Την πικρία που προκάλεσε στον ίδιο αλλά και σε όλους τους Έλληνες η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί εξέφρασε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος.

Μιλώντας στην εκπομπή Σήμερα του Σκάι, ο κ. Άνθιμος επισήμανε ότι ο Ερντογάν “όπως μέχρι τώρα παραβίαζε το Αιγαίο και προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορά μας και στον Έβρο, τώρα παραβίασε την ψυχή μας και την ιστορία μας”, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή του Τούρκου προέδρου πρέπει να ενταχθεί στην προσπάθειά του να συνεχίσει να ζητά κάτι από την Ελλάδα. 

Ο κ. Άνθιμος σημείωσε ότι “ενώ περιμέναμε ότι το νέο Ισλάμ και η νέα Τουρκία που επαγγέλεται ο πρόεδρος Ερντογάν ότι από το 2023 θα είναι κάτι διαφορετικό, διαπιστώνουμε τελικά ότι τώρα με αυτή του την πράξη αποδεικνύει ότι παραμένει ο ίδιος και το Ισλάμ ενοικιαστές του πολιτισμού μας για όσα εμείς δημιουργήσαμε. Όχι ιδιοκτήτες, αφού δεν είναι δημιουργοί αυτών των πνευματικών πραγμάτων”.

Σχετικά με τις διεθνείς αντιδράσεις που ξεσήκωσε η απόφαση αυτή της Τουρκίας, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως δήλωσε ότι “δεν περίμενα πιο ηχηρές αντιδράσεις. Ο πόνος αυτός είναι δικός μας. Τολμώ να πω ότι η απόφαση αυτή ικανοποίησε τη Δύση, να μην έχουμε αυταπάτες”.   

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.