Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 | 17:47

Άρτης: Να ακολουθήσουμε το πρότυπο του αγίου Αχιλλίου θυσιάζοντας το εγώ μας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

ORTHODOXIA.INFO | ΛΑΡΙΣΑ – Αναστάσιος Βόπης Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας ξεκίνησαν σήμερα το απόγευμα στη Λάρισα οι εόρτιες ακολουθίες για τον πολιούχο της, άγιο Αχίλλιο.

Στον πανηγυρικό εσπερινό που τελέσθηκε στον ιερό μητροπολιτικό ναό του αγίου Αχιλλίου, χοροστάτησε ο μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, συγχοροστατούντος του οικείου μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου και τη συμμέτοχη πλειάδας κληρικών.

Ο κ. Καλλίνικος, αφού ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Λαρίσης για την πρόσκληση που του απηύθυνε ώστε να προεξάρχει της πανήγυρης, μιλώντας προς τους πιστούς διερωτήθηκε “πόσες φορές δεν ήρθαμε στην εκκλησία όχι για να δοκιμάσουμε την πίστη μας αλλά για να δοκιμάσουμε την δύναμη του Θεού. Πόσες φορές δεν ήρθαμε στην εκκλησία όχι για να μάθουμε τι θέλει ο Θεός από εμάς αλλά για να ανακοινώσουμε στον Θεό αυτό που εμείς ζητάμε από Αυτόν. Πόσες φορές δεν ήρθαμε στην εκκλησία όχι δέσμιοι της αγάπης του Θεού προκειμένου με τον τρόπο αυτό να του παραδοθούμε όπως έκανε και ο άγιος Αχίλλιος, αλλά δεσμεύοντας τον Θεό ότι εφόσον υπάρχεις πρέπει να με βοηθήσεις”.

Αναφερόμενος σε κάποιες φωνές που ακούγονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με την πανδημία, ο μητροπολίτης Άρτης ανέφερε πως “θα πρέπει να μας προβληματίσουν αυτές οι φωνές που λένε ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να υπολογίζει όλα αυτά που προστάζουν οι ειδικοί και τα οποία η Εκκλησία ασπάζεται”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως “όταν τηρούμε τα μέτρα εκείνο το οποίο κάνουμε είναι, έκτος από να προστατεύουμε τον εαυτό μας, να προστατεύουμε και τους συνανθρώπους μας. Αν εγώ δεν αρρωστήσω τότε ένα κρεβάτι θα μείνει στο νοσοκομείο άδειο για να εξυπηρετηθεί κάποιος άλλος άνθρωπος ο οποίος θα το έχει πιο πολύ ανάγκη από εμένα”.

Ο κ. Καλλίνικος, βλέποντας συγχρόνως την τάξη που υπήρχε μέσα στον ναό επεσήμανε πως “θαυμάζω το εκκλησιαστικό αυτό φρόνημα που έχουν οι άνθρωποι σήμερα που ήρθαν να τιμήσουν τον Άγιό τους. Αυτό ακριβώς που έκανε δηλαδή και ο άγιος Αχίλλιος που δεν δοκίμαζε τον Χριστό. Αντιθέτως ο ίδιος δοκιμαζόταν προκειμένου να δείξει ότι είναι χρυσάφι καθαρό και δεν φοβάται την φωτιά”.

Παράλληλα, ο μητροπολίτης  Άρτης συμπλήρωσε πως “μέσα από τη λάρνακα του αγίου Αχιλλίου έρχονται σήμερα τα λείψανα για να φωνάξουν σε όλους τους κόσμους και σε όλους τους αιώνες, ότι όταν ο άνθρωπος θυσιάζεται για τον Χριστό τότε δεν φοβάται τον θάνατο γιατί ο θάνατος είναι απλά και μόνο η είσοδος που οδηγεί στην αιώνιο ζωή”.

Ο κ. Καλλίνικος έκλεισε με την ευχή “να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα ακολουθώντας το πρότυπο του αγίου Αχιλλίου και ας θυσιάσουμε οτιδήποτε δικό μας, αφού όσο πιο πολύ θυσιαζόμαστε εμείς και όσο πιο πολύ θυσιάζουμε το εγώ μας, τόσο περισσότερο γινόμαστε μέτοχοι ζωής αιωνίου και δεν φοβόμαστε τον θάνατο”.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε λιτάνευση των ιερών λειψάνων του αγίου Αχιλλίου πέριξ του ναού με τη συνοδεία μόνο των δυο ιεραρχών και του κλήρου, χωρίς τη συμμετοχή πιστών οι οποίοι παρέμειναν και παρακολούθησαν την περιφορά από τις θέσεις τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ