Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 | 23:53

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΡΕΙ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Αλεξανδρουπόλεως: “Όταν οι Εκκλησίες γίνονται φερέφωνα πολιτικών και στόχων κατακτητικών τότε έχουν αποτύχει”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

«Καλύτερα να είσαι παίκτης στη σκακιέρα των γεγονότων παρά θεατής», τόνισε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος αναφορικά με τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία αλλά και στην Τουρκία γενικότερα μιλώντας στην εκπομπή του Maximum FM και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κολιό.

«Όταν αποφασίζεις να είσαι παίκτης στη σκακιέρα των γεγονότων πρέπει να γνωρίζεις τους όρους του παιχνιδιού και να τους παίζεις τίμια. Με το να τηρείς ίσες αποστάσεις απ’ όλους δεν είσαι καλός με κανέναν και γίνεσαι κακός με όλους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ιεράρχης.

Όπως επεσήμανε μάλιστα η Εκκλησία εύχεται στόχος και επιδίωξη του πολιτισμού μας να είναι μόνο η ειρήνη και εργάζεται για αυτό, «εκτός κι αν έχει καταντήσει φερέφωνο εθνικιστικών και αναθεωρητικών πολιτικών», διευκρινίζοντας συγχρόνως πως οι Εκκλησίες πρέπει να μιλούν για ειρήνη. «Να βοηθούν να συγγενεύουν οι άνθρωποι, να εγγίζουν οι αντιπαλότητες και να γεφυρώνονται τα χάσματα», σημείωσε.   

Παράλληλα, ο κ. Άνθιμος υπογράμμισε πως η Αλεξανδρούπολη στον χάρτη αποτελεί ένα σταθερό σημείο απ’ όπου η ειρήνη εγκαθιδρύεται ως στέρεη πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή. «Η θέση μας όμως αυτή πρέπει να είναι διάφανη και σταθερή και πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, που πηγαίνουμε και με ποιο βηματισμό συνεισφέρουμε στην ειρήνη», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως για την αποστολή του πολεμικού υλικού συμφωνεί επειδή «si vis pacem, para bellum».

Όσον αφορά τη γείτονα χώρα ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ανέφερε πως οι τούρκοι νόμιζαν ότι θα παραμείνουν ως συνήθως ο επιτήδειος ουδέτερος. «Η Τουρκία θεωρείται ο “ταραξίας της περιοχής μας” γιατί δεν έχει ξεκαθαρισμένη θέση ούτε ρόλο. Της γυρίζουν όλοι την πλάτη και βυθίζεται σε φτώχεια για αυτό και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία η Τουρκία θα “πληρώσει ακριβά τη νύφη”», κατέληξε ο κ. Άνθιμος.

Ακούστε τη συνέντευξη του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ