Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 | 13:06

ΙΕΡΟΥΡΓΗΣΕ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

Αυστραλίας: Έχουμε περιπτώσεις κληρικών οι οποίοι αντί να μιλούν για τον Χριστό βγαίνουν και μιλούν για τη ζωή τους και τα κατορθώματά τους

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Nα έχει ως σκοπό της ιερατικής του διακονίας τον προσανατολισμό των ανθρώπων όχι προς τον εαυτό του αλλά προς τον Χριστό και την Εκκλησία ήταν η προτροπή του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου προς τον διάκονο κ. Κυριάκο Τσάπα που έλαβε τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης σήμερα το πρωί.

Η χειροτονία του νέου πρεσβυτέρου τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Templestowe της Μελβούρνης στον οποίο ο π. Κυριάκος θα συνεχίσει να διακονεί. Κατά τον νουθετήριο λόγο του ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε στον χειροτονούμενο πατρικές συμβουλές για την ιερατική του πορεία σημειώνοντάς του καταρχάς τον κίνδυνο που ελλοχεύει για κάθε κληρικό να απωλέσει τον προσανατολισμό της αποστολής του παρά τον ενθουσιασμό, την αγάπη και την αφοσίωση που διαθέτει στο ξεκίνημα της διακονίας του.

«Κι αυτό συμβαίνει διότι ξεχνούμε εμείς οι ιερείς ότι είμαστε εδώ όχι για να κηρύξουμε τον εαυτό μας, όχι να πούμε πράγματα δικά μας, όχι να οδηγήσουμε τους ανθρώπους προς εμάς και να κερδίσουμε εμείς την αγάπη των ανθρώπων αλλά για να προσανατολίσουμε τους ανθρώπους στον Χριστό και την Εκκλησία», τόνισε μεταξύ άλλων.

Για την αποφυγή αυτού του κινδύνου, ο Αρχιεπίσκοπος συμβούλεψε τον νέο πρεσβύτερο να διαφυλάξει τρεις βασικές αρχές. Να μην ταυτίσει ποτέ τον εαυτό του με τον Χριστό, να μην ταυτίσει τον εαυτό του με την Εκκλησία και να μην τον ταυτίσει με το Άγιο Πνεύμα. Αναλύοντας τους τρεις αντίστοιχους κινδύνους, ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε μεταξύ άλλων πως «έχουμε πολλές περιπτώσεις κληρικών οι οποίοι βγαίνουν και μιλούν εξ ονόματος του Αγίου Πνεύματος και κηρύττουν αίρεση. Έχουμε πολλές περιπτώσεις κληρικών οι οποίοι βγαίνουν και αντί για τον Χριστό μιλούν για τη ζωή τους και για τα κατορθώματά τους, για τα ωραία πράγματα τα οποία πιστεύουν ή ακόμα χειρότερα ανεβάζουν στον άμβωνα όλα τα ζητήματα του πεζοδρομίου διότι νομίζουν ότι με τον τρόπο αυτό είναι επίκαιροι ξεχνώντας ότι το κήρυγμα είναι μία ιερά υπόθεση και δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει, ό,τι φρονεί, ό,τι πιστεύει και κυρίως ό,τι ζει».

Τη στάση αυτή εξάλλου αποδοκιμάζει ο μεγαλύτερος ιεροκήρυκας της εκκλησίας μας όπως υπενθύμισε ο κ. Μακάριος, αναφερόμενος στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Οι επίσκοποι και οι κληρικοί κατά τον Ιερό Χρυσόστομο οφείλουν να κηρύττουν το ευαγγέλιο αυτά τα οποία έζησε ο Χριστός και αυτά τα οποία κηρύττουν οι πατέρες της εκκλησίας. «Δεν κηρύττουμε και δεν παρουσιάζουμε τη ζωή μας αλλά σκοπός μας είναι να κηρύττουμε και να παρουσιάσουμε τον Χριστό».

Στο τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας χειροθέτησε σε πνευματικό – εξομολόγο τον π. Παναγιώτη Νικολάκο ο οποίος υπηρετεί στην ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος Clayton και κατά τη σύντομη προσφώνησή του τον ενθάρρυνε να δίνει τη συγχώρεση με όλη του την καρδιά και με τον τρόπο αυτό να ανοίγει στους ανθρώπους την πόρτα του παραδείσου.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τις πατρικές ευχές του κ. Μακαρίου, ο νέος πρεσβύτερος δέχθηκε τις εγκάρδιες ευχές των επισκόπων Σωζοπόλεως κ. Κυριακού και Κερασούντος κ. Ευμενίου, των παριστάμενων κληρικών και των πολλών πιστών που εκκλησιάστηκαν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ