Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 | 15:58

ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΧΑΜΕΝΟΙ

Αλεξανδρείας: “Θέλω σήμερα μπροστά στο εικόνισμα της Παναγίας να κηρύξω την ειρήνη”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Στην ακολουθία του εσπερινού για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χοροστάτησε το απόγευμα της Πέμπτης ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στον εορτάζοντα κοινοτικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας.

Σήμερα το πρωί προεξήρχε της θείας λειτουργίας, συλλειτουργούντων των επισκόπων Ταμιάθεως κ. Γερμανού και Νειλουπόλεως κ. Νικοδήμου.

Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο νόημα της διπλής εορτής του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας την Παναγία την πανύμνητη μητέρα.

Ο κ. Θεόδωρος μιλώντας για την πρόσφατη περιοδεία του στη λαική δημοκρατία του Κονγκό, όπου διαπίστωσε ότι οι κόποι των προκατόχων ιεραποστόλων δεν πήγαν χαμένοι, δεν λησμόνησε να αναφερθεί στην άδικη και αντικανονική παρύσφρηση εκ μέρους της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία καρπώνεται ξένους πνευματικούς μόχθους και αγώνες τονίζοντας χαρακτηριστικά πως, «έχει πικραθεί η καρδιά μας πάρα πολύ όταν αδέλφια μας ορθόδοξοι ήρθανε στον χώρο το δικό μας. Μα τόσα χρόνια εμείς δεν δουλέψαμε; Τα δάκρυα τα δικά μας δεν πότισαν την Αφρική;», διερωτήθηκε.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στο ελληνικό πνεύμα το οποίο δεν είναι περιορισμένο στα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδος αλλά απλωμένο στα πέρατα της οικουμένης ιδιαιτέρως σε κάθε γωνιά της Αφρικής όπου οι ελληνικές παροικίες κρατούν αναμμένη τη δάδα του ελληνισμού.

Παράλληλα δε έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τραγική εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα μνημόνευσε την Οδησσό την πόλη στην οποία αφιέρωσε δέκα ολόκληρα χρόνια της ζωής του υπηρετώντας κάτω από δύσκολες συνθήκες στην ελληνική Εκκλησία της Αγίας Τριάδος και την οποία με πολύ πόνο βλέπει ότι από σήμερα βομβαρδίζετε και δοκιμάζεται.

«Μπροστά στο εικόνισμα της Παναγίας θέλω να κηρύξω σήμερα την ειρήνη. Να παρακαλέσω την Υπέρμαχο Στρατηγό την Υπεραγία Θεοτόκο να φωτίζει και να δίνει δύναμη στους ομόδοξους αδελφούς ώστε να πάψει ο πόλεμος και να ζουν εν αγάπη και ομονοία», κατέληξε ευχόμενος.

Προ της απολύσεως πραγματοποιήθηκε η Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο και η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των αγωνισαμένων και πεσόντων κατά τους αγώνες του Έθνους, καθώς και η κατάθεση στεφάνων στα δύο ηρώα στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού.

Στην λατρευτική σύναξη προσήλθαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης και πλήθος κόσμου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ