Εν αναμονή της απόφασης της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου βρίσκονται η Εκκλησία της Ελλάδος και η Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, που έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αγιοκατάταξη μιας σημαντικής μορφής του προηγούμενου αιώνα, του γέροντα Αθανάσιου Χαμακιώτη, γνωστού και ως «δεύτερου Παπουλάκου».

Τον Μάρτιο του 2017, μισό αιώνα μετά την κοίμηση του ιερέα, ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος με αίτημα του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησε την ενεργοποίηση των διαδικασιών για την αγιοκατάταξη του, μιας και όπως χαρακτηριστικά γράφει στην επίσημη επιστολή «η συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας έχει ήδη προ πολλού αναγνωρίσει την αγιότητά του…».

Λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2017, με έγγραφο της προς το Οικουμενικό   Πατριαρχείο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εγκρίνει το αίτημα και μεταβιβάζει τον φάκελο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση.

ΕΝΑΣ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΛΕΥΙΤΗΣ

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Χαμακιώτης, γεννήθηκε το 1891 στην Τουρλάδα, ένα μικρό ορεινό χωριό των Καλαβρύτων. Σε ηλικία 15 χρόνων έγινε δόκιμος μοναχός στην Αγία Λαύρα, όπου μόναζε και ο θείος του. Επτά χρόνια μετά και αφού τελείωσε την ιερατική σχολή της Άρτας, εκάρη μοναχός με το όνομα Αθανάσιος. Σε ηλικία 25 ετών χειροτονήθηκε διάκονος και πέντε χρόνια αργότερα το 1921 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος.

Το 1931, λόγοι υγείας τον ανάγκασαν να αφήσει τον τόπο του και να ζήσει στην Αθήνα, όπου υπηρέτησε σε διάφορους ναούς. Το 1936 διορίστηκε εφημέριος σε ένα πολύ παλιό και όμορφο εκκλησάκι, την Παναγία τη Νερατζιώτισσα στο Μαρούσι το οποίο έμελλε να γίνει γνωστό σε ολόκληρη την Αττική εξαιτίας του πλούσιου έργου του.

Η ανακομιδή των λειψάνων

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της Ι.Μ. Κηφισίας «ανεπανάληπτες έχουν μείνει οι Θείες Λειτουργίες και οι Ακολουθίες που τελούσε, η φιλανθρωπία του καθώς και αμέτρητο είναι το πλήθος των ανθρώπων που ανεπαύθησαν στο πετραχήλι του… Ο Γέροντας Αθανάσιος, ο ταπεινός λευΐτης της Νερατζιώτισσας στο Μαρούσι, έμοιαζε απόλυτα με το φιλάνθρωπο Κύριό μας. Ήταν η εικόνα της έμπρακτης αγάπης, της ελεημοσύνης, της συμπάθειας, ήταν «εις τύπον και τόπον Χριστού».»

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ζωής του έζησε σε ένα μικρό μοναστηράκι, την «Παναγία τη Φανερωμένη», που έφτιαξε ο ίδιος στη σημερινή Ροδόπολη (Μπάλα) Αττικής. Εκοιμήθη στις 17 Αυγούστου του 1967 και ενταφιάστηκε στο μοναστηράκι της Παναγίας όπου ακόμη υπάρχει το κελί στο οποίο ζούσε, τα προσωπικά του αντικείμενα και φυσικά τα λείψανά του.

Σύμφωνα με την πρόταση του μητροπολίτη Κηφισίας Κυρίλλου, εφόσον ληφθεί η σχετική απόφαση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η μνήμη του γέροντα Αθανάσιου Χαμακιώτη θα γιορτάζεται στις 17 Αυγούστου, την ημέρα δηλαδή της κοιμήσεως του αλλά και στις 23 Οκτωβρίου ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των λειψάνων του.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: