Πε, 13/06/24 | 1:53

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Αμερικής: “Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έγινε καθαρά για πολιτικούς λόγους”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

“Ημέρα περίσκεψης και μεγίστης θλίψης αποτελεί όχι μόνο για όλους τους ορθοδόξους χριστιανούς αλλά και για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που σέβεται τα θρησκευτικά δικαιώματα η ημέρα κατά την οποία ο ιερός ναός της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, το ζωντανό μνημείο της δόξας της Ορθοδοξίας μας αλλά και το ορατό σύμβολο της λειτουργικής τελειότητας της εκκλησίας μας, μετατράπηκε για δεύτερη φορά σε ισλαμικό τέμενος”, επισημαίνει σε εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Όπως υπογραμμίζει μάλιστα, “δεν υπήρχε καμία λατρευτική ανάγκη για τη μετατροπή του ιερού συμβόλου της Ορθοδοξίας, μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από μουσείο σε τζαμί, καθώς υπάρχει πληθώρα τζαμιών στη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη. Η απόφαση αυτή έγινε προς εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος για καθαρά πολιτικούς λόγους”.

Παράλληλα, προσθέτει πως, “τρία χρόνια μετά συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να προσπαθούμε για την αναθεώρηση αυτής της απόφασης και για την επαναλειτουργία του μνημείου τουλάχιστον ως μουσείου, ώστε να αποδοθεί και πάλι στην παγκόσμια κοινότητα αυτό το απαράμιλλο θαύμα της βυζαντινής τεχνοτροπίας”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής καταληγει ωστόσιο λέγοντας πως, “οι κραυγές μέσα από τους αιματοβαμμένους τοίχους της Αγίας Σοφίας φωνάζουν εδώ και αιώνες για δικαιοσύνη και σεβασμό των μειονοτήτων της σύγχρονης τουρκικής Δημοκρατίας”, αναφέρει ο κ. Ελπιδοφόρος και καλεί όλους να προσευχηθούμε θερμά, “ώστε το ιερό αυτό σύμβολο της Ορθοδοξίας με τον εκπληκτικό τρούλο του να γίνει ξανά χώρος φιλόξενος για όλους τους ανθρώπους”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ