Κυριακή 28 Μαΐου 2023 | 10:36

Άρτης: Πολλές φορές θεωρούμε ότι ο μοναχισμός είναι μια απάρνηση των εγκοσμίων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Πρόσκληση προς τους πιστούς να γίνουν ο μαγνήτης που θα αλλάξει τις ψυχές των άλλων ανθρώπων έστειλε από το Τρίκορφο Φωκίδος ο μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος.

Ο κ. Καλλίνικος που βρέθηκε στην ιερά μονή των αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ μετά από πρόσκληση που δέχθηκε για να προεξάρχει στις εόρτιες ακολουθίες της μονής, παίρνοντας αφορμή από τη ζωή του εορταζόμενου αγίου ανέφερε πως “υπήρξε ένας μαγνήτης ο οποίος σε όλους τους αιώνες φέρνει το πνεύμα της μετανοίας και γίνεται ένα με την κάθε ψυχή που έχει υποστεί αμαρτία”,  διευκρινίζοντας συγχρόνως πως και ο ίδιος ως νέος έκανε πολλές αμαρτίες αλλά κάποια στιγμή “κατάλαβε την ματαιότητα όλων αυτών των πραγμάτων και έκανε στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών αφήνοντας έτσι τα εγκόσμια και τις απολαύσεις της σαρκός αλλά και τις πτήσεις του πνεύματος”.

Παράλληλα, ο μητροπολίτης Άρτης συμπλήρωσε πως ο άγιος τότε κατάλαβε ότι “πρέπει να σταυρώσει τον εαυτό του μέσα από την μετάνοια και να ξεριζώσει τα πάθη από την καρδιά του και αυτό θα το καταφέρει μόνο όταν ταπεινωθεί μπροστά στον Εσταυρωμένο. Έτσι ο άγιος Αυγουστίνος έρχεται και γίνεται ένας μαγνήτης που τραβάει όλους τους ανθρώπους οι οποίοι διψούν για εσωτερική αλλαγή αλλά και για κάτι ανώτερο το οποίο όμως περνάει μέσα από την αδυναμία του Σταυρού”.

Θέλοντας να περιγράψει την ύψιστη αξία του μοναχισμού, ο κ. Καλλίνικος σημείωσε πως εδώ είναι μια παλαίστρα μετανοίας και ταυτόχρονα μια παλαίστρα ασκήσεως. “Εδώ είναι ένας μαγνήτης που αναγεννιούνται νέα  παιδιά τα οποία βρίσκουν το δρόμο της Εκκλησίας. Πολλές φορές θεωρούμε ότι ο μοναχισμός είναι μια απάρνηση των εγκοσμίων για αυτό ο γνήσιος μοναχισμός ήταν ανέκαθεν η πιο σπουδαία ιεραποστολή αφού σε όλους τους αιώνες και πολύ περισσότερο στις μέρες μας οι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη τόσο από λόγια αλλά από υποδείγματα”, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα “ανθρώπων δηλαδή οι οποίοι απαρνήθηκαν το εγώ τους και δόθηκαν στο εμείς της Εκκλησίας, της κοινωνίας με το Θεό και με τον συνάνθρωπο. Να ξέρουμε ότι ένας άνθρωπος είναι πολύ σπουδαίος όταν εγκαταλείπει τα πάντα στο έλεος του Θεού και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να δοξάζεται το όνομα του Θεού”.

Ο μητροπολίτης Άρτης αφού ευχαρίστησε θερμά τον μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστο και τον γέροντα Νεκτάριο για την αγάπη τους προς το πρόσωπό του, έκλεισε με την ευχή “όπως οι άγιοι έτσι και όλοι εμείς να κατανοήσουμε ότι όσο πιο πολύ νεκρώσουμε τον εαυτό μας τόσο πιο πολύ θα γίνουμε για το Θεό και τον συνάνθρωπο. Όσο πιο πολύ ανέβουμε το Γολγοθά του Ιησού τόσο πιο πολύ θα γίνουμε πλούσιοι εσωτερικά για να δώσουμε έτσι στους άλλους όχι αυτό που έχουμε αλλά αυτό που είμαστε”, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Από τη μεριά του ο καθηγούμενος της μονής αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους δυο ιεράρχες για την παρουσία τους εκ μέρους όλων των πατέρων της αδελφότητος, με αφορμή το πρόσφατο άνοιγμα της μονής μετά από διάστημα πολλών μηνών που παρέμεινε κλειστή λόγω της πανδημίας, επεσήμανε πως “δεν πρέπει να την αψηφούμε αφού ο κύριος παρεχώρησε να υπάρχει, ξέρει γιατί το κάνει και έχει τους λόγους του. Δεν παίζει ρόλο αν ο ιός είναι φτιαχτός ή όχι και αν σκοτώνει ή όχι. Ο Θεός πάντα επιτρέπει κάτι για να συνετιζόμαστε”, κατέληξε ο π. Νεκτάριος

Να σημειωθεί ότι στο τέλος ευλογήθηκαν τα κόλλυβα του αγίου τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από τους πατέρες της μονής με πολλή αγάπη και προσευχή για να τιμήσουν τον προστάτη άγιό τους.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ