Μήνυμα προς την Εκκλησία της Ρωσίας να ασχοληθεί με τα του οίκου της και να αφήσει την ενασχόληση της με την Αφρική έστειλε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος από την Κένυα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Απευθυνόμενος στους πιστούς που τον υποδέχθηκαν στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αναργύρων Ναϊρόμπι, ευχαρίστησε τον Θεό που έφερε και πάλι τα βήματα του στην Κένυα, σε μια περίοδο που η ανθρωπότητα κλονίζεται από κοινωνικές, φυσικές και κλιματικές αναταράξεις, σε μια περίοδο που το Πατριαρχείο δέχεται επιθέσεις από αδελφή Εκκλησία που έχει υπερβεί την κανονική της δικαιοδοσία και αγωνιά για την Εκκλησία της Αφρικής αντί να αγωνιά για το δικό της ποίμνιο.


Η Κένυα θεωρείται η «καρδιά» της Ιεραποστολής τους τελευταίους δύο αιώνες. Εκεί έχουν υπηρετήσει σπουδαίες μορφές όπως η Αγία Γαβριηλία η Ιεραπόστολος, ο Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Κύπρου Μακάριος Γ’, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, π. Αθανάσιος Ανθίδης, ο Μητροπολίτης Νικόδημος Γαλιατσάτος, ο π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, ο π. Αμφιλόχιος Τσούκος (νυν Μητροπολίτης Γάνου & Χώρας) και άλλοι.
Σύμφωνα με το Πατριαρχειο Αλεξανδρείας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Πατριάρχης ενημερώθηκε για την πορεία του έργου του Πατριαρχείου στην Κένυα, αφουγκράστηκε τον παλμό των οικείων Επισκόπων και τις προκλήσεις και έδωσε τις πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες και νουθεσίες.
Κατά την παραμονή του στην Ναϊρόμπι ο Πατριάρχης σύσκεψη του Πατριάρχη με τους οικείους Ιεράρχες και την συμμετοχή των Μητροπολιτών Γουινέας Γεωργίου και Ειρηνουπόλεως Δημητρίου.
