Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 | 16:20

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΡΑΥΣΜΑΤΩΝ

Αντιπροσωπεία από το Βατικανό στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Την συγκίνηση και την χαρά του για την παράδοση των τριών θραυσμάτων από τα Μουσεία του Βατικανού στο Μουσείο της Ακρόπολης εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος κατά την συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με την αντιπροσωπεία από το Βατικανό που βρίσκεται στην Ελλάδα για την τελετή επανένωσης των θραυσμάτων που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας είναι ο Επίσκοπος Braian Farell, Γραμματέας της Επιτροπής του Βατικανού για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών και μέλη ο Υπογραμματεύς της Επιτροπής π. Andrea Palmieri, η καθηγήτρια Dr Barbara Jatta, διευθύντρια των Μουσείων του Βατικανού και ο Αρχιεπίσκοπος Jan Romeo Pawlowski, Νούντσιος του Βατικανού στην Ελλάδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τα μέλη της Αντιπροσωπείας και εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση και για την αποψινή τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης τονίζοντας πως, «τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν και θα ζήσουμε σήμερα είναι γεγονότα που έχουν γεμίσει χαρά την καρδιά όλων των Ελλήνων. Η ηρωική απόφαση του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να δωρίσει έναν θησαυρό που μπορεί να μην φαίνεται μεγάλος, αλλά είναι μέγιστο δώρο προς όλους μας, είναι κάτι που μας αφήνει υπόχρεους» και σημείωσε ότι «ο λόφος της Ακρόπολης και ο ναός του Παρθενώνα είναι σημεία, τα οποία συγκλονίζουν την ιστορία και την πορεία του καθενός σε αυτόν τον τόπο».

Εξέφρασε για ακόμη μία φορά την συγκίνηση του για την χειρονομία του Πάπα Φραγκίσκου για την επιστροφή των θραυσμάτων και συμπλήρωσε ότι, «εκτιμούμε ιδιαιτέρως την απόφαση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την προσφορά, προς το ταπεινό πρόσωπο μου, των θραυσμάτων τα οποία και εμείς εξίσου πρόθυμα παραχωρήσαμε στο Ελληνικό Κράτος, για να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Σε άλλο σημείο, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και επεσήμανε, «πιστεύω ότι ο χριστιανισμός μας, η διδασκαλία, η πίστη μας, μπορεί να βοηθήσει στην επίλυσή του. Εξάλλου, οι ηγέτες των εκκλησιών καλούμαστε να κοιτάξουμε όχι αυτά που μας χωρίζουν αλλά αυτά που μας ενώνουν». τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Επίσκοπος Braian Farell, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Πάπα Φραγκίσκου και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συμβολική αξία που έχουν τα θραύσματα που παραχωρήθηκαν από το Μουσείο του Βατικανού. «Είναι αλήθεια ότι δε μπορούσε κανείς να αναλογιστεί πόση ικανοποίηση θα προσέφερε στον ελληνικό λαό αυτή η πρωτοβουλία και είμαστε βαθιά συγκινημένοι που συμμετέχουμε σε αυτό το ιστορικό γεγονός», σημείωσε ο Επίσκοπος και συμπλήρωσε ότι «η αξία των επαφών μεταξύ των εκκλησιών είναι το πιο σημαντικό και επίσης θέλω να τονίσω την επιθυμία να είμαστε πρωταγωνιστές και εκπρόσωποι της ιδέας της μεταξύ μας συνεργασίας».

Παρόντες στην συνάντηση ήταν, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος, ο Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης και ο Αρχιδικάκονος π. Ιωάννης Μπούτσης.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ