Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 1:24

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ

Αλβανία: Τριάντα χρόνια από την ανασυγκρότηση μίας διαλυμένης τοπικής εκκλησίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στο τέλος της πανηγυρικής συνοδικής θείας λειτουργίας στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Χριστού το πρωί της Τρίτης, με την ευκαιρία της 30ης επετείου από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Τιράνων κ. Αναστασίου, αναφερόμενος στο εκπληκτικό μέγεθος και στη σημασία του έργου του Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης μεταξύ άλλων τόνισε.

«Η καλύτερη συμβολή σας είναι το πνευματικό υπόβαθρο στο οποίο στηρίχθηκαν οι προσπάθειές σας. Το μήνυμα του Ευαγγελίου που μεταφέρατε, η ελπίδα, η συγγνώμη, ο σεβασμός προς το κάθε ανθρώπινο πρόσωπο».

Όπως είναι γνωστό από το 1944 έως το 1967 η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας δοκιμάστηκε από τον αθεϊστικό διωγμό με τον τρόπο που εκδηλώθηκε και σε άλλες χώρες. Από το 1967 έως το 1990  το Σύνταγμα της χώρας απαγόρευσε κάθε θρησκευτική έκφραση επιβάλλοντας ολοκληρωτικό διωγμό που διέλυσε ολοσχερώς την τοπική Εκκλησία. Τον Ιούλιο 1991 έφθασε στην Αλβανία ως Πατριαρχικός Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο τότε Επίσκοπος αργότερα Μητροπολίτης, Ανδρούσης κ. Αναστάσιος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 24 Ιούνιου 1992 κατόπιν αιτήματος των Ορθοδόξων της Αλβανίας εξελέγη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας και ενθρονίστηκε στις 2 Αυγούστου 1992. Στις τρεις δεκαετίες που συμπληρώθηκαν η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία τής Αλβανίας ανασυγκροτήθηκε πλήρως και αναπτύχθηκε σε όλους τους τομείς.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος αφού ανέπεμψε δόξα και ευχαριστία στον Θεό για την πορεία 30 χρόνων μαζί με τους πολύτιμους συνεργάτες του μέσα σε ποικίλες δυσκολίες, θλίψεις, αδιέξοδα και πόνο αλλά και αναρίθμητες ευλογίες του Θεού υπενθύμισε ότι «κλήρος και λαός της Εκκλησίας της Αλβανίας ευγνωμόνως ενθυμούνται την πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τη διάκριση της αρμόδιας πατριαρχικής επιτροπής για την ανασύσταση της τοπικής μας Εκκλησίας και με ανυπόκριτο σεβασμό και ειλικρινή αγάπη δέονται υπέρ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου».

Μετά τη δοξολογική ατμόσφαιρα της θείας λειτουργίας όπου συμμετείχαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, κληρικοί από όλες τις μητροπόλεις, οι δύο χορωδίες του καθεδρικού ναού και πλήθος εκκλησιάσματος παρά την εργάσιμη ημέρα ακολούθησε στο σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο η κληρικολαϊκή συνέλευση. Στη διάρκεια των εργασιών έγινε συνοπτικός απολογισμός του πολύπτυχου εκκλησιαστικού έργου που έχει συντελεστεί από τους υπευθύνους κληρικούς ή λαϊκούς κάθε τομέα.

Περαίνοντας τις εργασίες της κληρικολαϊκής, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος  υπογράμμισε τη δέηση του Αποστόλου Παύλου ως πυξίδα για τη συνέχιση της πορείας της Εκκλησίας, «περιπατῆσαι ἀξίως τοῦ κυρίου εἰς πᾶσαν ἀρεσκείαν ἐν παντὶ ἔργῳ ἀγαθῷ καρποφοροῦντες καὶ αὐξανόμενοι τῇ ἐπιγνώσει τοῦ Θεοῦ» Κολ. 1, 9).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ