Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 7:45

Απίστευτο «φάουλ» από τον μητροπολίτη Ιωαννίνων – Δώρισε στολή στον Πατριάρχη φτιαγμένη από «μικρά παιδικά χέρια στην Ινδία»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μια ατυχής αναφορά του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου που θα μπορούσε να εκληφθεί ως έμμεση νομιμοποίηση της παιδικής εργασίας προβλημάτισε αρκετούς σήμερα στα Ιωάννινα τα οποία από την Κυριακή επισκέπτεται επίσημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προκειμένου να προεξάρχει της τελετής των θυρανοιξίων του ναού του Οσίου Παϊσίου που τιμάται σήμερα.

Μετά το τέλος της πατριαρχικής Θ. Λειτουργίας που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με συμπροσευχόμενο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο παρουσία των αρχών της πόλης και πλήθους κόσμου που έσπευσε να συμμετάσχει στους εορτασμούς, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος θέλησε να δωρίσει στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο μια ξεχωριστή αρχιερατική στολή η οποία όπως ο ίδιος ανέφερε κατασκευάστηκε από Ιταλούς ειδικούς  πάνω σε δικό του ύφασμα με βάση  παλαιά βυζαντινά πρότυπα.

Το πρόβλημα όμως δημιουργήθηκε όταν ο μητροπολίτης Ιωαννίνων άρχισε να μιλά για το ύφασμα, τις χιλιάδες ώρες εργασίας που χρειάστηκε αλλά και για τα «μικρά παιδικά χέρια» που χρειάστηκαν για την πλέξη του, στην Ινδία.

«Το ύφασμα το είχα εγώ, ήταν από την Ινδία. Είναι ένα πολύ δύσκολο ύφασμα, πολύ λεπτή ύφανση που δεν μπορούν να το κάνουν ανθρώπινα χέρια παρά μόνο μικρά παιδικά χέρια…» είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης περιγράφοντας τα στάδια της κατασκευής της στολής.

Αν και είναι προφανές πως ίσως ούτε και ο ίδιος ο μητροπολίτης Ιωαννίνων ενδεχομένως να κατάλαβε εκείνη τη στιγμή τι προεκτάσεις μπορεί να λάβει η αναφορά του στα «μικρά παιδικά χέρια», η χρήση αυτού του υφάσματος αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αστοχίες που θα μπορούσαν να συμβούν τη στιγμή που είναι γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη πως η παιδική εργασία, που τις περισσότερες φορές είναι καταναγκαστική σε περιοχές όπως η Ινδία καταστρέφει ετησίως  εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες για μια κουταλιά φαγητό έχοντας αρκετά από αυτά πουληθεί από τις οικογένειες τους έναντι δέκα και είκοσι ευρώ, όπως μαρτυρούν οι εκθέσεις ευρωπαϊκών και διεθνών οργανώσεων για τα δικαιώματα του παιδιού.

Άρα η λειτουργική χρήση ενός υφάσματος που έχει προκύψει με αυτόν τον τρόπο αν μη τι άλλο είναι προβληματική αφού προσκρούει στην ίδια την ύπαρξη της Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης από την πλευρά του πάντως αν και ευχαρίστησε τον μητροπολίτη για το δώρο δεν έδειξε πρόθυμος να το χρησιμοποιήσει. «Θα μείνουν εις το σκευοφυλάκιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να το χαίρονται οι γενεές που θα έρθουν» είπε χαρακτηριστικά μη δίνοντας έκταση στο θέμα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ