Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 | 22:47

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟ

Αλεξανδρείας προς Μόσχας: Πάρε πίσω τον «Έξαρχο» γιατί θα τον καθαιρέσω

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την αυστηρή επιστολή του πατριάρχη Θεόδωρου προς τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής αποκαλύπτοντας πως το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο των Ορθοδόξων είναι έτοιμο να προχωρήσει σε σημαντικές ενέργειες εις βάρος της ρωσικής Εκκλησίας, εν δεν υποχωρήσει.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας σημειώνει με νόημα προς τον Πατριάρχη Μόσχας πως οι αποφάσεις που έχει λάβει η ρωσική Σύνοδος σχετικά με την υπόθεση της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας «στερούνται σοβαρότητος» ενώ τον προειδοποιεί πως αν δεν ανακαλέσει άμεσα τον «Έξαρχο» του από την Αφρική η Σύνοδος του πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα τον καθαιρέσει.

«Καλούμεν την Υμετέραν φίλην Μακαριότητα εις άμεσον ανάκλησιν του εξονομασθέντος δήθεν «Εξάρχου» και άρσιν του σχετικού διορισμού αυτού» γράφει ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και συνεχίσει: «Εν εναντία περιπτώσει θέλομεν καθυποβάλλει αυτώ εις την ποινήν της καθαιρέσεως εκ του υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης ως οι θείοι και ιεροί κανόνες διακελεύονται».

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ «ΕΞΑΡΧΟ» ΛΕΩΝΙΔΑ

Ιδιαίτερα σκληρή είναι η απάντηση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και για τον εμφανιζόμενο ως «Εξαρχο» του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική, μητροπολίτη Κλίν Λεωνίδα.

Μιλώντας στο Πρακτορείο Interfax o κ. Λεωνίδας επανέλαβε τις γνωστές αιτιάσεις της Εκκλησίας του για το θέμα της Ουκρανίας και υποστήριξε πως το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έχει προχωρήσει σε αντίποινα κατά των κληρικών που εγκατέλειψαν την δικαιοδοσία του.

«Προιόντα νοσηράς φαντασίας και αισχρά μέσα προπαγάνδας, άτινα θυμίζουν άλλας εποχάς και άλλας μεθόδους» απαντά πως είναι τα λεγόμενα του Ρώσου μητροπολίτη το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το οποίο σημειώνει με νόημα πως το Πατριαρχείο Μόσχας είναι αυτό που παρέχει υλικά ανταλλάγματα στους κληρικούς ώστε να το ακολουθήσουν.

«Η προσπάθεια διαψεύσεως της παροχής υλικών ανταλλαγμάτων εις τους Αφρικανούς κληρικούς, καίτοι επιχειρείται να αποκρυβή κάτω από τον όρον «ανύψωσις του βιοτικού επιπέδου», είναι μάλλον ανεπιτυχής. Εις τους προσωπικούς λογαριασμούς των ιερέων εις τα μέσα της κοινωνικής, λεγομένης, δικτυώσεως κυκλοφορούν σχετικοί κατάλογοι παροχών και «ευεργετημάτων» διά τους αποστάτας. Δυστυχώς, διά την ρωσσικήν παρασυναγωγήν η διάκρισις των Αφρικανών ιερέων εις «Συντονιστάς» και απλούς ιερείς, με μόνον τους πρώτους να απολαμβάνουν των ανωτέρω παροχών απεκάλυψε την φενάκην των «φιλανθρώπων Ρώσσων και των απανθρώπων Ελλήνων», διό και πολλοί εκ των προσχωρησάνταν επανέκαμψαν εις το Πατριαρχείον Αλεξανδρείας πλήρως απογοητευμένοι εκ των αυτοκλήτων «σωτήρων» τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ