Ανάληψη, υπόσχεση μελλοντικής επιστροφής

Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Του ιδίου:

Οι Ευαγγελιστές Λουκάς και Μάρκος, όπως και οι Πράξεις των Αποστόλων, αναφέρουν ότι η Ανάληψη του Κυρίου Ιησού Χριστού πραγματοποιήθηκε σαράντα ημέρες μετά την εκ νεκρών Ανάστασή Του.

Ο Χριστός είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος και είναι πανταχού παρών. Ο Χριστός δεν απουσίαζε από τον ουρανό όταν βρισκόταν στη γη, γιʼ αυτό και το γεγονός της Αναλήψεώς Του δε σημαίνει απουσία αλλά παρουσία. Αυτό αναφέρει, εν ολίγοις, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης: «ἐγὼ καὶ ὁ Πατὴρ ἕν ἐσμεν»… «ἵνα γνῶτε καὶ πιστεύσητε ὅτι ἐν ἐμοὶ ὁ Πατὴρ κἀγὼ ἐν αὐτῷ».

Η Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς αποτελεί γεγονός αγάπης και συμφιλίωσης μεταξύ ανθρώπου και Θεού.

Ο Θεός ήρθε στον κόσμο αυτό για να λυτρώσει, να σώσει και να δοξάσει τον άνθρωπο, γιʼ αυτό δοκίμασε το πικρό ποτήρι του Πάθους.

Ο Χριστός δοκίμασε το βάρος και την πίκρα του θανάτου. Βίωσε τον ανθρώπινο πόνο και την αγωνία.

Ο Χριστός γεύτηκε τον προσωρινό θάνατο, σωματικά, ως τέλειος άνθρωπος. Όμως, ως τέλειος Θεός… Αναστήθηκε!

Ο Θεός επιθυμεί την επιστροφή του ανθρώπου στην αρχική του κατάσταση, δηλαδή εκεί που βρισκόταν προτού υποστεί την αλλοίωση που του προκάλεσε η πτώση, η αμαρτία. Αυτό είναι το σχέδιο της Θείας Οικονομίας μέσα στο οποίο εντάσσεται και το γεγονός της Αναλήψεως του Κυρίου.

Ο άνθρωπος πρέπει να πορευτεί προς το καθʼ ομοίωσιν και αυτό θα το καταφέρει μόνον όταν απελευθερωθεί από τη φθορά της πτώσης. Έτσι, θα επανέλθει στην προπτωτική κατάσταση, δηλαδή στη φυσική του κατάσταση.

Η Ανάληψη σηματοδοτεί μια νέα αδιάλειπτη πνευματική παρουσία του Χριστού και δεν αποτελεί απουσία ή εγκατάλειψη.

Ο Χριστός με την Ανάληψή Του προετοιμάζει το έδαφος για την κάθοδο του Παναγίου Πνεύματος και ο Ίδιος δεν αφήνει τους μαθητές Του μόνους και ορφανούς.

Ο Κύριος παραμένει ζωντανός και πάντοτε παρών μέσα στην Εκκλησία Του, δια των Μυστηρίων και ιδιαίτερα δια του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

Η μυστική συνάντηση του ανθρώπου με το Θεό πραγματοποιείται «εν Αγίω Πνεύματι» και έτσι φανερώνεται η ουσιαστική, η πραγματική αγάπη του Θεού για το πλάσμα Του, του οποίου τη σωτηρία επιθυμεί.

Ο Χριστός προετοιμάζει τους μαθητές Του για την έλευση του Αγίου Πνεύματος προσφέροντας και πάλι την ελπίδα καθώς ανοίγει το δρόμο για τη θέωση του ανθρώπου.

Ο Κύριος άνοιξε ξανά την οδό της αιώνιας ζωής καθώς έλαβε την ανθρώπινη φύση την οποίαν ανέβασε στα δεξιά του Θεού Πατέρα. Έτσι, ο άνθρωπος δεν αισθάνεται πια αποξενωμένος από το Δημιουργό του, αλλά ενωμένος μαζί Του.

Ο Χριστός δια της Αναλήψεώς Του γεφύρωσε το βαθύ χάσμα που δημιούργησε η πτώση και συμφιλίωσε την ανθρώπινη φύση με τη θεϊκή.

Αγαπητοί μου.

Η Ανάληψη του Κυρίου Ιησού Χριστού ως γεγονός δεν αποτελεί αποχωρισμό, αλλά πραγματικό θρίαμβο του Θεού.

Η Ανάληψη του Χριστού δεν αποτελεί το οριστικό τέλος, αλλά προϋπόθεση για την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος που θα παρηγορήσει, θα ενώσει, θα φωτίσει και θα καθοδηγήσει τον άνθρωπο στην αλήθεια του Θεού.

Η Ανάληψη του Χριστού υπενθυμίζει σε όλους την υπόσχεση της μελλοντικής επιστροφής Του, δηλαδή την Ένδοξη Δεύτερη Παρουσία Του.

Ο Χριστός δεν ανεβαίνει στον ουρανό μόνον ως Θεός. Ο Κύριος παίρνει μαζί του και την ανθρώπινη φύση και αυτό το κάνει γιατί θέλει να δώσει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να φτάσει στο θρόνο του Θεού.

Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο αιώνιο, δεν επιθυμεί να τον αφήσει δέσμιο του θανάτου και της φθοράς, γιʼ αυτό τον καλεί να γίνει μέτοχος της χαράς του Παραδείσου. Να Τον ακολουθήσει στη Βασιλεία Του.

Όμως, ο άνθρωπος έρχεται πολλές φορές αντιμέτωπος με τις αισθήσεις του γιατί έχει συνηθίσει, δυστυχώς, στην ορατή παρουσία. Ο άνθρωπος θέλει να δει με τα μάτια του και να αγγίξει με τα χέρια του, όπως ο Θωμάς, γιʼ αυτό νομίζει ότι με την Ανάληψή Του ο Χριστός δε βρίσκεται πλέον σωματικά δίπλα του.

Αυτό είναι το τραγικό λάθος του!

Γιʼ αυτό, ας εμβαθύνουμε στο γεγονός της Αναλήψεως.

Έτσι, θα βιώσουμε την παρουσία του Θεού, όχι μέσω της όρασης ή της αφής, αλλά μέσω της πίστης. Μέσω της πνευματικής επικοινωνίας και κοινωνίας μαζί Του.

Έτσι, δε θα νιώσουμε ποτέ πνευματική απομόνωση και μοναξιά.

Έτσι, θα συνεχίσουμε με περισσότερη δύναμη το έργο της αγάπης Του.

Έτσι, θα γίνουμε θεματοφύλακες της Ουράνιας Διδασκαλίας Του και θα λάβουμε απάντηση στα υπαρξιακά μας ερωτήματα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ