Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 3:55

Ανάσταση

Κι η γη ομορφαίνει και λαμποκοπά ο άγγελος, που ήρθε να κυλήσει την πέτρα από το μνήμα διασκορπά θαρρείς, όλη τη λάμψη του στη φύση

Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Του ιδίου συγγραφέα:

Κυριακή του Πάσχα

Δόγμα της πίστης μας αποτελεί η κοινή ανάσταση των νεκρών… «Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος»… ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως.

Ο ευαγγελιστής Ιωάννης τονίζει ότι κανένας δε μπορεί να αμφιβάλει για την κοινή ανάσταση. Όλοι θα αναστηθούν όταν έρθει η στιγμή που θα ακούσουν τη φωνή του Κυρίου Ιησού Χριστού … «οι νεκροί ακούσονται της φωνής του Υιού του Θεού, και οι ακούσαντες ζήσονται».

Ο απόστολος Παύλος βοά… «Εἰ δὲ ἀνάστασις νεκρῶν οὐκ ἔστιν, οὐδὲ Χριστὸς ἐγήγερται· εἰ δὲ Χριστὸς οὐκ ἐγήγερται, κενὸν ἄρα τὸ κήρυγμα ἡμῶν, κενὴ δὲ καὶ ἡ πίστις ὑμῶν.».

Ο Χριστός αναστήθηκε, είναι γεγονός, και η ιστορία χωρίζεται σε προ Χριστού και μετά Χριστόν.

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός γίνεται το κέντρο του κόσμου και του χρόνου.

Ο Χριστός είναι η Ζωή και το Φως, είναι Εκείνος που αλλάζει ολόκληρη την ιστορία του κόσμου.

Πάνω στο Σταυρό νικήθηκε ο θάνατος από τον Θεάνθρωπο Ιησού και δόθηκε ξανά η προοπτική της ελπίδας και της σωτηρίας.

Η Ανάσταση του Χριστού συνέτριψε τον Άδη και εκμηδένισε τη δύναμη του δαίμονα και των οργάνων του.

Η Ανάσταση του Χριστού αποτελεί τη μεγάλη νίκη πάνω στο δικό μας θάνατο, αφού Εκείνος πέθανε για χάρη μας προσφέροντάς μας μία νέα ζωή μέσα από τον Τάφο Του.

Μία νέα ζωή αναβλύζει από τον Τάφο και η Ανάσταση του Κυρίου δημιουργεί τον «νέο άνθρωπο», τον ανακαινισμένο από τη Χάρη του βαπτίσματος στο όνομα του Χριστού… «ὅσοι ἐβαπτίσθημεν εἰς Χριστὸν ᾿Ιησοῦν, εἰς τὸν θάνατον αὐτοῦ ἐβαπτίσθημεν. συνετάφημεν οὖν αὐτῷ διὰ τοῦ βαπτίσματος εἰς τὸν θάνατον, ἵνα ὥσπερ ἠγέρθη Χριστὸς ἐκ νεκρῶν διὰ τῆς δόξης τοῦ πατρός, οὕτω καὶ ἡμεῖς ἐν καινότητι ζωῆς περιπατήσωμεν».

Έτσι, όλοι συμμετέχουμε στο θάνατο και στην Ανάσταση του Κυρίου και αυτή η νέα πραγματικότητα, η νέα ζωή, τελειοποιείται και πραγματώνεται μέσα στη Θεία Λειτουργία.  

Ο Χριστός αναστήθηκε και κανένας δεν παραμένει νεκρός μέσα στο μνήμα του… «Ἀνέστη Χριστός καί νεκρός οὐδείς ἐπί μνήματος. Χριστός γάρ ἐγερθείς ἐκ νεκρῶν, ἀπαρχή τῶν κεκοιμημένων ἐγένετο».

Η Ανάσταση σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο αποτελεί την απαρχή της νέας εποχής των Εσχάτων… προσμονή και προσδοκία.  

Ανάσταση. «Τα σήμαντρα χτυπούν. Κι όλα τα δένδρα ανθίζουν πέρα ως πέρα …». Πόσο όμορφα αποτυπώνει τη χαρά ολόκληρης της κτίσης με την ευαίσθητη ποιητική του γραφίδα ο Στέλιος Σπεράντσας, στο εξαιρετικό ποίημά του, «Η Ανάσταση».

Ανάσταση… και η Βασιλεία του Θεού έχει αρχίσει για τον κόσμο.

Ανάσταση… ο θρίαμβος της Ζωής.

Ανάσταση… «κι η γη ομορφαίνει και λαμποκοπά ο άγγελος, που ήρθε να κυλήσει την πέτρα από το μνήμα διασκορπά θαρρείς, όλη τη λάμψη του στη φύση» (Κωστής Παλαμάς).

Ανάσταση Χριστού … η άγκυρα της ελπίδας του γένους των ανθρώπων.

Χριστός Ανέστη φίλοι μου!!!

Αληθώς Ανέστη!!!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ