Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος και ο Σέρβος πρόεδρος, Aleksandar Vucic, επισκέφθηκαν , πριν μερικές μέρες , τον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα , στο Βελιγράδι,  για να ενημερωθούν για την πρόοδο των εργασιών στο εσωτερικό του.  

Οι εργασίες στο εσωτερικό του Αγίου Σάββα θα πρέπει να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο. Ο Καθεδρικός Ναός πρόκειται να εγκαινιαστεί τον Νοέμβριο , με την ευκαιρία των εορτασμών για  τα  800 χρόνια Αυτοκεφαλίας της  Ορθόδοξης Εκκλησίας Σερβίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Σερβίας ο πρόεδρος Βούτσιτς δήλωσε «περήφανος για το γεγονός ότι η σερβική κυβέρνηση είχε αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της ολοκλήρωσης της κατασκευής του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα». Πρόσθεσε τα τελευταία τρία χρόνια οι τα χρήματα , που διατέθηκαν, υπερέβησαν το συνολικό ποσό, που επενδύθηκε κατά τα προηγούμενα 60 χρόνια.

«Όλα μας τα μεγάλα επιτεύγματα αφήνονται στις επόμενες γενιές. Αυτή την περίοδο θα θυμόμαστε όχι μόνο για τις μεγάλες επενδύσεις σε δρόμους, σιδηροδρόμους και άλλες εγκαταστάσεις υποδομής, αλλά και για την ολοκλήρωση του πιο σημαντικού θρησκευτικού και πολιτιστικού έργου».

Ο πρόεδρος Βούτσις τόνισε ότι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σάββα « Θα είναι η νέα Αγία Σοφία» και συνέχισε :  «Δεν έχουμε πλέον τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας (σ.σ: Κωνσταντινούπολη), αλλά έχουμε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα ».  Επίσης , ανέφερε ότι ο Καθεδρικός Ναός «έχει το μεγαλύτερο μωσαϊκό σε ολόκληρο τον κόσμο (σ.σ: Παναγία Πλατυτέρα στην αψίδα του Ιερού Βήματος), φτιαγμένο από σπασμένο γυαλί, για το μεγαλύτερο μέρος του οποίου εργάστηκαν  Σέρβοι και Ρώσοι καλλιτέχνες».  

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σάββα είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους στον Ορθόδοξο κόσμο, είπε ο Σέρβος Πρόεδρος και σημείωσε: « Παλεύουμε να χτίσουμε τον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό μας για περισσότερα από 100 χρόνια. Είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός στόχος για όλους τους ανθρώπους που σέβονται τον εαυτό τους και την ιστορία τους, αλλά και το μέλλον τους. Σε μόλις δύο μήνες, τα έργα θα ολοκληρωθούν και θα μπορέσουμε να δούμε τον Καθεδρικό Ναό στην υπέροχη ομορφιά του. Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά μέρη λατρείας όχι μόνο για τους ανθρώπους μας, αλλά και για όσους έρχονται στη Σερβία για να δουν κάτι υπέροχο» . Ο πρόεδρος Βούτσιτς ευχαρίστησε  τους Ρώσους καλλιτέχνες, τον Ρώσο ακαδημαϊκό Νικολάι Μουχίν, ο οποίος είναι ο κύριος σχεδιαστής και δημιουργός του μωσαϊκού, αλλά και τον  πρόεδρο του Ρωσική Ομοσπονδίας,  Vladimir Putin και την Gazprom Company για δωρεά 10,5 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος τόνισε ότι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σάββα θα είναι  ένα υπέροχο ιερό για την υπερηφάνεια του σερβικού λαού και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους εκείνους,  που έκαναν δωρεές, αλλά και στο σερβικό κράτος, το οποίο είχε καταλάβει τη σημασία  του Αγίου Σάββα για την ιστορία μας και «τη σημασία της οικοδόμησης του Καθεδρικού Ναού στο ακριβές μέρος, όπου είχαν καεί τα λείψανα του Αγίου  Σάββα».  Ο κ. Ειρηναίος επεσήμανε ότι : «όσο ο Stefan Nemanja συνέβαλε στη δημιουργία του κράτους, ο Saint Sava δεν έκανε τίποτα λιγότερο. Ενώ ο Nemanja επεκτείνει τα σύνορα του κράτους, ο St. Sava ενσταλάζει το πνεύμα και τη ζωή στην Εκκλησία μας. Ένα τέτοιο συναίσθημα έχει διαποτίσει ολόκληρη την ιστορία μας και εξακολουθεί να γίνεται αισθητό σήμερα».

Πηγή: aviketos.com

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: