Δε, 22/07/24 | 20:00

Όχι άλλη νεκρή γυναίκα…

Γραφείο Ρεπορτάζ
Γραφείο Ρεπορτάζhttp://www.orthodoxia.info
Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Του ιδίου συγγραφέα:

Για τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν και βρήκαν φρικτό θάνατο από τον σύζυγο τους…

Για τις γυναίκες που κακοποιούνται από τον σύζυγο τους…

Για την Βασιλική, την Κωνσταντίνα, την Καρολάιν, την Γαρυφαλλιά, την Αννίσα, την Μαρία, την Σταυρούλα, τη Δώρα, την Αικατερίνη, τη Νεκταρία, τη Τζεβριέ… και για όλα τα θύματα των γυναικοκτονιών.

Για όλες τις γυναίκες…

Για όλους μας…

Κάθε άσκηση οποιαδήποτε μορφή βίας αφορά όλους μας!

Μην κλείνεις την πόρτα στα θύματα της βίας!

Διότι αύριο μπορεί να μάθεις ότι έπεσε θύμα βίας η κόρη σου, η φίλη σου, η αδερφή σου, η μητέρα σου, η γιαγιά σου, η γειτόνισσά σου.

Η βία εναντίον των γυναικών έχει τις ρίζες της στο παρελθόν και στις μέρες μας το βιώνουμε ακόμα πιο έντονα. Εκτυλίσσεται πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες των σπιτιών και μιας κοινωνίας που δυστυχώς κωφεύει. Δεν ακούει την φωνή αγωνίας των θυμάτων. Απλά σιωπά.

Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται καθημερινά συνεχώς, είναι γυναίκες της διπλανής πόρτας. Γυναίκες από διάφορα κοινωνικά στρώματα, διαφόρων ηλικιών, μορφωμένες που εργάζονται και όπου εξωτερικά δεν δείχνουν την βία που βιώνουν.

Όλες οι γυναίκες που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, έχουν ένα κοινό. Κακοποιήθηκαν από τα χέρια αυτού που αγάπησαν, αυτού που φρόντιζαν, αυτού που καλημέριζαν κάθε μέρα, αυτού που ξάπλωναν στον ίδιο κρεβάτι, αυτού που τάιζαν…

Ο γάμος – η συμβίωση τους αυτών των γυναικών είναι ένα μαρτύριο. Ένα μαρτύριο χωρίς τέλος…Ένα μαρτύριο που κρύβεται πίσω από την κλειστή πόρτα του σπιτιού.

Κάποιες σιωπούν από φόβο, από ντροπή, από αγάπη, από προκατάληψη, από οικονομική εξάρτηση.

Κάθε μια γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας κρύβει την δική της ιστορία.

Μια άγνωστη σε πολλούς Αγία έπεσε και αυτή θύμα βίας από τον ίδιο τον σύζυγος της. Η Αγία Θωμαΐς εκ Λέσβου. Μια Αγία, που ο γάμος της ήταν αγκάθινο στεφάνι. Ενώ οι περισσότεροι Άγιοι της εκκλησίας μαρτύρησαν και βασανίστηκαν από αλλόθρησκους, από βάρβαρους, από κατακτητές για την πίστη του Χριστού. Η Αγία Θωμαΐς μαρτύρησε από τα χέρια του ίδιου του συζύγου της.

Η Αγία δεχόταν καθημερινά από τον ίδιο το σύζυγό της, τις ύβρεις, τους εμπαιγμούς και τους ξυλοδαρμούς αλλά με υπακοή και καρτερία επέμεινε όλα τα βασανιστήρια. Η Αγία με βαθιά πίστη στον Θεό ήλπιζε ότι θα συνεφέρει και θα αλλάξει τον σύζυγό της. Όμως μάταια, καθώς τέτοιοι χαρακτήρες ανθρώπων δεν μπορούν να αλλάξουν συμπεριφορά αν πρώτα δεν το θελήσουν οι ίδιοι. Ο σύζυγός της, την σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια στα 38 της χρόνια και πριν ξεψυχήσει με μεγαλείο ψυχής, συγχωρέσε το δολοφόνο της, τον σύζυγο της. Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη της Αγίας, στις 3 Ιανουαρίου. Το σώμα της έμεινε άφθαρτο και τα θαύματα αρκετά ακόμα και σήμερα. Τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου της βρίσκεται στο νησί της Λέσβου καθώς και η μοναδική εκκλησία προς τιμήν της.

Δεν σημαίνει ότι επειδή η Αγία Θωμαΐς σιωπούσε και υπέμενε την απάνθρωπη συμπεριφορά του άντρα της θα πρέπει να κάνει το ίδιο και κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει παρόμοιες καταστάσεις.

Οι γυναίκες που ζουν οποιαδήποτε μορφή βίας σωματικής, ψυχικής, λεκτικής και δέχονται κακοποιητική συμπεριφορά θα πρέπει να ζητήσουν άμεσα βοήθεια διότι υπάρχει η λύση, η φυγή και η καταγγελία.

Μπορεί ο γάμος σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία να είναι αδιάλυτος «Ούς ο Θεός συνέζευξεν, άνθρωπος μη χωριζέτω». Αλλά στην περίπτωση που μέσα σε έναν γάμο υπάρχει κακοποίηση και κινδυνεύει με οποιοδήποτε τρόπο η σωματική και η ψυχική υπόσταση, τότε η εκκλησία ως μάνα έχει διάκριση. Όπως έλεγαν και οι πατέρες της εκκλησίας μας «Μείζων πασών των αρετών η διάκρισις». 

Μάλιστα ως Ορθόδοξοι χριστιανοί οφείλουμε να προστατεύουμε το σώμα μας, καθώς είναι ναός του Αγίου Πνεύματος, «οὐκ οἴδατε ὅτι τὸ σῶμα ὑμῶν ναὸς τοῦ ἐν ὑμῖν Ἁγίου Πνεύματός ἐστιν;». Δεν ξέρετε ότι το σώμα σας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος που κατοικεί μέσα σας; (Α’ Κορ. στ’ 16).

Ας μην ξεχνάμε, ότι η θέση της γυναίκας στον χώρο της Εκκλησίας είναι πολύ σημαντική, η εξύψωση της γυναίκας βρίσκει την υψηλότερη έκφρασή της στο πρόσωπο της Παναγία μας. Η Θεοτόκος αποτελεί την ιδανική, πανώρια και θαυμαστή γυναίκα, σταθερό πρότυπο κάθε χριστιανού. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν «άνδρα» και πόσο δε στους χριστιανούς άντρες να κακοποίει την γυναίκα.

Όχι μόνο να χτυπάει τη γυναίκα του αλλά ούτε να την παραμελεί, να την απορρίπτει ή λεκτικά να την κακοποίει. Διότι και η γυναίκα είναι «εικόνα» του Θεού.

Ένα είναι σίγουρο, ότι σε τέτοιες σχέσεις δεν υπάρχει αγάπη! Διότι στην αγάπη δεν υπάρχει βία. Η βία συνδυάζεται με το «εγώ», με τη φιλαργυρία, τη φιληδονία και τη σκληροκαρδία. Ενώ το δώρο της αγάπης είναι ανεκτίμητο, έχει τόσο μεγάλη αξία που ξεπερνά κάθε αρετή. Η αγάπη είναι το φως, η χαρά, η επιθυμία για την καλοσύνη και την ευτυχία.

Σύμφωνα με το Απόστολο Παύλο:

«Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη δεν ξιπάζεται (= δεν καυχιέται), δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δε σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δε χαίρει, όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει, όταν επικρατεί η αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει. Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει.»

Εάν «Ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστί, καὶ ὁ μένων ἐν τῇ ἀγάπῃ ἐν τῷ Θεῷ μένει καὶ ὁ Θεὸς ἐν αὐτῷ» (Α’ Ιωάν. 4, 16), τότε ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί βία εναντίον του συνανθρώπου, δεν εμπνέεται από την αγάπη και την ελευθερία του Θεού, αλλά από το μίσος, την εκμετάλλευση και την ασυδοσία.

Οποιαδήποτε μορφή βίας δεν συνάδει με τον Χριστιανισμό!

Η Αγία Θωμαΐς να πρεσβεύει για όλες όλους μας. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε μορφή βίας μέσα στον συζυγικό βίο τους. Καθώς η Αγία Θωμαΐς είναι προστάτιδα του συζυγικού βίου.

Να την επικαλούμαστε με πίστη, αγάπη και ιδιαίτερα οι γυναίκες που βιώνουν κακοποιητική συμπεριφορά από το σύζυγό τους. Τα θαύματα της Αγίας Θωμαΐς είναι πολλά.

Προσεύχομαι καθημερινά στον Θεό για όλες τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας και για τις ψυχές που έφυγαν. Προσεύχομαι να πάνε στον Παράδεισο με την Αγία Θωμαΐς.

Το τροπάριο της Αγίας Θωμαΐς: 

«Τὰς θλίψεις τοῦ βίου σου, ὡς προσφορὰν λογικήν, Χριστῷ προσενέγκασα, τὴν τῶν θαυμάτων ἰσχύν, ̔Οσία ἀντείληφας. ῞Οθεν ὡς συζυγίας, ὑποτύπωσιν θείαν, μέλπομεν Θωμαΐς σε, καὶ πιστῶς σοι βοῶμεν· χαῖρε τῆς νήσου Λέσβου, σεμνὸν ἐγκαλλώπισμα».


*Ο π. Θεοφύλακτος εγκαταβιεί στο κελί του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Άγιο Όρος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ