Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 | 4:33

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Αλεξανδρουπόλεως: “Η Παναγία είναι Οδηγήτρια όταν οι δικές μας πράξεις που την ακολουθούν είναι φωτεινές και άγιες”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

«Αν πιστεύουμε ότι η Παναγία γέννησε το μόνο αληθινό φως που φωτίζει πάντα τον άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο τότε η ζωή μας και οι πράξεις μας θα είναι γεγονότα που αντέχουν στο φως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος από τον μητροπολιτικό ναό του αγίου Νικολάου Αλεξανδρούπολης όπου χοροστάτησε σήμερα το απόγευμα στην ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών.

Παίρνοντας αφορμή από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Άνθιμος σημείωσε πως πριν από διακόσια σαράντα τέσσερα χρόνια ένας μητροπολίτης που καταγόταν από την Κύθνο ξεκίνησε και πήγε στην Κριμαία. «Εκεί μάζεψε τους Έλληνες που κατοικούσαν στην ταυρική χερσόνησο προκειμένου να τους προστατεύσει. Συνεννοήθηκε με την μεγάλη τσαρίνα να τους περάσει προς τα ενδότερα και για το λόγο αυτό τον επίσκοπο εκείνον από την Κύθνο τον ονόμασαν μικρό Μωυσή».

Εξιστορώντας στη συνέχεια το πως χτίστηκε η σημερινή Μαριούπολη της Ουκρανίας που δέχεται τις σφοδρότερες επιθέσεις, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως τόνισε πως «ο μητροπολίτης αυτός μαζί με τους Έλληνες εκεί κρατούσαν μπροστά και πήγαιναν από πίσω από μία εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας. Σε μία παραλία που τους θύμιζε την πατρίδα μας έχτισαν μία πόλη και την αφιέρωσαν στη Μαρία και την ονόμασαν Μαριούπολη. Το 1997 ο συγκεκριμένος μητροπολίτης μετά από απαίτηση των Ελλήνων της περιοχής ανακηρύχθηκε άγιος από την ορθόδοξη εκκλησία και τιμάται εκεί μέχρι και σήμερα», διευκρίνισε.

Όπως ξεκαθάρισε μάλιστα η Παναγία είναι οδηγήτρια όταν οι δικές μας πράξεις που την ακολουθούν είναι φωτεινές και άγιες. «Όταν ο άνθρωπος απομακρύνεται από το θεό και η σκέψη του γίνεται τελείως διαφορετική από τη σκέψη και τη βούληση του Θεού, τότε ο άνθρωπος οδηγείται στην καταστροφή και οδηγεί στην καταστροφή».

Αναφερόμενος ωστόσο στους στενούς δεσμούς που συνδέουν την Αλεξανδρούπολη με την Μαριούπολη, ο κ. Άνθιμος υπογράμμισε πως «πριν από λίγα χρόνια είχαμε αδελφοποιηθεί μαζί τους και η προσευχή μας είναι η Παναγία να κρατήσει σε εκείνον τον τόπο τους Έλληνες για αυτό και ο πόνος μας είναι μεγάλος», υπενθυμίζοντας κλείνοντας πως «πρόκειται για μία παράδοση σε εκείνον τον τόπο που διαρκεί πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια».

Να σημειωθεί ότι η ακολουθία των Χαιρετισμών μεταδόθηκε ζωντανά από την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση η οποία τις επόμενες ημέρες θα μεταδίδει ζωντανά ακολουθίες από τη Θράκη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ