Τρίτη 28 Μαΐου 2024 | 4:21

ΤΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΟΙΚΕΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Αλμωπία: Αναστάτωση σε μητρόπολη και κατοίκους από “μυστηριώδεις” ανασκαφές σε μοναστήρι

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Αναστάτωση σε μητρόπολη και κατοίκους έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες οι εκσκαφές που διεξάγονται στον αύλειο χώρο της ιεράς μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αλμωπίας για την ανεύρεση χρυσού και αγαλμάτων μετά από σχετική πληροφορία που έφτασε στις αρχές των Αθηνών ότι άγνωστοι έχουν κρύψει σε εξωτερικό χώρο της μονής.

Στο μοναστήρι μάλιστα προκλήθηκε και ένταση στις αρχές του μήνα, όταν κάτοικοι της κοινότητας του Αρχαγγέλου ζήτησαν από τα κλιμάκια της δίωξης αρχαιοκαπηλίας Αττικής που βρισκόταν στον περιβάλλοντα χώρο του μοναστηριού, με τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών αλλά και την παρουσία ειρηνοδίκη, να αποχωρήσουν από το σημείο.

Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε υπό κατάληψη

Αγανακτισμένοι οι μοναχοί της ιεράς μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ εξιστορούν τα όσα συνέβησαν στο μοναστήρι.

«Έχουν ανοίξει τρεις λάκκους κοντά στο βράχο αλλά δε βρήκαν τίποτα. Στη συνέχεια άρχισαν να σκάβουν λίγα μέτρα δίπλα από την κόγχη του ιερού της εκκλησίας μας ανοίγοντας και εκεί λάκκο αλλά βρήκαν βράχο. Έφεραν κομπρεσέρ με διαμάντι και άνοιξαν λάκκο δύο μέτρων. Δεν βρήκαν τίποτα και υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν μεγάλες ζημιές στην εκκλησία του μοναστηριού που χτίστηκε τον 19ο αιώνα», υπογραμμίζουν.

μπήκαν στη μονή χωρίς να ΜΕ ειδοποιήσουν

Την ίδια στιγμή ο μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το μοναστήρι, καταγγέλλει πως οι αρχές που έφτασαν από την Αθήνα μπήκαν μέσα στη μονή χωρίς να τον ειδοποιήσουν.

«Την άλλη μέρα με ειδοποίησαν. Εγώ μίλησα μαζί τους και τους είπα ότι είναι άδικος κόπος», σημείωσε ο ιεράρχης ισχυριζόμενος μάλιστα ότι έκανε προσπάθειες να τους σταματήσει. «Μου είπαν ότι δεν έχετε δικαίωμα να επέμβετε γιατί υπάρχει εντολή από τον εισαγγελέα από την Αθήνα. Εύχομαι να ξεμπερδέψουμε γρήγορα από αυτό το βάσανο», υπογράμμισε ο κ. Ιωήλ, μιλώντας σε τοπικό μέσο ενημέρωσης.

Ο μητροπολίτης Εδέσσης διευκρίνισε ότι το επόμενο διάστημα προτίθεται να συντάξει ειδική αναφορά με τα όσα συνέβησαν στην ιερά μονή την οποία και θα αποστείλει προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ώστε να λάβει γνώση επί του θέματος.

Στη βουλή οι ανασκαφές του μοναστηριού

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος προχώρησε σε καταγγελία για τις αστυνομικές έρευνες που διεξάγονται στην ιερά μονή, ενώ παράλληλα επισκέφτηκε και τον χώρο που πραγματοποιούνται οι ανασκαφές.

«Θέλω να κάνω μια καταγγελία για κάτι που γίνεται αυτή τη στιγμή. Έχουμε την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας – τυμβωρυχίας στη μονή Αρχαγγέλου το παλαιότερο βυζαντινό μοναστήρι στον Αρχάγγελο Αλμωπίας. Πήγαν από την Αθήνα σαράντα άτομα χωρίς άδεια του μοναστηριού και του μητροπολίτη και άρχισαν να σκάβουν. Έφεραν κομπρεσέρ και γεωλογικό μηχάνημα και άνοιξαν τεράστια τρύπα στο ιερό. Ο ναός είναι χτισμένος σε κρύπτη και για το θέμα αυτό δεν ενημερώθηκε ούτε η προϊσταμένη της αρχαιολογίας. Αυτοί ψάχνουν για χρυσό μέσα στην κρύπτη. Όπως λέγεται υπάρχουν τέσσερις τόνοι χρυσού και αγάλματα. Ζητώ εδώ και τώρα να γίνει έρευνα από τους αρμοδίους για να εξακριβωθεί από ποιον δόθηκε η σχετική άδεια», τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα της βουλής ο κ. Βελόπουλος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ