Κυριακή 26 Μαΐου 2024 | 11:11

Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στην έδρα του Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα. Της σύναξης προήδρευσε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόφιλος Γ ́ και παρέστησαν διακεκριμένα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Κατά τη διάρκεια της συνάξεως ο Μακαριώτατος συζήτησε διάφορα διοικητικά και ποιμαντικά θέματα που αφορούν την υπηρεσία του Πατριαρχείου, των μοναστηριών, των εκκλησιών, του κλήρου και των πιστών. Ενημέρωσε επίσης τα μέλη για την πρόσκλησή του από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, σε συντονισμό με την Πρεσβεία της Παλαιστίνης στη Γενεύη και την Προεδρική Επιτροπή Εκκλησιαστικών Υποθέσεων να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Βηθλεέμ Αναγεννημένη Παλαιστίνη – Τα θαύματα της Γεννήσεως».

Στόχος της έκθεσης ήταν να αναδείξει τη σημασία του Ιερού Ναού της Γεννήσεως, τόσο θρησκευτικά όσο και ιστορικά, καθώς και να αναδείξει τις προσπάθειες αποκατάστασης και να προωθήσει τα χριστιανικά προσκυνήματα σε αυτούς τους σημαντικούς θρησκευτικούς χώρους στους Αγίους Τόπους.

Ο Μακαριώτατος μοιράστηκε επίσης την επίσκεψή του στο Βατικανό και τη συνάντησή του με τον Αγιώτατο Πάπα Φραγκίσκο και την πρωτοβουλία που ξεκίνησε η H.B. για να συμβάλει στην επίλυση της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, καθώς και την παρουσία του στην τελετή διορισμού του Λατίνου Πατριάρχη στα Ιεροσόλυμα, Μακαριώτατου Pierrrebatista Pizzaballa ως Καρδιναλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:

1. Αποδοχή της παραίτησης του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου (Atallah Hanna) από τα καθήκοντά του ως Πατριαρχικού Βικαρίου στην πόλη της Άκρας και τη δικαιοδοσία της.

2. Διορισμός του Αρχιμανδρίτη Σιλουάνου Χανούνα ως Πατριαρχικού Εφημέριου στην πόλη της Άκρας και τη δικαιοδοσία της.

3. Διορισμός του Αρχιμανδρίτη Μελετίου Βασάλ ως επικεφαλής του εκκλησιαστικού δικαστηρίου στην Άκρα, με τον Αρχιμανδρίτη Αρτέμιο ως αναπληρωτή του, μαζί με τα πρόσθετα μέλη: τον πατέρα Saba Hajj και τον πατέρα Elias Khoury και τον πατέρα Saba Makhoul.

4. Διορισμός του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Φιλουμένου ως προϊσταμένου της Μονής των Αποστόλων στην Τιβεριάδα.

5. Μετάθεση του Αρχιμανδρίτη Φιλουμένου από την Ιεριχώ και διορισμός του ως επικεφαλής της Μονής του Αγίου Σπυρίδωνα στα Ιεροσόλυμα.

6. Διορισμός του Αρχιμανδρίτη Παρθένιου ως επικεφαλής της Μονής του Προφήτη Ελισσαιέ στην Ιεριχώ.

7. Διορισμός του πατέρα Luke Bousha στην πόλη Zababdeh.

8. Διορισμός του πατέρα Αντωνίου Ajeeneh ως ιερέα στην πόλη Al-Jdeida στην Άκρα.

9. Διορισμός του πατέρα Elias Awad ως ιερέα στο χωριό Al-Baqi’a στην Άκρα.

10. Διορισμός του π. Σπυρίδωνα Shuqha ως ιερέα στην πόλη Kafr Smei’ στην Άκρα.

11. Έγκριση του αιτήματος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιορδανίας κ.κ. Χριστοφόρου για χειροτονία του Hilmi Ibrahim Jirjes ως διακόνου στην Ιορδανία.

Επιπλέον, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου έλαβαν εξηγήσεις από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόφορο σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το χριστιανικό οικογενειακό δίκαιο για το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Η τροποποίηση αυτή, η οποία πραγματοποιείται από επιτροπή του Μακαριωτάτου Πατριάρχη, με την υποστήριξη ειδικών επιτροπών, αποσκοπεί στην ενημέρωση και προσαρμογή των κειμένων στη σύγχρονη εποχή με πνευματική και εθνική ευθύνη προς όφελος του εκκλησιάσματος. Η τροποποίηση επικυρώθηκε από την Ιερά Σύνοδο και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024.

Καταλήγοντας, ο Μακαριώτατος και τα μέλη της Συνόδου ύψωσαν τις προσευχές τους για την ειρήνη και τη διατήρηση της Εκκλησίας, ζητώντας προστασία από όλες τις διαιρέσεις. Προσευχήθηκαν στον συμπονετικό Θεό να στείλει το Άγιο Πνεύμα Του και την ειρήνη Του στον κόσμο, προστατεύοντας τα τέκνα της Εκκλησίας από κάθε δυστυχία και θλίψη, μέσω των πρεσβειών της Παναγίας και της δύναμης του Παναγίου Τάφου, της Πηγής της Ζωής και όλων των αγίων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ