Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 | 7:46

ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΕΛΓΙΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ

Ανακοινωθέν της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η Ορθόδοξος Επισκοπική Συνέλευση της Μπενελούξ συνήλθε στην 25η συνεδρίασή της στην έδρα της μητροπόλεως στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα (Οικουμενικό Πατριαρχείο).

Συμμετείχαν ο μητροπολίτης κ. Ισαάκ (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο επίσκοπος Δομοντεδόβου, εκπρόσωπος του μητροπολίτη Δούβνης κ. Ιωάννου (Αρχιεπισκοπή των ορθοδόξων ενοριών ρωσικής παραδόσεως-Πατριαρχείο Μόσχας), ο επίσκοπος κ. Ιουστίνος (Πατριαρχείο Σερβίας), ο επίσκοπος Νέαμτς κ. Μάρκος, εκπρόσωπος του μητροπολίτη κ. Ιωσήφ (Πατριαρχείο Ρουμανίας) και ο επίσκοπος κ. Δοσίθεος (Πατριαρχείο Γεωργίας) και ο επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ (βοηθός επίσκοπος της μητροπόλεως Βελγίου – Οικουμενικό Πατριαρχείο).

Οι επίσκοποι υποδέχθηκαν θερμώς τα νέα μέλη της Επισκοπικής Συνελεύσεως, τον Επίσκοπο Δομοντεδόβου κ. Συμεών και τον Επίσκοπο κ. Ιουστίνο. Κατόπιν, επικεντρώθηκαν σε σημαντικά διοικητικά ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των Ορθοδόξων ενοριών στο Βέλγιο σύμφωνα με νέα νομοθεσία που διέπει τις σχέσεις μεταξύ κρατικών αρχών και θρησκευτικών κοινοτήτων.

Όσον αφορά εις την Φλάνδραν, θέματα όπως η αναγνώριση των ενοριών, η ψηφιοποίηση, ο κατάλογος των μελών του ιερού κλήρου, η ποιμαντική φροντίδα στα νοσοκομεία και άλλα εξετάσθηκαν με προσοχή από τους επισκόπους. Ενημερώθηκαν επίσης για τις ρυθμίσεις που υπάρχουν όσον αφορά στην διαδικασία αναγνωρίσεως των ενοριών στις περιφέρειες της Βαλλονίας και των Βρυξελλών.

Ο Μητροπολίτης Βελγίου ενημέρωσε τους επισκόπους σχετικά με την Ορθόδοξο παρουσία στην Ολλανδία. Ιδιαιτέρως δε για την λειτουργία του Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας «Άγιος Ειρηναίος» στο Πανεπιστήμιο του Ναιμέχεν καθώς και για την αναγνώριση της «Ορθοδόξου Αρχής Αποστολής». Συζήτησαν επίσης και για την ζωή και τις εξελίξεις της παρουσίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Μεγάλο Δουκάτον του Λουξεμβούργου.

Η λειτουργία του Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας «Απόστολος Παύλος» κατά τα δύο τμήματά του (ολλανδόφωνον και γαλλόφωνον) καθώς και ορισμένες πτυχές της ορθοδόξου εκπαιδεύσεως στο Βέλγιο εξετάσθηκαν επίσης από τους επισκόπους, οι οποίοι δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την τάση περιθωριοποιήσεως του μαθήματος των θρησκευτικών στα δημόσια και κοινοτικά σχολεία του Βελγίου. Εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την έλλειψη διδασκόντων στο μάθημα των ορθοδόξων θρησκευτικών και κάνουν έκκληση για υποβολή υποψηφιοτήτων. Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους Αρχιερείς είναι οι τρόποι βελτιώσεως της ποιότητας του περιεχομένου του θρησκευτικού μαθήματος.

Οι Ιεράρχες μίλησαν επίσης και για τα συλλείτουργα στις τρεις χώρες και συζήτησαν γύρω από την δυνατότητα πραγματοποιήσεως στο μέλλον προσκυνηματικών επισκέψεων. Τέλος, οι επίσκοποι αντάλλαξαν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την δράση και την ζωή των επισκοπών τους.

Η επομένη συνεδρίαση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ προβλέπεται για την 6η Ιουνίου 2023. Η Ορθόδοξος Επισκοπική Συνέλευση της Μπενελούξ δημιουργήθηκε κατόπιν της αποφάσεως της 4ης Προσυνοδικής Διασκέψεως που συνεκλήθη στο Chambésy (Γενεύη) τον Ιούνιο του 2009.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ