Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 8:16

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

Άρχισαν οι εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου για την οικολογική θεολογία και την περιβαλλοντική ηθική

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Άρχισαν οι εργασίες του υβριδικού 7ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική» το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως.

Κατά την έναρξη μετά τον αγιασμό, ο αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος, πρωτοσύγκελλος της μητροπόλεως Κισάμου ανέγνωσε το μήνυμα του Οικουμενικού κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια δημιουργίας ενός «οικοφιλικού πολιτισμού» για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόσκλησης της κλιματικής κρίσης η οποία «αντικατοπτρίζει την αμφισημίαν της ελευθερίας του ανθρώπου και τας αντιφάσεις του πολιτισμού του», υπογραμμίζοντας ότι παρά το γεγονός πως ο άνθρωπος αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων λόγω της κλιματικής κρίσης συνεχίζει τη «γεωκτονία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της εκπαίδευσης υποστηρίζοντας ότι, «η παιδική και η εφηβική ηλικία ως περίοδοι (είναι) ευνοϊκαί δι᾿ οικολογικήν ευαισθητοποίησιν και ανάπτυξιν υπευθυ­νότητος διά την προστασίαν του περιβάλλοντος».

Στη συνέχεια ο Γενικός της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, αφού ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το σημαντικό του μήνυμα, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες εκ μέρους του Μητροπολίτη Κισάμου κ. Αμφιλοχίου προέδρου της ΟΑΚ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις «συνέπειες της απραξίας» του ανθρώπου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δίδοντας έμφαση στις «θεωρίες συνωμοσίας» οι οποίες αναπτύσσονται ραγδαίως στην Ευρώπη αλλά και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας με τεράστιες οικολογικές συνέπειες, όπως αυτές επισημάνθηκαν στο φετινό μήνυμα για την Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου (2022).

Στη συνέχεια ο π. Dr Peter Pavlovic, Εκπρόσωπος του «Δικτύου των Ευρωπαίων Χριστιανών για το Περιβάλλον» (ECEN), αναφέρθηκε επίσης στη δυσκολία να δράσουμε εμπράκτως στην κλιματική αλλαγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και της γηραιάς ηπείρου, η οποία πλέον δεν είναι μία ήπειρος ειρήνης τόσο αναγκαία για τη σωτηρία του πλανήτη. Από την πλευρά του ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Πολυτεχνείου για την ανάδειξη του προβλήματος αλλά και στη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών αλλά και τη σημασία των Ακαδημιών στην «αλλαγή νοοτροπίας» του κόσμου για το περιβάλλον.

Τέλος, ο κ. Αντώνης Καλογεράκης, Επιστημονικός Συνεργάτης και Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας – Παράρτημα της ΟΑΚ, ανέπτυξε τις δράσεις του Ινστιτούτου με έμφαση στην έμπρακτη χριστιανική οικολογία με τη δημιουργία «πράσινων ενοριών» με ενεργειακή αυτονομία (π.χ. Προσκυνηματικός Ναός του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού και Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στο Καστέλι Κισάμου).

Στο ως άνω συνέδριο συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες και θεολόγοι με είκοσι περίπου αξιόλογες επιστημονικές εισηγήσεις, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και το Δίκτυο των Ευρωπαίων Χριστιανών για το Περιβάλλον» (ECEN).

Η είσοδος για διά ζώσης παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου είναι ελεύθερη για τους ενδιαφερομένους κληρικούς και λαϊκούς, ενω οι συνεδριάσεις θα μεταδίδονται από το κανάλι του Ιδρύματος εδώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ