Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 | 13:16

Ας προσέξουμε…

Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Του ιδίου συγγραφέα:

Κυριακή Α΄ Λουκά

(Β΄ Τιμόθ. γ΄ 10 – 15)

Σήμερα στο αποστολικό κείμενό του, ο μεγάλος απόστολος των εθνών Παύλος υπενθυμίζει στο μαθητή του Τιμόθεο ότι τα χρόνια που έρχονται είναι δύσκολα για εκείνους που πιστεύουν στον Θεό.

Ο απόστολος Παύλος προτρέπει τον Τιμόθεο να βασίζεται στον Κύριο, με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τις επικίνδυνες διδασκαλίες των ψευδοδιδασκάλων οι οποίοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν εμπόδια στο ιεραποστολικό έργο του.

Ο Παύλος λέει στον Τιμόθεο: «σὺ παρηκολούθηκάς μου τῇ διδασκαλίᾳ, τῇ ἀγωγῇ, τῇ προθέσει, τῇ πίστει, τῇ μακροθυμίᾳ, τῇ ἀγάπῃ, τῇ ὑπομονῇ, τοῖς διωγμοῖς, τοῖς παθήμασιν, οἷά μοι ἐγένοντο ἐν Ἀντιοχείᾳ, ἐν Ἰκονίῳ, ἐν Λύστροις, οἵους διωγμοὺς ὑπήνεγκα! Καὶ ἐκ πάντων με ἐρρύσατο ὁ Κύριος». Με αυτά τα λόγια επιθυμεί να ενδυναμώσει τον Τιμόθεο ο οποίος έχει προηγουμένως παρακολουθήσει τη διδασκαλία, τη συμπεριφορά, την όλη προσπάθεια που καταβάλει ο Παύλος για τη διάδοση του λόγου του Θεού στους ανθρώπους.

Ο απόστολος Παύλος θέλει να παραδειγματίσει τον Τιμόθεο, γι’ αυτό κάνει λόγο για συγκεκριμένες αρετές που πρέπει να έχει εκείνος που επιθυμεί να εργαστεί για την Εκκλησία. Αρετές εκπληκτικές και ουράνιες, όπλα πνευματικά και σωτήρια όπως η μακροθυμία, η υπομονή, η αγάπη, η σταθερή και ακλόνητη πίστη, που όταν αξιοποιηθούν κατάλληλα εξασφαλίζουν τον Παράδεισο.

Ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι στην Έφεσο η πνευματική κατάσταση δεν είναι καλή, γι’ αυτό προτρέπει τον Τιμόθεο να έχει θάρρος και πίστη, να έχει τη βεβαιότητα ότι ο Κύριος θα σταθεί δίπλα του, θα ευλογεί τη ζωή και το έργο του και θα τον λυτρώνει από κάθε κίνδυνο, όπως έσωσε και τον ίδιο αρκετές φορές κατά τις περιοδείες του.

Ο Παύλος γνωρίζει ότι αναμένουν τον Τιμόθεο πολλές δυσκολίες, γι’ αυτό οφείλει να είναι προσεκτικός, να μην εφησυχάζει, να μην ξεχνά ποτέ την αληθινή διδασκαλία που διδάχτηκε, να αποφεύγει τους πονηρούς ανθρώπους και τους απατεώνες που θα προσπαθήσουν να παραπλανήσουν τους πιστούς: «πονηροὶ δέ ἄνθρωποι καὶ γόητες προκόψουσιν ἐπὶ τὸ χεῖρον, πλανῶντες καὶ πλανώμενοι. Σὺ δὲ μένε ἐν οἷς ἔμαθες καὶ ἐπιστώθης, εἰδὼς παρὰ τίνος ἔμαθες».

Ο απόστολος Τιμόθεος αναγνωρίζει ότι ο Παύλος είναι ο διδάσκαλός του στην πίστη, ο χαρισματικός και σοφός πνευματικός πατέρας που τον καθοδήγησε στην εν Χριστώ ζωή και τον κατέστησε διάκονο του λόγου του Θεού και εργάτη της Εκκλησίας του Χριστού.

Ο Παύλος έχει εμπιστοσύνη στον Τιμόθεο και αναφέρει ότι είναι καλός και σωστός γνώστης της Γραφής. Αυτό σημαίνει ότι ο Τιμόθεος είχε μέσα του αγάπη για τον Θεό και επιθυμούσε να μάθει την αλήθεια, έψαχνε να βρει το Φως το αληθινό, γι’ αυτό μελετούσε τα ιερά κείμενα και τη Γραφή που του χάρισαν τον πραγματικό φωτισμό που ο Θεός χαρίζει στον άνθρωπο της πίστης.

Αγαπητοί μου…

Ο απόστολος Παύλος προτρέπει τον καλό μαθητή του Τιμόθεο να είναι προσεκτικός, να έχει σταθερή πίστη, να είναι εργατικός, να αποτελεί παράδειγμα με τη συμπεριφορά και τα έργα του, να πιστεύει στη δύναμη του Κυρίου που θα τον στηρίζει σε κάθε βήμα του και θα τον προστατεύει από κάθε πειρασμό και κίνδυνο.

Ο Παύλος λέει: «πάντες δὲ οἱ θέλοντες εὐσεβῶς ζῆν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ διωχθήσονται». Δηλαδή, όσοι επιθυμούν να ζήσουν ευσεβώς, όπως επιβάλλει η σχέση μας με τον Ιησού Χριστό, θα καταδιωχθούν!

Είναι ξεκάθαρος ο Παύλος! Όποιος είναι με τον Χριστό θα μαρτυρήσει για τον Χριστό! Ο κόσμος θα τον πολεμήσει αδυσώπητα, αλλά… θαρσεῖτε, ἐγώ νενίκηκα τόν κόσμο… βεβαιώνει ο Ίδιος ο Κύριος τους μαθητές Του!

Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι, αυτό τονίζει στον Τιμόθεο και σε όλους τους πιστούς ο απόστολος Παύλος.

Πολλές φορές η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ίσως κληθούμε κι εμείς, κάποια στιγμή, να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και πειρασμούς, διώξεις, χλευασμούς και εξευτελισμούς, όπως υπέστησαν ο Παύλος, οι μαθητές και οι άγιοι του Θεού.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, τα πάντα αλλάζουν προς το χειρότερο με ηλιγγιώδη ταχύτητα, είναι γεγονός.

Το λογικό γίνεται παράλογο και το παράλογο αναγνωρίζεται, με νόμο, ως λογικό.

Πολλές φορές η τεχνολογία αντί να υπηρετεί, να εξυπηρετεί και να αναπαύει τον άνθρωπο, τον κάνει δούλο της.

Η επιστήμη ως δώρο του Θεού δεν αξιοποιείται όπως πρέπει, μόνο για το καλό του ανθρώπου, αλλά αντιμετωπίζεται και χρησιμοποιείται από ορισμένους ως επίτευγμα του ανθρώπου χωρίς Θεό… τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

Δυστυχώς, ορισμένοι… εξευτελίζονται καθώς παρουσιάζονται ως ευσεβείς για ευνόητους λόγους, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, τον ουρανό με τα άστρα, τη λύση κάθε προβλήματος, νομοθετώντας όμως αργότερα, νόμους ά-νομους, ά-χρηστους και ά-Χριστους… αλλά, πονηροί και γόητες υπάρχουν και παραμένουν κατά τον Παύλειο λόγο. Ψεύτες και υποκριτές!

Ο ιερός θεσμός της οικογένειας διαλύεται και αλλοίμονο σε όποιον υψώσει φωνή! Ο πατέρας γίνεται γονέας α΄, η μητέρα ονομάζεται γονέας β΄ και το παιδί… ά-φυλο!

Τα παιδιά μας γίνονται άγρια και όχι άγια.

Παρουσιάζεται, δυστυχώς, σαν πρότυπο σύγχρονης οικογένειας «ο σύζυγος με τον σύζυγο» και το σκυλί για παιδί τους…

Αυτήν την κοινωνία θέλουμε;;

Αδελφοί… Στώμεν καλώς!

Η φωνή του Ιωάννη του Βαπτιστή ηχεί δυνατά και ακούγεται από τα βάθη των αιώνων να λέει ξανά σε όλους… μετανοείτε!!!

Διώξαμε τον Θεό και κάναμε φίλο τον διάβολο.

Τα αποτελέσματα φαίνονται στην οικογένεια, την κοινωνία και τη φύση.

Ας ξυπνήσουμε επιτέλους!

Ας ακούσουμε τα λόγια του Παύλου!

Υπομονή, μακροθυμία, αγάπη Χριστού.

Προσοχή, διάκριση και αποφυγή πονηρών ανθρώπων.

Σταθερότητα και βεβαιότητα στην πίστη και στη δύναμη του Θεού.

Αναγνώριση και ευγνωμοσύνη στον Θεό.

Συμμετοχή στα Ιερά Μυστήρια.

Σωστή μελέτη των ιερών κειμένων και της Αγίας Γραφής για να αποκτήσουμε την αληθινή σοφία που οδηγεί στη σωτηρία, στον Χριστό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ