Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 0:50

ΑΝΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

Αμερικής: “Πρέπει πάντα να έχουμε εμπιστοσύνη στις αποφάσεις του πατριαρχείου μας”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μήνυμα ενότητας και αγάπης έστειλε από την Κομοτηνή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

«Ο Ελληνισμός είτε στην Αμερική είναι είτε στη Θράκη πάντα είχε κοινή μοίρα», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος προσθέτοντας πως υποδέχτηκε την ξεριζωμένη ρωμιοσύνη από την μικρασιατική καταστροφή πριν από εκατό χρόνια. «Ο ελληνισμός μέσα από την τραγικότητα του ξεριζωμού ξέρει να επιβιώνει και να βγάζει πάντοτε το καλό», σημείωσε.

Από τον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου προεξήρχε της δοξολογίας για την υποδοχή του επεσήμανε πως, «η ρωμιοσύνη από την ανατολή ήρθε εδώ για να ζυμωθεί με τη γη της Θράκης. Να ενδυναμώσει την ελληνική της ρίζα και να ζυμωθεί με τους ανθρώπους φτιάχνοντας μια υποδειγματική κοινωνία ειρηνικής συνύπαρξης, αγάπης και αλληλοσεβασμού».

Αναφερόμενος ωστόσο στους ξεριζωμένους πρόσφυγες από την ανατολή που δέχτηκε και η Αμερική πριν από εκατό χρόνια διευκρίνισε πως, «εγκαταστάθηκαν σε μια χώρα δημοκρατική και ελεύθερη που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα εφόδια που χρειάζεται κάθε άνθρωπος για να προοδεύσει και δημιούργησαν πολιτισμό όπως και εδώ», σημειώνοντας μάλιστα πως οι Έλληνες της Αμερικής προόδευσαν, «αλλά δεν ξέχασαν τις ρίζες τους που είναι στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Καππαδοκία, στον Πόντο και στην Ήπειρο».

Παίρνοντας αφορμή από τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Ελπιδοφόρος υπογράμμισε πως «σε μια τραγική στιγμή που ερήμωνε η ανατολή από τη ρωμιοσύνη το οικουμενικό πατριαρχείο είχε την πρόνοια και την ψυχραιμία να βλέπει μπροστά και ίδρυσε αρχιεπισκοπές στο εξωτερικό και τη διασπορά», επισημαίνοντας παράλληλα το πόσο σοφό είναι. «Το πατριαρχείο είναι ψηλά και βλέπει από πάνω και μακριά. Μπορεί έτσι να βοηθήσει όλους αυτούς που είναι από κάτω για αυτό πρέπει πάντα να έχουμε εμπιστοσύνη στις αποφάσεις του πατριαρχείου μας», ξεκαθάρισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «εμείς οι Έλληνες είμαστε ειρηνικός λαός που δεν ευδοκιμούμε στους πολέμους αλλά σε περίοδο ειρήνης δεν φοβόμαστε τους πολέμους. Δεν είμαστε δειλοί αλλά είμαστε οι άνθρωποι οι οποίοι δημιουργούμε πολιτισμό όχι με το σπαθί μας αλλά με τη φιλοσοφία, την επιστήμη, τον αθλητισμό και με τον πολιτισμό», κατέληξε.

Στη συνέχεια σε ειδική εκδήλωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ο κ. Ελπιδοφόρος αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σποδών.

Φώτο: Ι.Μ. Μαρωνείας

Την Πέμπτη ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος παρέστη στην τελετή ονοματοδοσίας της κεντρικής πλατείας της Μαρώνειας σε πλατεία «Αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ» προς τιμή του προκάτοχού του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής κυρού Μιχαήλ του Κωνσταντινίδη του Μαρωνείτου και ακολούθως τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ