την προοπτική της αιώνια και αληθινής ζωής.

Είναι γεγονός, αγαπητοί μου αδελφοί, ότι καθημερινά με πολλή πίστη προσφεύγουμε στην Παναγία μας, ζητώντας τις πρεσβείες Της για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τις δοκιμασίες και τις θλίψεις της παρούσας ζωής. Παράλληλα, όμως, ας φυλάξουμε στο νου και στην καρδιά μας το ελπιδοφόρο μήνυμα της σημερινής μεγάλης εορτής. Και ας θέσουμε ως σκοπό της παρούσας ζωής μας να μιμηθούμε τις αρετές της Υπεραγίας Θεοτόκου, ώστε να αξιωθούμε να βαδίσουμε στη νοητή εκείνη κλίμακα, η οποία οδηγεί στην επουράνια ζωή.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ