Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 9:21

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO

Κρήτη: Με αρχιερατικό συλλείτουργο τιμήθηκε η μνήμη του αγίου μάρτυρος Ευγενίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με τη δέουσα λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκε στην ιερά αρχιεπισκοπή Κρήτης η μνήμη των αγίων Μαρτύρων Ευγενίου, Ευστρατίου, Αυξεντίου, Μαρδαρίου και Ορέστου.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Τη Δευτέρα το απόγευμα τελέσθηκε ο αρχιερατικός εσπερινός στον πανηγυρίζοντα ναό του αγίου Ευγενίου Μεσαμπελιών Ηρακλείου. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος έφερε και το όνομα του ενός τιμωμένου μάρτυρος και ο επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος.

Ο κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου για την αγάπη και τον κόπο που υποβλήθηκε και τόνισε ότι θεωρεί την προσευχητική του παρουσία επιστηριγμό και βακτηρία στο αρχιεπισκοπικό του έργο.

Την κυριώνυμη ημέρα τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης και συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού, Ιεραπύτνης κ. Κυρίλλου, Ρεθύμνης κ. Προδρόμου και των επισκόπων Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου, Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού και Κνωσού κ. Μεθόδιου και πλήθους κληρικών της Αρχιεπισκοπής Κρήτης και άλλων ιερών μητροπόλεων.

Επίσης, στο ιερό βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, ο μητροπολίτης Κυδωνίας κ. Δαμασκηνός, ο επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος και ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος των Πατριαρχείων κ. Θεόδωρος, Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία Καθηγητών και φοιτητών της ακαδημίας.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την ευκαιρία που του δόθηκε να συμμετάσχει στην εορτή αυτή της τοπικής εκκλησίας και ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης να έχει δυνάμεις πολλές για να συνεχίσει επί σειρά πολλών ετών την ευλογημένη διακονία του στον περήφανο και αρχοντικό Κρητικό λαό.

Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε τους προλαλήσαντες για τα καλά τους λόγια και εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την παρουσία τους. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ευλογητική και λίαν τιμητική παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο οποίος «εν λόγοις και έργοις» συμπαραστέκεται με κάθε κόστος στην Πρωτόθρονη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως και τιμά και αγαπά τη γενέτειρά του Μεγαλόνησο Κρήτη.

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον Μέγα Πρωτοσύγκελλο των Πατριαρχείων εξέφρασε για άλλη μια φορά την πίστη και την αφοσίωση της Εκκλησίας της Κρήτης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η Εκκλησία της Κρήτης δεν ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά είναι Οικουμενικό Πατριαρχείο”.

Λόγους ευχαριστίας απηύθυνε και προς τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου τον οποίο παρεκάλεσε να διαβιβάσει την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, για την αγαστή συνεργασία και σύμπνοια που έχει η Εκκλησία της Ελλάδος με την Εκκλησία της Κρήτης σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Έπειτα χειροθέτησε σε Σταυροφόρο Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Γεώργιο Μοσχόβη, σε Οικονόμο τον π. Νεκτάριο Ζαχαριουδάκη και σε Αρχιδιακόνους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, τους Διακόνους κ. Νεκτάριο Μαστρογιαννάκη και κ. Ευγένιο Μανδελένη.

Στις παραπάνω ακολουθίες τελέσθηκαν τρισάγια στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου, του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεραπύτνης κυρού Ευγενίου και της μακαριστής μοναχής Ευγενίας, κατά σάρκα αδελφής του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Ευγενίου.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ