Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 13:23

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ

Αλεξανδρείας: “Τα έργα που κάνουμε για τον εαυτό μας πεθαίνουν ενώ τα έργα που κάνουμε για τους άλλους μένουν”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στο Ανταναναρίβο αφίχθη την Τρίτη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος συνεχίζοντας την ιεραποστολική περιοδεία του στην ιερά μητρόπολη Ανταναναρίβο και Βορείου Μαδαγασκάρης. Το βράδυ ο Μακαριώτατος  με την συνοδεία του παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρέσβης της Αιγύπτου κ. Usama Khalil.

Την Τετάρτη, ο Μακαριώτατος προεξήρχε της θείας λειτουργίας για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην νέα έδρα της μητροπόλεως στην πόλη του Ανταναναρίβο. Στο τέλος απένειμε τον Ταξιάρχη Αξίας Σάββα του Ηγιασμένου στον π. Παναγιώτη Παπαϊωάννου και  τον Ταξιάρχη Σάββα του Ηγιασμένου στον κ. Ιωάννη Αντωνιάδη για την πολύτιμη και πολυετή προσφορά τους στην ιεραποστολή.

Εν συνεχεία τέλεσε τα εγκαίνια του νέου μητροπολιτικού μεγάρου, το οποίο θα φιλοξενεί τα γραφεία της μητροπόλεως, την μητροπολιτική κατοικία, καθώς επίσης και ξενώνες φιλοξενίας των λαϊκών και κληρικών μελών του ιεραποστολικού κλιμακίου. Το βράδυ ωστόσο ο Μακαριώτατος παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο πρόξενος Κύπρου στην Μαδαγασκάρη κ. Παναγιώτης Ταλούμης.

Καλωσορίζοντας ο κ. Πρόξενος τόνισε την δυναμική παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της ορθοδόξου ιεραποστολής στο νησί της Μαδαγασκάρης και ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την ανιδιοτελή ποιμαντική του μέριμνα.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Πρόξενο για την πρόσκληση και αναφέρθηκε εκτενώς στην τεράστια προσφορά των αποδήμων στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, μη λησμονώντας να μνημονεύσει τις αρετές που διακρίνουν τον κ. Ταλούμη, ο οποίος ως γνήσιος Αρκάδας απόγονος του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη αγαπάει την εκκλησία και την πατρίδα μας. Κατακλείων απένειμε τον Ταξιάρχη Σάββα του Ηγιασμένου στους δύο υιούς του Βασίλη και Ιωάννη Ταλούμη. 

Την Πέμπτη, παρουσία των Κρατικών και τοπικών αρχών, του Πρέσβεως της Αιγύπτου κ. Usama Khalil, του επιτίμου προξένου της Κύπρου κ. Ταλούμη Παναγιώτη και πλήθους λαού, ο Μακαριώτατος εγκαινίασε το νέο Κολλέγιο της ιεράς μητροπόλεως με την ονομασία “Ακαδημία Πλάτωνος”. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο και πρότυπο οικοδόμημα αρίστης αρχιτεκτονικής εξοπλισμένο πλήρως τεχνολογικά, το οποίο αποτελεί ένα στολίδι για την πρωτεύουσα και θα στεγάσει περί τους 450 φοιτητές.

Εν συνεχεία στον λόγο του ευχαρίστησε τους απανταχού Έλληνες για την τεράστια υλική και ηθική στήριξη που προσφέρουν στην ιεραποστολή. Επίσης, ανέφερε χαρακτηριστικά “τα έργα που κάνουμε για τον εαυτό μας πεθαίνουν, τα έργα που κάνουμε για τους άλλους μένουν”.

Εξέφρασε δε την ευαρέσκεια και τον δίκαιο έπαινο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας προς τον μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο, του οποίου εξήρε το σημαντικό έργο τόσο το πρόσφατο όσο και αυτό που έχει συντελεσθεί στα δεκαοχτώ χρόνια της διακονίας του στο νησί της Μαδαγασκάρης.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι ιερείς παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου ο οποίος τους μίλησε και τους συμβούλευσε πατρικά. Οι ιερείς ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο για την πατρική του αγάπη και υπεσχέθησαν πλήρη αφοσίωση στην Αλεξανδρινή εκκλησία.

Σήμερα, ο κ. Θεόδωρος αναχώρησε για την πατριαρχική έδρα προπεμφθείς στον κρατικό αερολιμένα Μαδαγασκάρης από τον μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο, τον Πρέσβη της Αιγύπτου, τον πρόξενο της Κύπρου και τον ιερό κλήρο. Έχοντας ολοκληρώσει καρποφόρως, πλήρης χαράς και ικανοποιήσεως την ιεραποστολική περιοδεία του στην ευλογημένη τούτη εσχατιά της γης, όπου ο λύχνος της Ορθοδοξίας φωτίζει  την ειρηνική ζωή των ευλογημένων κατοίκων της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ