Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 15:37

Αυστραλίας Μακάριος: «Τα παιδιά μας να γνωρίζουν για ποιες αξίες αγωνίζονταν οι πρόγονοί τους»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τέτοιες ώρες, πριν από 81 χρόνια, μια μικρή, δισύλλαβη λέξη έδινε σινιάλο στην Ιστορία για να ξεκινήσει τη συγγραφή ενός ακόμα ενδόξου κεφαλαίου για το Γένος των Ελλήνων. Το ηρωικό «ΟΧΙ» έβγαινε αβίαστα από τα χείλη και κατέκλυζε τις καρδιές των περήφανων προγόνων μας, μην επιτρέποντας να εισχωρήσει ο φόβος και να τις κυριεύσει η ταραχή.

Ορθώνοντας με γενναιότητα το ανάστημά τους μπροστά στους πασιφανώς ισχυρότερους επίδοξους κατακτητές, οι Έλληνες έγιναν παράδειγμα αντίστασης για τους υπόλοιπους λαούς και τους ενέπνευσαν να αγωνιστούν με την ίδια αυταπάρνηση απέναντι στις προελαύνουσες δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού.

Ο φτωχός λαός μας γνώριζε εξαρχής ότι το τίμημα του «ΟΧΙ» θα ήταν βαρύ. Όμως τα παλληκάρια μας βάδισαν με αποφασιστικότητα προς το μέτωπο, αποδεχόμενα συνειδητά να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους. Για αυτούς τους γενναίους άνδρες, κλίνουμε το γόνυ ευλαβικά σήμερα και αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα. Μαζί τους τιμούμε και τις μανάδες, τους πατεράδες, τις γυναίκες τους και όλον τον ελληνικό λαό που συμπορεύτηκε με αξιοθαύμαστη ομοψυχία στον ιερό εκείνο αγώνα. Και ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους ήρωες προγόνους μας, δεν είναι άλλος από το να αναστοχαστούμε το μεγαλειώδες «ΟΧΙ» το οποίο βροντοφώναξαν και να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τα υψηλά ιδανικά και τις αξίες που τα τρία αυτά γράμματα συμπύκνωναν: την αγάπη για την πατρίδα, την προσήλωση στην αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τη δημοκρατία, την υπεράσπιση των ιερών και οσίων του Γένους και της Πίστεώς μας.

Η σημερινή επέτειος φέρει ενώπιόν μας τη βαριά ευθύνη που έχουμε κληρονομήσει, να συνεχίσουμε οι ίδιοι να πορευόμαστε με τα ιδανικά των προγόνων μας, καθώς και να μεριμνούμε ώστε αυτά τα ιδανικά να γίνονται κτήμα των νεότερων γενιών. Τα παιδιά μας επιβάλλεται να έχουν γνώση και επίγνωση του ποιοι είναι, από πού προέρχονται και για ποιες αξίες αγωνίζονταν οι πρόγονοί τους. Όπως επίσης επιβάλλεται να γνωρίζουν ότι η ορθόδοξη πίστη ενίσχυε πάντοτε το Γένος των Ελλήνων, σε κάθε αντίξοη καμπή της ιστορικής του διαδρομής.

Όχι τυχαία, άλλωστε, η ημέρα της εθνικής μας εορτής συμπίπτει με την εορτή της Αγίας Σκέπης, κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμάει το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, η χάρη της οποίας σκέπει και προστατεύει τον λαό του Θεού. Τιμούμε και δοξάζουμε σήμερα την Παναγία μας, το διαχρονικό και ακλόνητο στήριγμά μας, που ενίσχυε, εμψύχωνε, παρηγορούσε και έσκεπε τους ήρωες του Έπους του ΄40.

Δοξάζουμε, επίσης, τον Τριαδικό Θεό που μας αξιώνει να εορτάζουμε την εθνική μας επέτειο σε μια χώρα που ο λαός της συναντήθηκε με τον ελληνικό λαό σε κοινές αξίες και ιδανικά, και αγωνίστηκαν αντάμα για την υπεράσπισή τους.

Εύχομαι από καρδιάς στους απανταχού Έλληνες και Ελληνίδες, χρόνια πολλά και Παναγιοσκέπαστα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ