ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Τον "αγωνιστή ιεραπόστολο" Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας τίμησε το ΑΠΘ

“Ένα είδος πολιτιστικού τζιχάντ” χαρακτήρισε την απόφαση για την Αγία Σοφία ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος σε δήλωσή του που προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

“Η απόφαση αυτή”, συνεχίζει ο κ. Αναστάσιος, ναρκοθετεί “τη μεγαλύτερη ελπίδα και προσπάθεια της εποχής μας για ειρηνική συνύπαρξη των πολιτισμών και των θρησκειών” καθώς “μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινές ιστορικές πτυχές”.

Ο κ. Αναστάσιος επανέλαβε την άποψη πως “το λάδι της θρησκείας, είναι αμαρτία και λάθος να χρησιμοποιείται για να ανάβει και να εξυπηρετεί εθνικιστικούς και πολιτιστικούς σκοπούς”. Αντίθετα, σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, “σκοπός της θρησκείας, είναι να απαλύνει τις πληγές και να ειρηνεύει τις ψυχές των ανθρώπων, να προάγει τον πολιτισμό και όχι να τον οδηγεί πίσω”.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας

Η απόφαση αυτή για την Αγία Σοφία, είναι ένα είδος πολιτιστικής επιθέσεως, ένα είδος πολιτιστικού τζιχάντ.

Τα τελευταία χρόνια, όλοι οι σοβαροί τόσο οι χριστιανοί όσο και οι μουσουλμάνοι καταδικάζουν κάθε μορφή ιερού πολέμου, κάθε μορφή τζιχάντ.

Υπάρχει μία ισλαμική ευαισθησία που έχει σεβαστεί μέχρι τώρα την ομορφιά της Αγίας Σοφίας. Ο άκρατος όμως φανατισμός θέλει να εκμεταλλευτεί, θέλει να κλέψει το κάλλος, του πιό ωραίου ναού της αδιαίρετης χριστιανοσύνης.

Η απόφαση αυτή ανήκει στις τραγικές αποφάσεις και ενέργειες, που ναρκοθετούν τη μεγαλύτερη ελπίδα και προσπάθεια της εποχής μας για ειρηνική συνύπαρξη των πολιτισμών και των θρησκειών.
Η απόφαση μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινές ιστορικές πτυχές και πραγματικά έχει προκαλέσει μία φοβερή απορία και αγανάκτηση, ότι μία χώρα σαν την Τουρκία που επιθυμεί να είναι στην πρωτοπορία, διαλέγει ένα δρόμο καθυστερημένης πολιτιστικής οπισθοφυλακής. Επανειλημμένως μας δόθηκε η ευκαιρία να τονίζω ότι το λάδι της θρησκείας, είναι αμαρτία και λάθος να χρησιμοποιείται για να ανάβει και να εξυπηρετεί εθνικιστικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

Ο ευγενής σκοπός της θρησκείας, είναι να απαλύνει τις πληγές και να ειρηνεύει τις ψυχές των ανθρώπων, να προάγει τον πολιτισμό και όχι να τον οδηγεί πίσω.

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.