Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 | 16:06

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

Αυστραλίας: “Κληρικοί και επίσκοποι που πιστεύουν ότι με την πίεση κάποιος θα προκόψει στην πνευματική ζωή δε χωρούν στην ορθόδοξη εκκλησία”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς», ήταν το μήνυμα που έστειλε το απόγευμα της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος από τον ιερό ναό Παναγίας Σουμελά του East Keilor της Μελβούρνης όπου χοροστάτησε στην ακολουθία της Β’ Στάσης των χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμά του υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε η Παναγία στη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους με τη συγκατάθεσή της να κυοφορήσει και να γεννήσει τον υιό και λόγο του θεού, ενώ αναλύοντας τους στίχους από την Ακολουθία των Χαιρετισμών εστίασε μεταξύ άλλων στη φράση, «Χαίρε σκέπη του κόσμου, πλατυτέρα νεφέλης».

Εξηγώντας στο εκκλησίασμα ότι η χρήση του όρου «νεφέλη» συνδέεται με τη «νεφέλη» που περιγράφεται στο βιβλίο της εξόδου στην παλαιά διαθήκη η οποία είχε καλύψει και προστατέψει τους Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο. “Η Παναγία ως «πλατυτέρα νεφέλης» σκεπάζει όλη την ανθρωπότητα και προστατεύει σαν μάνα όλα τα παιδιά του κόσμου”, επεσήμανε ο κ. Μακάριος παροτρύνοντας συγχρόνως τους πιστούς σε όλες τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν, “να έχουν εμπιστοσύνη και να προσεύχονται στην Παναγία”.

Περιγράφοντας ωστόσο την πνευματική χαρά που βιώνουν οι πιστοί ως μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τόνισε πως, “η Εκκλησία μας είναι Εκκλησία της χαράς. Άνθρωποι οι οποίοι σκορπίζουν τη μιζέρια, τη θλίψη και την κατάθλιψη δε χωρούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Κληρικοί, επίσκοποι, αρχιεπίσκοποι οι οποίοι είναι πιεστικοί και πιστεύουν ότι με την πίεση κάποιος θα προκόψει στην πνευματική ζωή επίσης δε χωρούν στην ορθόδοξη εκκλησία, η οποία είναι βίωμα ελευθερίας, ειρήνης και χαράς”.

Πρόσθεσε δε πως η χαρά είναι μια εσωτερική υπόθεση και δεν εξαρτάται ούτε εξασφαλίζεται από τις εξωτερικές συνθήκες. “Μπορεί κάποιος να είναι πολύ πλούσιος και να μην είναι χαρούμενος, ενώ μπορεί κάποιος να είναι πολύ φτωχός αλλά να είναι πάρα πολύ χαρούμενος. Μπορεί να δείτε καρκινοπαθείς και να είναι χαρούμενοι επειδή πιστεύουν στον Χριστό και να δείτε ανθρώπους που είναι υγιέστατοι αλλά έχουν μία θλίψη και μία μιζέρια στη ζωή τους, διότι χωρίς τον Χριστό η ζωή του ανθρώπου δεν νοηματοδοτείται”, διευκρίνισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος καταλήγοντας προέτρεψε τους πιστούς να προσπαθούν να ζουν την πνευματική ζωή της Εκκλησίας, χωρίς να προσβάλλουν και να στερούν τη χαρά από τους συνανθρώπους τους. “Είτε με τον φθόνο, είτε με την αδικία, είτε με την κατάκριση και τη συκοφαντία”, σημείωσε ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Παναγίας η οποία, “παρέμεινε αφοσιωμένη στο θέλημα του Θεού χωρίς να προτάξει το δικό της θέλημα και χωρίς να κατακρίνει κανέναν ακόμα κι όταν έβλεπε να βασανίζουν και να σταυρώνουν το παιδί της”, κατέληξε.

Στην ακολουθία μεταξύ άλλων παρέστησαν ο μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, οι επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος και η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία κα Μάρθα Μαυρομμάτη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ