Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 3:25

ΜΗΝ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΨΕΜΑ

Αυστραλίας: “Αυτή την περίοδο να βάλουμε ως στόχο να ζήσουμε την αλήθεια του Χριστού”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής στον ιερό ναό του αγίου Νικολάου στο Marrickville του Σύδνεϋ ο πρώτος κατανυκτικός εσπερινός της μεγάλης τεσσαρακοστής.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, πλαισιούμενος από τους επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο και Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο, καθώς και από πολλούς ιερείς του Σύδνεϋ. Σύμφωνα με το έθος της Εκκλησίας μας ο Αρχιεπίσκοπος αντάλλαξε τον ασπασμό της αγάπης και της συγχωρήσεως με τους επισκόπους, τους ιερείς και τους πιστούς και ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη μεγάλη τεσσαρακοστή.

Στο κήρυγμά του ωστόσο προέτρεψε τους πιστούς να θέσουν έναν βασικό στόχο για τη φετινή αγία και μεγάλη τεσσαρακοστή να μην συνθηκολογήσουν και να μην συμβιβαστούν με το ψέμα.

Όπως εξήγησε εισαγωγικά, “ως αμαρτία ορίζεται οτιδήποτε διασπά τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό. Εστιάζοντας στη συνέχεια στο προπατορικό αμάρτημα το οποίο παρουσιάζει η Εκκλησία μας την Κυριακή προ της ενάρξεως της μεγάλης τεσσαρακοστής.

Ο Αρχιεπίσκοπος διέκρινε πως ένα ψέμα αποτέλεσε την αιτία για την εξορία των πρωτόπλαστων από τον παράδεισο επισημαίνοντας πως “το ψέμα ως αντίποδας της αλήθειας οδηγεί στην αμαρτία. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το ψέμα συνιστά πρωτίστως εσωτερική υπόθεση καθώς το χρησιμοποιούμε όχι μόνο έναντι τρίτων αλλά και προς τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ο κ. Μακάριος εξήγησε ότι το πρώτο στάδιο είναι η προσβολή δηλαδή η είσοδος ενός πονηρού λογισμού στον ανθρώπινο νου. “Αν ο άνθρωπος δεν απομακρύνει αυτό τον λογισμό και συνεχίσει να τον περιεργάζεται, τότε ουσιαστικά ξεκινάει έναν διάλογο με το ψέμα που μπορεί να καταλήξει στην συγκατάθεσή του στην αμαρτία”, τόνισε.

Με αφορμή την πνευματική περίοδο που ακολουθεί, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κάλεσε τους πιστούς να βάλουν ως στόχο να μην συνθηκολογήσουν και να μην συμβιβαστούν με το ψέμα προβαίνοντας πρωτίστως σε έναν εσωτερικό διάλογο με απαλλαγή από ψευδαισθήσεις και εγωισμούς. «Αυτό το οποίο ζητά από εμάς η Εκκλησία είναι με κόπο, με μόχθο, με στέρηση, με προσωπικό διάλογο, με πολλή προσευχή, με αυτομεμψία και με αυτοέλεγχο, να ζήσουμε την αλήθεια και η αλήθεια είναι αυτή η οποία όπως λέει ο Απόστολος Παύλος θα μας ελευθερώσει».

Παρότρυνε μάλιστα αυτό το στόχο να τον βάλουμε όλοι μας. «Όλοι μαζί να πιάσουμε τα χέρια και να ενωθούμε σφιχτά και να προχωρήσουμε στο στενό και ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στην ανάσταση. Κι αν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι τότε θα είμαστε πιο δυνατοί και δεν θα μπορεί ο διάβολος να μας επηρεάζει. Βάλτε ως στόχο αυτή την περίοδο να ζήσουμε την αλήθεια του Χριστού», κατέληξε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ