Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 | 4:48

ΔΙΑΚΟΝΟΥΜΕ ΤΑΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΑΘΟΡΥΒΑ ΜΕ ΠΕΝΙΧΡΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ

Αλεξανδρείας: “Ας μην έχει κανένας την ψευδαίσθηση ότι θα κάνουμε πίσω στο ιερό μας χρέος”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Γενική ιερατική σύναξη του ιερού κλήρου των μητροπόλεων Κινσάσας και Μπραζαβίλ και Γκαμπόν πραγματοποιήθηκε την Τρίτη μετά από πρόσκληση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου παρουσία των μητροπολιτών Κινσάσας κ. Θεοδοσίου και Αξώμης κ. Δανιήλ στον χώρο του πολιτιστικού κέντρου της ελληνικής κοινότητας στη λαϊκή δημοκρατία του Κονγκό.

Ο Μακαριώτατος στον χαιρετισμό του αφού καλωσόρισε τα πνευματικά του παιδιά, τους συνεργάτες του και τους ιερείς, στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στον μακαριστό μητροπολίτη Κινσάσας κ. Νικηφόρο ευχόμενος για την ανάπαυση της ψυχής του. 

Ακολούθως παρουσίασε στους κληρικούς της Κινσάσα τον νέο τους ποιμενάρχη μητροπολίτη Κινσάσας κ. Θεοδόσιο κάνοντας παράλληλα μνεία στην εκλογή του υπό της σεπτής ιεραρχίας του αλεξανδρινού θρόνου και στην τελετή ενθρονίσεως που πραγματοποιήθηκε την παρελθούσα Κυριακή. 

«Η ιερά μητρόπολη Κινσάσας εισέρχεται σε νέα ευλογημένη περίοδο ανάπτυξης, προόδου, δημιουργίας, ευλογίας και χάριτος Θεού με την έλευση του νέου μητροπολίτη κ. Θεοδοσίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης αναφερόμενος στη συνέχεια στις προαγωγές τριών Κονγκολέζων κληρικών των πατέρων Χρυσοστόμου, Γερασίμου και Κλαυδίου, οι οποίοι τίθενται στην διακονία της τοπικής Εκκλησίας της Κινσάσα.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ιστορία της απόδοσης της αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τελευταία των οποίων ήταν η Ουκρανία, επεξηγώντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις αντιδράσεις και τα αντίποινα της Ρωσικής Εκκλησίας εναντίον του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και την αντικανονική εισπήδηση στα γεωγραφικά όριά του. 

«Το Πατριαρχείο μας βρίσκεται στις επάλξεις της Αφρικής πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια περνώντας μέσα από «συμπληγάδες πέτρες», επεσήμανε ο κ. Θεόδωρος προσθέτοντας συγχρόνως πως διακονεί ταπεινά και αθόρυβα με πενιχρά μέσα και δυνάμεις τους Αφρικανούς αδελφούς. «Αυτό όλοι το αναγνωρίζουν και όλοι το γνωρίζουν. Τελευταία όμως μας πολεμούν εκ των έσω. Όμως εμείς δεν καμπτόμαστε, δεν φοβόμαστε, δεν υποχωρούμε σε αυτά που οι πατέρες μάς κληρονόμησαν», ξεκαθάρισε.

Όπως υπογράμμισε μάλιστα υποσχεθήκαμε ενώπιον Θεού και ανθρώπων να υπερασπιστούμε τα δίκαια του αλεξανδρινού θρόνου. «Ας μην έχει κανένας την ψευδαίσθηση ότι θα κάνουμε πίσω στο ιερό μας χρέος. Σεβόμαστε και αγαπάμε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες. Όμως δεν είμαστε εμείς αυτοί που παραβιάσαμε τους κανόνες. Δεν επιθυμούμε κάτι περισσότερο από αυτό που η παράδοση και οι ιεροί κανόνες μας κληρονόμησαν. Ας μας σεβαστούν όπως κι εμείς τους σεβαστήκαμε», κατέληξε με νόημα προς τους ιερείς.      

Ακολούθως, ο μητροπολίτης Θεοδόσιος ευχαρίστησε τον αλεξανδρινό προκαθήμενο για την παρουσία του και την χαρά της επισκέψεώς του στο Κονγκό καθώς και για την πρωτοβουλία για την ιερατική σύναξη.

Αμέσως μετά το πέρας της ιερατικής σύναξης ο μακαριώτατος τέλεσε τρισάγιο στους μακαριστούς ιεραπόστολους μητροπολίτες Κεντρώας Αφρικής κυρό Τιμόθεο (Κοντομέρκο) και Κυπριανό (Παπαδόπουλο), Αιγυπτιώτη στην καταγωγή και πρώτου μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής, προσευχόμενος για την ανάπαυση των ψυχών τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ