Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 | 13:53

Αντιδράσεις Ιεραρχών – Αναμονή για τις αποφάσεις της ΔΙΣ για τα Χριστούγεννα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Εν αναμονή της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Τρίτη, οι Ιεράρχες εκφράζουν, είτε με μετριοπάθεια είτε κάποιοι άλλοι με περισσότερη θέρμη, τις αντιδράσεις τους στα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος, σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση σημείωσε πως “δεν μας αναπαύει, δεν μας ευχαριστεί, αλλά και δεν τιμά τον πολιτισμό και την προσήλωση του λαού μας στα ιερά της πίστεως και της παραδόσεως μας”. Ο κ. Άνθιμος δήλωσε πως “θα περιμένουμε την απόφαση της ΔΙΣ για να απευθυνθούμε στους χριστιανούς σχετικά με το πρόγραμμα του δωδεκαημέρου.

Τόνισε ακόμη πως “δεν είναι καιρός να ερμηνεύσουμε, είναι καιρός να αντέξουμε και όταν περάσει η δοκιμασία τότε θα καταλάβουμε και θα εξηγήσουμε”, ενώ ξεκαθάρισε πως, ανεξάρτητα με το τι θα γίνει για τα Χριστούγεννα, οι ναοί κάθε μέρα μετά την θ. Λειτουργία θα είναι ανοιχτοί για να κοινωνούν οι πιστοί.

“Ψυχραιμια και νηφαλιοτητα” σύστησε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος. “Καλή είναι η επιθυμία μας για εκκλησιασμό και θεία Κοινωνία”, σημείωσε ο κ. Ιερόθεος, “αλλά είμαστε στο μέσο μιας πανδημίας και κάθε μέρα θρηνούμε νεκρούς”. Ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι η διασπορά του ιού δεν προέρχεται από την εκκλησία και από όσους προσέρχονται τηρώντας τα μέτρα.

“Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει και να λέει ό,τι θέλει”, τόνισε στη συνέχεια με νόημα, καθώς “έχουμε Σύνοδο στην οποία πρέπει να κάνουμε υπακοή”. Ομολόγησε πάντως πως “η Σύνοδος έχει πρόεδρο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ο οποίος αγωνίζεται προς την κατεύθυνση της αύξησης των πιστών που θα μπορούν να συμμετάσχουν στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία”.

Για “αποφασεις ασεβείας και παραλογισμού” έκανε λόγο ο μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος. Οι αποφάσεις αυτές, σύμφωνα με τον μητροπολίτη Μεσογαίας, “δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να εφαρμοστούν”. Ο κ. Νικόλαος φάνηκε αισιόδοξος πως “θα υπάρχουν τρόποι – και θα φανούν τις επόμενες ημέρες – να ζήσουμε και με τα μέσα της Εκκλησίας και με τη μετοχή μας στη θεία Κοινωνία τη Γέννηση του Χριστού”.

Ο μητροπολίτης Κερκύρας, Νεκτάριος, μίλησε για “υποκριτικούς νόμους, οι οποίοι φράζουν την ελευθερία που δίνει το Σύνταγμα για να λατρεύουμε ελεύθερα τον Θεό”. Ο κ. Νεκτάριος θεωρεί πως είναι “υποκριτικός ακόμα και ο αριθμός 9”, καθώς αναρωτήθηκε “δεν μπορούσε, άραγε να πει έστω 10;”

Ο μητροπολίτης Χαλκίδος, Χρυσοστομος τόνισε ότι “μάλλον χάθηκε το μέτρο, το οποίο εξασφαλίζει την κοινωνική ισορροπία και συμβαδίζει με την ελευθερία”, ενώ πρόσθεσε ότι “στην πραγματικότητα δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι για τις εκκλησίες τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια, αφού ο αριθμός των πιστών που επιτρέπεται να εκκλησιασθούν τις δύο αυτές ημέρες μόνο και όχι τις άλλες του εορταστικού Δωδεκαημέρου είναι εννέα (9) και καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από τους Ιερείς και το προσωπικό εκάστου Ιερού Ναού”, κάνοντας λόγο για μια αναγγελία άνευ αντικειμένου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ