Απάντηση στα ειρωνικά σχόλια των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Εκκλησίας, αλλά και τις εγκλίσεις τους κατά του προεδρείου για υπερ-παρουσία της Εκκλησίας στην συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, έδωσε ο πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.
«Χθες, επειδή ακούσαμε κάτι για συλλείτουργα, κάποιος συνάδελφος μίλησε για συλλείτουργα και το αντιπαρήλθα. Δεν ήθελα να δώσω έκταση, αλλά δεν ήταν καλό και για τον ίδιο» είπε ο κ. Διγαλάκης.
Εξήγησε μάλιστα πως «Το παρόν σχέδιο νόμου έχει τέσσερα μέρη, ένα εκ των οποίων -40 άρθρα- επιλύει σημαντικά ζητήματα της Εκκλησίας που εκκρεμούσαν για πολύ χρόνο. Θα μπορούσε δηλαδή αυτό από μόνο του να ήταν ένα αυτοτελές σχέδιο νόμου και καλέσαμε 5 φορείς. Το Σύνταγμα με το άρθρο 3 προστατεύει τη θέση του Πατριαρχείου στην Ελλάδα και υπάρχουν και διαφορετικά εκκλησιαστικά καθεστώτα».
Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης που σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης έδειχναν την δυσφορία τους για την παρουσία των κληρικών, τους ρώτησε: « Δηλαδή, θέλετε να μην υπάρχουν; Να είναι ενιαίο το εκκλησιαστικό καθεστώς; Δηλαδή, να καλούσαμε μόνο έναν φορέα;» για να εξηγήσει πως «Καλέσαμε 5 φορείς, τις τρεις εκκλησίες και τους εκπροσώπους των κληρικών και όπως είπα η συζήτηση αυτή διήρκεσε 50 λεπτά σε μία συζήτηση ακρόασης φορέων που διήρκεσε σχεδόν 5 ώρες.».
ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ Ο Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ
Αυτός που έσπευσε να σώσει κάπως την κατάσταση και να τείνει χείρα φιλίας προς την Εκκλησία από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην ΥΦ.ΥΠΕΞ Γιάννης Αμανατίδης.
«Είναι ένα βήμα που έπρεπε να γίνει εδώ και πολύ καιρό και ακολουθεί σε πολλά σημεία την συμφωνία του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου κ Ιερωνύμου το 2018, που προσπάθησε να λύσει το καθεστώς ομηρίας, στο οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν καταδικάσει επί δεκαετίες τους ιερείς» ανέφερε ο κ. Αμανατίδης.
Συμπλήρωσε δε πως «Εμείς υποστηρίζουμε ρυθμίσεις, που εγγυώνται τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα κάθε εργαζόμενου και οι ιερείς είναι συγχρόνως και εργαζόμενοι. Γι’ αυτό δικαιούνται να έχουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν και οι εργαζόμενοι: εγγυημένη σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη και εργασιακά δικαιώματα. Η σύσταση οργανικών θέσεων- και όχι η νέα πρόσληψη ιερέων- σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των ιερέων που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο και έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο διορισμός τους, είναι ένα αυτονόητο βήμα και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ούτε χρησιμοθηρικά ούτε πολύ περισσότερο ψηφοθηρικά. Άλλωστε αυτό εκφράσαμε και στον ΙΣΚΕ στην συνάντησή μας στις 15 Μαρτίου 2022 στην Βουλή.
Να μην ξεχνάμε, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα οι Εκκλησίες είναι Εκκλησίες του λαού- όχι ενός κόμματος».