Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 0:50

ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΑ ΚΑΘΡΕΦΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ

Αυστραλίας: “Κάποιοι ηγέτες αντί να περιοριστούν σε αυτά που έχουν προσπαθούν να επεκτείνουν περισσότερο τη δύναμή τους και τα εδάφη τους”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Βρισβάνη εορτάστηκε σήμερα το πρωί ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας επί της αιρέσεως της Εικονομαχίας. Οι πιστοί της Ενορίας είχαν τη χαρά να υποδεχθούν τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο και να εορτάσουν μαζί του την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Ο κ. Μακάριος χοροστάτησε προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο και Μελόης κ. Αιμιλιανό, τον πρωτοσύγκελο της αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτη κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, τους ιερείς του ναού και άλλους ιερείς από την πόλη της Βρισβάνης. 

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε εν συντομία στα γεγονότα του 8ου και 9ου αιώνος, τα οποία αποτέλεσαν μια μεγάλη δοκιμασία για την Εκκλησία μας και επικέντρωσε στην αποφασιστική συμβολή της Αυτοκράτειρας Θεοδώρας στον τερματισμό αυτής της δοκιμασίας.

Όπως εξήγησε η αυτοκράτειρα και μετέπειτα Αγία Θεοδώρα σύζυγος του εικονομάχου αυτοκράτορος Θεοφίλου, διακρινόταν για την προσήλωσή της στην ορθόδοξη πίστη και κατανοούσε πλήρως ότι ενώπιον των εικόνων οι πιστοί χριστιανοί δεν προσκυνούσαν κάποια είδωλα, αλλά απέδιδαν τιμή στα υπαρκτά πρόσωπα που εικονίζονταν.

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε δε ειδική μνεία στο γεγονός πως η αυτοκράτειρα φύλασσε μια εικόνα που η άλλη της πλευρά ήταν καθρέφτης την οποία προσκυνούσε χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον σύζυγό της. Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός θέλησε να στείλει ένα σημαντικό μήνυμα, ότι «η κάθε εικόνα πρέπει να αποτελεί για εμάς ευκαιρία και πρόκληση να καθρεφτίζουμε τον εαυτό μας πάνω σε αυτή και στο πρόσωπο το οποίο εικονίζεται».

Παρότρυνε ωστόσο τους πιστούς κάθε φορά που προσκυνούν την εικόνα του Χριστού ή της Παναγίας ή του προστάτη της ενορίας τους να θέτουν στους εαυτούς το ερώτημα αν ακολουθούν τη διδασκαλία ή το παράδειγμα του βίου τους. «Κάθε φορά που προσκυνούμε μια εικόνα να γίνεται αφορμή για να ελέγχουμε τον εαυτό μας και να βλέπουμε αν μιμούμαστε τους Αγίους μας γιατί οι Άγιοι δεν ήταν πρόσωπα τα οποία ήρθαν από έναν άλλο κόσμο αλλά ήταν άνθρωποι όπως είμαστε κι εμείς και κατάφεραν να γίνουν άγιοι προσπαθώντας να εφαρμόσουν στη ζωή τους τα λόγια του Χριστού, τον βίο και τα βιώματα της παναγίας και των προγενέστερων αυτών Αγίων της Εκκλησίας μας».

Από την ομιλία του κ. Μακαρίου δεν απουσίαζε η αναφορά στις τρέχουσες δοκιμασίες που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα με έμφαση στον πόλεμο ο οποίος μαίνεται στην Ουκρανία μετά από την πρόσφατη ρωσική εισβολή. Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα παρακάλεσε όλους να εντείνουν τις προσευχές τους για να σταματήσει να χύνεται αίμα αθώων ανθρώπων. «Να προσευχηθείτε να ειρηνεύσει ο Θεός τον κόσμο και να φωτίσει κάποιους ηγέτες οι οποίοι αντί να περιοριστούν σε αυτά που έχουν προσπαθούν να επεκτείνουν περισσότερο και τη δύναμή τους και τα εδάφη τους και αυτό είναι κάτι που ο Θεός δεν θα το ευλογήσει», παρατηρώντας παράλληλα ότι διαχρονικά, «στο διάβα της ιστορίας τα έθνη και οι λαοί που θεωρούσαν ότι είχαν μια υπεροχή έναντι των άλλων στο τέλος ταπεινώθηκαν», κατέληξε. 

Προ της απολύσεως της κατά την παράδοση και τάξη της εκκλησίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των εικόνων και η ανάγνωση τμήματος του «Συνοδικού της Ορθοδοξίας», σε ανάμνηση του γεγονότος της αναστήλωσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ