Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 12:04

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Αυστραλίας: “Η ενότητα μέσα στην εκκλησία αποτελεί μαρτυρία της παρουσίας του αγίου πνεύματος”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η ενότητα μέσα στην Εκκλησία αποτελεί μαρτυρία της παρουσίας του αγίου πνεύματος, τόνισε συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης ημέρα που η εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Μεγάλου, το όνομα του οποίου φέρει, προεξήρχε της θείας λειτουργίας περιστοιχούμενος από πλειάδα αρχιερέων και κληρικών.

Το αρχιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Redfern του Σύδνεϋ. Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Σεβαστείας κ. Σεραφείμ και Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων και οι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μελόης κ. Αιμιλιανός, Κυανέων κ. Ελπίδιος, Σινώπης κ. Σιλουανός, Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος, Κερασούντος κ. Ευμένιος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος.

Το χαρμόσυνο κλίμα της ημέρας επέτεινε η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Παϊσίου, μοναχού της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Yellow Rock. Προσερχόμενος για να λάβει τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης, ο π. Παΐσιος υποσχέθηκε έμφορτος συγκίνησης να φανεί αντάξιος των προσδοκιών της Εκκλησίας και των συμμοναστών του, ενώ εξέφρασε την υιική αγάπη και ευγνωμοσύνη του προς τον Σεβασμιώτατο μνημονεύοντας μεταξύ άλλων το πατρικό και ανύστακτο ενδιαφέρον του για την αδελφότητα της Μονής Αγίου Γεωργίου.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος, απηύθυνε στον χειροτονούμενο λόγους πνευματικής οικοδομής τονίζοντάς του εισαγωγικά ότι, «σήμερα είναι η ημέρα της προσωπικής σου Πεντηκοστής αλλά και ημέρα χαράς για όλη την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, καθώς μέσα στην Εκκλησία τίποτα δεν είναι ιδιωτικό, ατομικό, αποκομμένο από το όλον». «Η Εκκλησία είναι κοινωνία, είναι κοινότητα, είναι οικογένεια, είναι πλέγμα αγαπητικών σχέσεων και σε αυτήν την ευλογημένη κοινότητα τα χαρίσματα διανέμονται από το Πανάγιο Πνεύμα. Όχι για την προσωπική ανέλιξη του καθενός μας ή για την προβολή και την τακτοποίησή μας αλλά για την οικοδομή του σώματος του Χριστού και τη σωτηρία των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Ευχόμενος στον π. Παΐσιο να έχει μια ευλογημένη και πνευματική πορεία, ο Σεβασμιώτατος τού υπενθύμισε την αξία της υπακοής και της ταπεινώσεως, αρετών που θα του επιτρέψουν να προσεγγίσει ευκολότερα τον Θεό. Επικαλέστηκε, εξάλλου, έναν λόγο του Οσίου Μακαρίου του Αιγυπτίου, ο οποίος έκρινε ότι όσο η ψυχή του ανθρώπου ευρίσκεται σε απόλυτη άσκηση, σε ταπείνωση, σε πραότητα και ενάρετη ζωή και σε φρόνημα υπακοής, τόσο περισσότερο επαναπαύεται σε αυτή η χάρις του Παναγίου Πνεύματος.

Προ της Απολύσεως της θείας λειτουργίας, με βαθειά συγκίνηση ο Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, ο οποίος έλαβε τη χάρη της αρχιεροσύνης πριν από ακριβώς τρία έτη στον ίδιο ιερό ναό απηύθυνε εγκάρδιες ευχές και λόγους ευγνωμοσύνης προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο, εκ μέρους όλων των βοηθών επισκόπων της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. «Πάνω από τρία χρόνια τώρα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας βιώνει και μαρτυρεί την πνευματική σας πατρότητα», τόνισε εισαγωγικά ο Θεοφιλέστατος.

Συνέχισε ωστόσο λέγοντας, «Όσο περισσότερο βιώνουμε το ευλογημένο αυτό γεγονός, τόσο περισσότερο πειθόμεθα ότι είναι το χέρι του Θεού που σας έφερε στον τόπο μας για να ποιμάνετε την εν Αυστραλία Εκκλησία. Με τις θεοφιλείς ενέργειές σας για περισσότερα από τρία χρόνια τώρα, φέρατε την εν τη Εκκλησία ενότητα σ’ όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας, σε κάθε Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια. Δώσατε ζωή στην επισκοπική ευθύνη, αφυπνίσατε τον κλήρο, αναζωογονήσατε τη νεολαία, Βιώσαμε τα αγαθά αποτελέσματα της αγάπης σας, εκτός των άλλων περιστάσεων και στην ανέγερση νέων ναών, καθώς και στην επιστροφή στη μάνδρα της Εκκλησίας απομακρυσμένων και απομονωμένων για δεκαετίες κοινοτήτων».

Ο Επίσκοπος Σινώπης έκανε επίσης ειδική μνεία στο σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς και θεμέλιο της αρχιεπισκοπικής διακονίας του κ. Μακαρίου. «Όχι μόνον επανεβεβαιώσατε τη θέση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στη συνείδηση της τοπικής εν Αυστραλία Εκκλησίας αλλά επίσης συντελείτε καθημερινώς με τις άοκνες προσπάθειές σας, στη φανέρωση του φωτός του εκπεμπομένου από τον μαρτυρικό και εμπερίστατο και καθαγιασμένο Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας και Κιβωτό του Γένους μας, τη στοργική Μητέρα Εκκλησία που όπως έχει πει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης φυλάει ζηλότυπα τα ιερά και τα όσια της φυλής και του Γένους μας».

Αντιφωνώντας ο Αρχιεπίσκοπος, με πατρική αγάπη και ταπείνωση, σημείωσε καταρχάς την αξία της ενότητας ως μαρτυρίας της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος. «Όπου υπάρχει ενότητα το Άγιο Πνεύμα είναι παρόν και αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα συνιστά μια μαρτυρία της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος. Αυτό πρέπει να το ζούμε και να το χαιρόμαστε διότι δεν είναι πάντοτε δεδομένο», τόνισε με εμφανή τη συγκίνησή του.

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε το Θεοφιλέστατο κ. Σιλουανό για τις ευχές και τους θερμούς λόγους του σπεύδοντας όμως να σημειώσει ότι, «όλα αυτά τα οποία είπατε εκφράζουν κυρίως την αγάπη της καρδιάς σας αλλά αισθάνομαι ότι δεν ανταποκρίνονται στην ελαχιστότητά μου». «Τα δέχομαι όμως ως έναν δικό σας οραματισμό για το πώς θέλετε να είναι ο Αρχιεπίσκοπος, για το πώς θέλετε να είναι το μέλλον της τοπικής μας Εκκλησίας και οι προοπτικές που θέλετε να έχουμε και όλα αυτά τα ενστερνίζομαι και τα θέτω κι εγώ ως προοπτική για την Εκκλησία μας, την οποία όμως θα πρέπει να υλοποιήσουμε όλοι μαζί. Διότι αυτός ο αμπελώνας, της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, είναι μεγάλος και θέλει πολλούς και καλούς γεωργούς. Και εσείς είστε και καλοί και άξιοι και είμαι πεπεισμένος ότι θα δώσετε όχι μόνο τον εαυτό σας αλλά και τη ζωή σας ακόμη αν χρειαστεί για τη δόξα του Χριστού και την πρόοδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας».

Σημειώνεται ότι στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος τέλεσε ιερό τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής της αειμνήστου Ζαχαρώς Αναστασιάδου, αδελφής του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

αρχιερατικός εσπερινός επί τη εορτή του Οσίου Μακαρίου του Μεγάλου

Tο απόγευμα της Τετάρτης, στον ιερό καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Redfern του Σύδνεϋ, τελέστηκε ο αρχιερατικός εσπερινός επί τη εορτή του Οσίου Μακαρίου του Μεγάλου.

Στην ακολουθία του εσπερινού, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι μητροπολίτες Σεβαστείας κ. Σεραφείμ και Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων, οι επίσκοποι, Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μελόης κ. Αιμιλιανός, Κυανέων κ. Ελπίδιος, Σινώπης κ. Σιλουανός, Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος, Κερασούντος κ. Ευμένιος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρος Κρικέλης, κληρικοί από την πόλη του Σύδνεϋ και από άλλες περιοχές της αυστραλιανής επικράτειας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, Πρόεδροι και λοιποί εκπρόσωποι Ενοριών – Κοινοτήτων, Οργανισμών της Αρχιεπισκοπής και ομογενειακών οργανώσεων, καθώς επίσης διευθυντές, εκπαιδευτικοί και μαθητές των ελληνορθόδοξων σχολείων.

Στο τέλος της ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος παρουσίασε συνοπτικά στο εκκλησίασμα τον βίο, την προσωπικότητα, το πολυσχιδές έργο και τα θαύματα που επιτέλεσε ο τιμώμενος Άγιος, ο οποίος συγκαταλέγεται στους επιφανέστερους ασκητές των πρώτων αιώνων της Χριστιανοσύνης. Επιχειρώντας δε να συνοψίσει τη θεολογία, τη φιλοκαλική διδασκαλία και την πνευματική παρακαταθήκη του Οσίου Μακαρίου, εστίασε στη χαρακτηριστική φράση του: «Οὐκ ἔστιν ἄλλως σωθῆναι εἰ μὴ διὰ τοῦ πλησίον».  

«Τολμώ να πω ότι αυτή η φράση εκφράζει την πεμπτουσία της ορθόδοξου θεολογίας», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος εξηγώντας ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να σωθεί κάποιος αν πιστεύει και αγαπά μόνο τον Θεό. «Εμείς αγαπούμε τον Θεό αλλά αγαπούμε και τον πλησίον διότι στο πρόσωπο του πλησίον βλέπουμε το πρόσωπο του Θεού».

Εξάλλου, για να δημιουργήσει κανείς μια προσωπική σχέση με τον Χριστό, δεν αρκεί να πηγαίνει στην εκκλησία, να γνωρίζει την Αγία Γραφή, να προσεύχεται, να νηστεύει ή να κάνει ελεημοσύνη. Η προσωπική αυτή σχέση με τον Χριστό, όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, εξαρτάται και από τη σχέση έχουμε δημιουργήσει με τα πρόσωπα που μας περιβάλλουν, είτε πρόκειται για πρόσωπα που ανήκουν στο οικογενειακό και συγγενικό μας περιβάλλον, είτε για πρόσωπα «αλλότρια», όπως έλεγε ο Όσιος Μακάριος, ή και για πρόσωπα εχθρικά.

«Ακόμη και η σχέση μας με τον εχθρό πρέπει να δοκιμάζεται και να αντέχει στα κριτήρια της ορθόδοξης θεολογίας και της ορθόδοξης πνευματικότητας ή για να το θέσουμε διαφορετικά να αντέχει στα κριτήρια της διδασκαλίας του μεγάλου ασκητού της Εκκλησίας μας του Οσίου Μακαρίου». Καταληκτικά ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους αρχιερείς τους κληρικούς και τους λαϊκούς που παρέστησαν στην ακολουθία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ