Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 13:29

ΜΕ ΘΕΜΑ: ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου φιλοξενεί το δεύτερο συνέδριο της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης I.O.T.A.

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου φιλοξενεί το 2ο Συνέδριο που διοργανώνει η Διεθνής Ορθόδοξη Θεολογική Ένωση I.O.T.A. (International Orthodox Theological Association). Το τετραήμερο αυτό Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο με θέμα: Ιεραποστολή και Ορθόδοξη Εκκλησία θα λάβει χώρα από τις 11 έως τις 15 Ιανουαρίου στην πόλη του Βόλου με γλώσσα εργασίας τα αγγλικά.

Η Διεθνής Ορθόδοξη Θεολογική Ένωση I.O.T.A., καρπός της Πανορθόδοξης Συνόδου που έλαβε χώρα στην Κρήτη (2016), ιδρύθηκε το 2017 με στόχο τη θεολογική συμβολή στην ανανέωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, υποστηρίζοντας την πανορθόδοξη ενότητα και συνοδικότητα. Ως πανορθόδοξος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, η IOTA δεν ανήκει σε καμία τοπική Εκκλησία και προσπαθεί να διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με τους ηγέτες όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Για τον σκοπό αυτό διοργανώνει διεθνή συνεδρία, ομαδικά ερευνητικά έργα, συνεργάζεται με ιδρύματα σε όλον τον κόσμο. Στα κύρια ενδιαφέροντά της εντάσσονται η κατανόηση του σύγχρονου πολιτισμού υπό το πρίσμα της Ορθόδοξης παράδοσης και η στήριξη της πανορθόδοξης ενότητας και συνεννόησης.

Η εξαιρετικά σημαντική αυτή διοργάνωση, που πρόκειται να συγκεντρώσει περίπου τετρακόσιους ειδικούς ομιλητές από πολλές χώρες (Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία, Ασία, Αφρική, Βαλκάνια, Ρωσία), με τη συμμετοχή 15 επισκόπων από διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες και δεκάδων κληρικών και μοναχών, πλαισιώνεται από τη στήριξη σημαντικών θεολογικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων, μεταξύ των οποίων η Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, το Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο του Αγίου Βλαδιμήρου από τη Νέα Υόρκη, η Θεολογική Σχολή της Σόφιας, το Κέντρο Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Fordham από τη Νέα Υόρκη, η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπαλαμάντ από τον Λίβανο, το Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Cambridge από τη Μ. Βρετανία, η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ανδρέα από το Σύδνεϋ, το Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Αγίου Ειρηναίου από την Ολλανδία, το New Georgian University από τη Δημοκρατία της Γεωργίας, η European Academy of Religion, το Οικουμενικό Ίδρυμα Pro-Oriente, κ.α.

Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου αυτού στην πόλη του Βόλου αποτελεί αναγνώριση του έργου της Μητροπόλεως Δημητριάδος και της σημαντικής θεολογικής μαρτυρίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Το Συνέδριο επικεντρώνεται στον ρόλο και τη σημασία της Ιεραποστολής, νοούμενης ως παρουσία και δράση της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου θα είναι ο Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος (Ζωγράφος). Ο Μητροπολίτης Κορέας αποτελεί μια εμβληματική προσωπικότητα της Ορθόδοξης ιεραποστολής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Διασποράς. Με στέρεη θεολογική παιδεία και ιεραποστολική εμπειρία δεκαετιών, διακονεί ως επίσκοπος σε ένα πολιτισμικό περιβάλλον ριζικά διαφορετικό από αυτό του δυτικού κόσμου, κομίζοντας τις σχετικές εμπειρίες χωρίς να απέχει τόσο από τα γενικότερα προβλήματα της Ορθόδοξης ιεραποστολής όσο και από την αγωνία για το μέλλον της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο.

Επιπλέον, σε παράλληλες συνεδρίες ειδικοί ομιλητές θα καταθέσουν την επιστημονική τους συνεισφορά σε ζητήματα όπως: Εκκοσμίκευση και Ορθόδοξη Εκκλησία, σύγχρονες θεολογίες της ιεραποστολής, θρησκευτικός εθνικισμός και ταυτοτικές πολιτικές, η φιλοσοφική θεολογία ως ερμηνευτικό εργαλείο, γυναίκα και Ορθόδοξη Εκκλησία, θέματα οικουμενικής θεολογίας, η θεολογική εκπαίδευση στον 21ο αιώνα, Ορθόδοξη διασπορά, η θέση της θρησκείας στη δημόσια σφαίρα κ.α.

Ο ρόλος και σημασία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο την αναδεικνύει, μεταξύ των άλλων σε πρωτεύουσα συνιστώσα για την εδραίωση της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών. Στο πλαίσιο αυτό η μελέτη της ιεραποστολικής της δράσης στις νέες δυνατότητες και προκλήσεις του 21ου αιώνα, αποτελούν ουσιαστική συνεισφορά τόσο για την κατανόηση του ρόλου της, όσο και για την ανάδειξη της γόνιμης συμβολής της στο θεολογικό, ανθρωπολογικό αλλά και κοινωνικό πεδίο.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ το δεύτερο συνέδριο της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης I.O.T.A.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ