Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 12:52

ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Αμερικής: “Γινόμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας τραγωδίας ανθρώπινου πόνου και κυρίως θανάτων αθώων παιδιών”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος παρακολουθεί καθώς η Ρωσία ξεκίνησε μια άδικη και βίαιη εισβολή στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια αυτών των ταραχωδών χρόνων προσευχόμαστε ειλικρινά για εκείνους των οποίων οι ζωές επηρεάζονται από αυτή τη βάναυση επίθεση. Οι συνέπειες της τρέχουσας ανθρωπιστικής τραγωδίας γίνονται αισθητές σε ολόκληρη την Ουκρανία, στις γειτονικές της χώρες και σε όλο τον κόσμο», επεσήμανε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στην οικουμενική λειτουργία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον καθεδρικό ορθόδοξο ναό της Ουκρανικής εκκλησίας στο Μανχάταν για την επικράτηση της ειρήνης στην Ουκρανία.

«Η βία στον κόσμο είναι ένα μέτριο σημάδι της πεσμένης μας πραγματικότητας και της ατέλειας της ανθρώπινης εμπειρίας μας, υποδουλωμένη από τη θραύση των καρδιών μας που έχουν παραμορφωθεί από την αποξένωσή μας από την παρουσία του Θεού», τόνισε στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για να προσθέσει πως η βία είναι μία αμαρτία. «Κανένας πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να ονομαστεί “ιερός” ούτε καν “δίκαιος” σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού του ως ηθικά αποδεκτός. Η σημερινή αιματοχυσία στην Ουκρανία είναι αποκλειστική ευθύνη του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος διακινδυνεύει την παγκόσμια ειρήνη για τη δική του εγωιστική πολιτική ατζέντα».

Αναφερόμενος ωστόσο στην αδελφοκτονία που συντελείται αυτή τη στιγμή, ο κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε πως είμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας τραγωδίας ανθρώπινου πόνου. «Της στοχοποίησης αμάχων, της δολοφονίας και της τρομοκρατίας, καθώς και των θανάτων αθώων ιδίως παιδιών. Γνωρίζουμε όμως ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ», υπογράμμισε.

Παράλληλα, προέτρεψε τους πιστούς να προσφέρουν προσευχές και απτή υποστήριξη σε όλο τον ουκρανικό λαό αλλά και σε όλους εκείνους που βρίσκονται στις άθλιες συνθήκες του πολέμου. «Καθώς παρακολουθούμε τις ειδήσεις από την περιοχή εμπνεόμαστε τόσο από το απίστευτο θάρρος του ουκρανικού λαού που αντιμετωπίζει τρομερές αντιξοότητες με ανδρεία που κανείς δεν περίμενε όσο και από τη γενναιότητα των πολλών χιλιάδων Ρώσων που διακινδυνεύουν την ελευθερία τους και ίσως ακόμη και τη ζωή τους καθώς διαμαρτύρονται για αυτή την απρόκλητη και παράλογη επίθεση».

Σημείωσε δε πως καλούμαστε όχι μόνο να συγχωρήσουμε τους εχθρούς μας αλλά και να τους αγαπήσουμε. «Ας μην δούμε κανέναν εχθρό σε κανέναν από τους αδελφούς και τις αδελφές μας, γιατί πραγματικά η αγάπη του Χριστού μπορεί να σπάσει όλα τα εμπόδια μετατρέποντάς μας σε μια ενωμένη οικογένεια ικανή να αντισταθεί στο κακό και να φέρει θεραπεία στις πληγές από τις οποίες υποφέρει ο κόσμος μας αυτή τη στιγμή. Για μένα αυτό είναι το προφητικό μάθημα που μας δίδαξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραχωρώντας τον τόμο του αυτοκεφάλου στην Ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία το 2019».

«Η πνευματική ανεξαρτησία της ορθόδοξης εκκλησίας στην Ουκρανία ήταν και ακόμη περισσότερο σήμερα είναι η πραγματική απάντηση στον διχασμό. Μια ανεξάρτητη ορθόδοξη Εκκλησία ως υπόσχεση ενότητας για τον λαό της Ουκρανίας. Αυτό ήταν το όραμα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Όταν έρθει η ώρα να εξετάσουμε την ανοικοδόμηση αυτής της υπέροχης χώρας μετά από αυτή την τραγωδία βλέπω μια θαυμάσια ευκαιρία για την ορθόδοξη εκκλησία να είναι καταλύτης και πηγή για ανανεωμένη ενότητα», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ