Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 | 10:25

ΤΙ ΕΥΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ

Αμερικής: “Δεν χρειάζεται να γίνουμε μοναχοί ή ασκητές για να ακολουθήσουμε το δρόμο της θεώσεως”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Να εμπνευστούμε από τον φωτεινό ιεράρχη της Καππαδοκίας και διδάσκαλο της οικουμένης τον μέγα Βασίλειο Αρχιεπίσκοπο Καισαρείας είναι το μήνυμα που στέλνει προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μέσα από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Όπως επισημαίνει μάλιστα, “Δεν χρειάζεται να γίνουμε μοναχοί ή ασκητές για να ακολουθήσουμε το δρόμο της θεώσεως. Κάθε στιγμή, πάντοτε, με κάθε άνθρωπο που συναντούμε, υπάρχουν ευκαιρίες να πράττουμε όπως ο Θεός θα έπραττε, να μιλούμε όπως ο Θεός θα μιλούσε και να αγαπούμε όπως ο Θεός αγαπάει”, σημειώνει.

Για την έλευση του νέου έτους, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εύχεται, “να είναι γεμάτο με μοναδικές στιγμές αλλοίωσης από τη χάρη και την αγάπη του Θεού, ώστε να μοιραζόμαστε την αφθονία της αγάπης αυτής με τον κόσμο γύρω μας”.

Ακολουθεί ολόκληρη η αρχιεπισκοπική εγκύκλιος για το νέο έτος

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Σήμερα, την πρώτη ημέρα του νέου έτους 2023, ας εμπνευστούμε από τον άγιο του Θεού που κοιμήθηκε εν Κυρίω κατ᾽ αυτή την ημέρα πολλούς αιώνες πριν: τον φωτεινό ιεράρχη της Καππαδοκίας και διδάσκαλο της οικουμένης, τον μέγα Βασίλειο Αρχιεπίσκοπο Καισαρείας. Ακόμη και σήμερα κρατούμε ζωντανά πολλά έθιμα συνδεδεμένα με τον άγιο Βασίλειο το μέγα. Την ανταλλαγή δώρων κατά την ημέρα της εορτής του, τη βασιλόπιττα και βέβαια, εδώ στην Αμερική, την Ακαδημία του αγίου Βασιλείου στο Garison της Νέας Υόρκης, που αποτελεί το εθνικό μας καθίδρυμα που περήφανα φέρει το όνομά του. Πέρα όμως από αυτά τα λαοφιλή έθιμα, διαθέτουμε την παρακαταθήκη του μεγάλου αυτού ιεράρχη, που ενισχύει τη θέση της εκκλησίας για το τι σημαίνει άνθρωπος.

Το κείμενο στην αρχή της εγκυκλίου προέρχεται από τον επιτάφιο λόγο του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, που ήταν ο επιστήθιος φίλος του μεγάλου Βασιλείου, κατά την κηδεία του αγαπημένου του φίλου. Με αυτή την τόσο απλή έκφραση, που αποτελεί ταυτόχρονα ένα θαυμαστό σύνδεσμο μεταξύ της του Χριστού γεννήσεως και της εμφανίσεώς του ως ενηλίκου κατά τη βάπτιση στον Ιορδάνη, ο μέγας Βασίλειος μας υπενθυμίζει την διττή φύση του Χριστού. Πράγματι είμαστε κτιστοί, αλλά κεκλημένοι να γίνουμε κατά χάριν θεοί, όπως οι πατέρες της εκκλησίας μας επισημαίνουν χρησιμοποιώντας τον όρο «θέωση».

Το νέο έτος 2023 μας παρέχει μια σειρά από ευκαιρίες για τη «θέωση» στη ζωή μας. Δε χρειάζεται να γίνουμε μοναχοί η ασκητές για να ακολουθήσουμε το δρόμο της θεώσεως. Κάθε στιγμή, πάντοτε, με κάθε άνθρωπο που συναντούμε, υπάρχουν ευκαιρίες να πράττουμε όπως ο Θεός θα έπραττε, να μιλούμε όπως ο Θεός θα μιλούσε, και να αγαπούμε όπως ο Θεός αγαπάει.

Συνήθως τις ημέρες αυτές θέτουμε ένα στόχο που θα εκπληρώσουμε κατά τη νέα χρονιά. Παραδείγματος χάριν, να περνούμε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μας, η να χάσουμε βάρος και διάφορα άλλα που υποσχόμαστε κατά την έναρξη του έτους. Αυτό το έτος, όμως, ας υποσχεθούμε στον εαυτό μας κάτι διαφορετικό, ακολουθώντας το παράδειγμα του μεγάλου Βασιλείου από την Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ας γίνουμε θεοφόροι, κινούμενοι προς τη θέωση, παρά την αναξιότητα και τις αδυναμίες μας. Αυτή εξάλλου είναι και η ανθρώπινη φύση, η οποία δημιουργήθηκε «κατ᾽ εικόνα και καθ᾽ ομοίωσιν» της Αγίας Τριάδος, ως κοινωνία αγάπης.

Εύχομαι το 2023 να είναι γεμάτο με μοναδικές στιγμές αλλοίωσης από τη χάρη και την αγάπη του Θεού, ώστε να μοιραζόμαστε την αφθονία της αγάπης αυτής με τον κόσμο γύρω μας, ως κτίσματα καθ᾽ομοίωσιν του δημιουργού τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ