Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022 | 5:51

Αστροναύτες και μεταμοντέρνα τέχνη στη φάτνη του Βατικανού

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

“Τόσο το χριστουγεννιάτικο δέντρο, όσο και η φάτνη δημιουργούν μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα που βοηθά τους Χριστιανούς να βιώσουν το μυστήριο της ενσάρκωσης του Λυτρωτή”, δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος κατά την τελετή για τα αποκαλυπτήρια της φετινής, μάλλον αμφιλεγόμενης αισθητικά, φάτνης του Βατικανού.

Στη σκηνή της Γέννησης περιλαμβάνονται κεραμικά αγάλματα από το Castelli της Ιταλίας, πόλη στην περιοχή Αμπρούζο, η οποία φημίζεται για τα κεραμικά της ήδη από τον 8ο π. Χ. αιώνα. Τα γλυπτά της φετινής φάτνης είναι μέρος μιας μεγαλύτερης συλλογής 54 έργων τα οποία δημιούργησαν σπουδαστές και καθηγητές της σχολής Καλών Τεχνών “F.A. Grue” του Castelli τη δεκαετία 1965 – 1975. Σε αυτά, πλαισιώνοντας της αγία Οικογένεια, περιλαμβάνονται ένας αυλητής, μία βοσκοπούλα, ένας… αστροναύτης(!) αλλά και μια φιγούρα που παραπέμπει περισσότερο στον γνωστό Νταρθ Βέιντερ από τον Πόλεμο των Άστρων, ενώ υποδηλώνουν, σύμφωνα με τους δημιουργούς, την ιστορία της αρχαίας τέχνης αλλά και τα επιστημονικά επιτεύγματα ανά τον κόσμο.

Η τελετή έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία του αγίου Πέτρου και τα σχόλια που τη συνόδευσαν είναι ανάμεικτα. Πολλοί είναι αυτοί που σχολίασαν αρνητικά την επιλογή των γλυπτών ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που καλούν τον κόσμο να προκαλέσει καταστροφές στη φάτνη. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της ιστορικού τέχνης Elizabeth Lev, η οποία σημειώνει με νόημα στο Twitter: “Λοιπόν, αποκαλύφθηκε η φάτνη του Βατικανού… Αποδεικνύεται πως το 2020 μπορεί να πάει ακόμα χειρότερα…”.

Άλλοι, πάλι, σημείωσαν πως το επίπεδο της Τέχνης αντιστοιχεί σε… νήπιο το οποίο είχε πρόσβαση σε τσιμέντο, χαλκό και ζυμαρικά!

“Στη φάτνη όλα επαινούν την καλή πτωχεία, την Ευαγγελική πτωχεία που μας κάνει όλους ευλογημένους”, πρόσθεσε από την πλευρά του ο πάπας Φραγκίσκος, στον οποίο μάλλον άρεσε το αποτέλεσμα και σημείωσε πως “αναλογιζόμενοι την αγία Οικογένεια και τους υπόλοιπους χαρακτήρες ελκόμαστε από την αφοπλιστική τους ταπεινότητα”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ