Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 18:39

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Καθήκον μου η συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας για ισονομία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Εκκλησία σήμερα τόσο στην Αμερική όσο και σε όλο τον κόσμο, για τις συνέπειες της πανδημίας στη ζωή των πιστών, καθώς και για τις αποφάσεις που έλαβε για τη στήριξη του ποιμνίου του μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, στη συνέντευξη που έδωσε στην Ελένη Βουλτσίδου για το Βήμα της Κυριακής.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ενθρόνιση του κ. Ελπιδοφόρου κατά τον οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως αυτές που προκάλεσε η πανδημία Covid-19, αλλά και το κύμα διαδηλώσεων που ακολούθησε τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Σχετικά με την απόφασή του να συμμετάσχει στην «ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας για ισονομία», ο κ. Ελπιδοφόρος υπογράμμισε πως «δεν ήταν απλώς μια επιλογή, αλλά καθήκον μου ως χριστιανού και ως Ελληνα. Ο καθένας από εμάς έχει τη δική του φωνή για να μιλήσει, αλλά όταν ενωνόμαστε με τους συμπολίτες μας, με τους συνανθρώπους μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αρμονικό σύνολο που θα μιλήσει για τις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες».

Σημείωσε, ακόμη, πως ήταν μια απόφαση της τελευταίας στιγμής που ενείχε μεγάλο ρίσκο, λέγοντας ότι «σκέφτηκα τι θα έκανε ο Πατριάρχης μας σε αυτή την περίπτωση; Κοντά του μαθήτευσα και τον έχω και θα τον έχω πάντα οδηγό και σύμβουλο και πρότυπο στη ζωή μου. Και ήμουν σίγουρος ότι το ίδιο θα έκανε και ο ίδιος χωρίς δισταγμό».

Ως προς το ζήτημα των μεθόδων για τη χορήγηση της Θείας Κοινωνίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τόνισε ότι «έχει ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση επί του θέματος και όλοι έχουν καταθέσει τις απόψεις τους: ιεράρχες, κληρικοί και θεολόγοι. Ο καθένας μπορεί στην Εκκλησία να έχει την προσωπική του θεμελιωμένη ή μη άποψη, αλλά όταν η Σύνοδος αποφασίζει, τότε ευθυγραμμιζόμαστε με αυτή. Ο Παναγιότατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης θα θέσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη, όπως πάντοτε, στην έμπνευση και στον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και αναμένω τις αποφάσεις του Πατριαρχείου μας».

Αναφορικά με το κλείσιμο των ναών στην Αμερική για την προστασία από την εξάπλωση του κορονοϊού, ο κ. Ελπιδοφόρος επισήμανε ότι «ως κληρικοί, συνεχίσαμε να λατρεύουμε τον Θεό και να τελούμε τις ιερές ακολουθίες της Εκκλησίας μας και ιδιαίτερα τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, χωρίς όμως τη συμμετοχή των πιστών μέσα στους ναούς. Προσωπικά περιόδευα στις ενορίες και λειτουργούσα σαν να μη συνέβαινε τίποτα, χωρίς τους πιστούς πάντοτε. Τους μιλούσα μέσω των ζωνταντών μεταδόσεων. Αυτό ήταν οδυνηρό για όλους μας, κλήρο και λαό. Ταυτόχρονα, όμως, το γεγονός αυτό αποτέλεσε μια ισχυρή υπενθύμιση αφενός της εν Χριστώ ενότητάς μας και αφετέρου του πόσο πολύτιμη και απαραίτητη είναι η παρουσία του ενός για τον άλλον».

Ως προς την πορεία των εργασιών για την ανοικοδόμηση του ναού του αγίου Νικολάου στο σημείο 0 στη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δήλωσε ότι έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης από τις αρχές του 2020, χάρη στη γενναιοδωρία σημαντικού αριθμού δωρητών, και πως οι εργασίες ξεκίνησαν και πάλι τον περασμένο Φεβρουάριο, «μετά από περισσότερα από τρία χρόνια παράλυσης, χρεοκοπίας και οικονομικής αβεβαιότητας, τα οποία κατορθώσαμε να υπερβούμε με την καλή και συστηματική δουλειά λίγων, αλλά αφοσιωμένων ανθρώπων. Ετσι, ο ναός του Αγίου Νικολάου θα αναγεννηθεί από την τέφρα της 11ης Σεπτεμβρίου το επόμενο έτος, μάλλον εντός του Νοεμβρίου».

Στηρίζοντας πλήρως την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την απόδοση της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία και τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο κ. Ελπιδοφόρος υπογράμμισε ότι «ο ουκρανικός λαός ήταν ιστορική αναγκαιότητα κάποτε να χειραφετηθεί από τη βαριά “προστασία” της Ρωσίας και να ακολουθήσει την πορεία του, όπως δικαιούται κάθε λαός. Ο χρόνος είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει και την Εκκλησία της Ρωσίας να αποδεχθεί αυτή την πραγματικότητα με ρεαλισμό, ψυχραιμία και χριστιανικό πνεύμα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ