Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 | 6:41

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Με λαβίδες μιας χρήσης πλέον η Θεία Κοινωνία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος για την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επιτρέψει τη χρήση ξεχωριστών λαβίδων για τη Θεία Κοινωνία.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αρχιεπισκοπή Αμερικής “η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με πνεύμα σοφίας, παρέσχε στους κληρικούς την ελευθερία να αντιμετωπίσουν την παρούσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μεταδίδοντας προσωρινά τα Τίμια Δώρα με περισσότερα του ενός κοχλιάρια, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό και ανήκουν στις ενορίες. Πρόκειται για μία ρύθμιση που εκφράζει “την ποιμαντική ευαισθησία, ευθύνη και σύνεση” και λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες των πιστών στην Διασπορά.

Η αρχιεπισκοπή Αμερικής υποδέχτηκε θετικά αυτή την εξέλιξη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο να σημειώνει ότι η απόφαση του Πατριαρχείου χαρακτηρίζεται από ποιμαντική ευαισθησία, ευθύνη και σύνεση. Μάλιστα δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι λήφθηκαν υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες των πιστών στη Διασπορά.

Μία τέτοια απόφαση δεν εκφράζει μόνο τη σοφία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά υπογραμμίζει και αυτό που από την αρχή της κρίσης είχε διακηρύξει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος: “Δεν είναι ο τρόπος που λαμβάνουμε τη Θεία Κοινωνία, αλλά είναι η Θεία Κοινωνία καθ’ εαυτήν που μας σώζει και μας χαρίζει αιώνια ζωή”.

Αναλυτικά η ανακόινωση της αρχιεπισκοπής Αμερικής.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Σήμερα, 25 Ιουνίου 2020, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Εξέδωσε ανακοινωθέν με τη λήξη των εργασιών της, οι οποίες έλαβαν χώρα στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης. Στο πλαίσιο των εργασιών συζητήθηκαν και οι απαντήσεις των κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών στα από 17ης Μαΐου 2020 Σεπτά Γράμματα της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου σχετικά με το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας και του τρόπου μετάδοσης των Τιμίων Δώρων.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος σημείωσε τα εξής: “Για μια ακόμη φορά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, άσκησε μέσα στο πλαίσιο της συνοδικότητας το πρωτείο του κατά τις αδελφικές διαβουλεύσεις του με τις κατά τόπους Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Η ποιμαντική σύνεση και ευαισθησία, η οποία εκφράζεται με την άσκηση της οικονομίας στον χώρο της Διασποράς, καταδεικνύει περαιτέρω την αγάπη και το ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως για όλα τα πνευματικά της τέκνα ανά τον κόσμο. Είμαστε ευγνώμονες για τη σοφή και συνετή προτροπή της Πρωτόθρονης Ορθόδοξης Εκκλησίας”.

Στο Ανακοινωθέν, η Αγία και Ιερά Σύνοδος διακηρύττει ότι “το Μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας είναι αδιαπραγμάτευτον” και ότι “η Εκκλησία παραμένει σταθερά και αμετακίνητος εις την διδασκαλίαν αυτής ως προς την ουσίαν του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας”.


Επιπροσθέτως, το Ανακοινωθέν αναφέρει: “Συγχρόνως, η Μήτηρ Εκκλησία, μεριμνώσα δια τας ιδιαιτέρας ανάγκας των τέκνων αυτής εν τη Διασπορά, προτρέπει τους εν αυτή διακονούντας Ποιμενάρχας όπως, εν τη ποιμαντική αυτών ευαισθησία, ευθύνη και συνέσει, οικονομούν προσωρινώς τα ανακύψαντα εκ των τοπικών νόμων της Πολιτείας προβλήματα, πάντοτε εν συντονισμώ με το εν Φαναρίω Ιερόν Κέντρον, δια την μείζονα πνευματικήν ωφέλειαν του χριστωνύμου λαού”.

Εν μέσω της συνεχιζόμενης και αυξανόμενης μετάδοσης του ιού COVID 19 στις Η.Π.Α., η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με πνεύμα σοφίας, παρέσχε στους κληρικούς την ελευθερία να αντιμετωπίσουν την παρούσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μεταδίδοντας προσωρινά τα Τίμια Δώρα με περισσότερα του ενός κοχλιάρια, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό και ανήκουν στις ενορίες. Πρόκειται για μία ρύθμιση που εκφράζει “την ποιμαντική ευαισθησία, ευθύνη και σύνεση” και λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες των πιστών στην Διασπορά.

Μία τέτοια απόφαση δεν εκφράζει μόνο τη σοφία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά υπογραμμίζει και αυτό που από την αρχή της κρίσης είχε διακηρύξει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος: “Δεν είναι ο τρόπος που λαμβάνουμε τη Θεία Κοινωνία, αλλά είναι η Θεία Κοινωνία καθ’ εαυτήν που μας σώζει και μας χαρίζει αιώνια ζωή”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ