Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 | 15:12

Ακαδημία Αθηνών: Η μεταβολή της Αγίας Σοφίας θα αποτελεί κηλίδα για τον τουρκικό λαό

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Τη μεταβολή του περίλαμπρου μνημείου της Αγίας Σοφίας “από μνημείο πολιτισμού και πνεύματος, σε εν ενεργεία χώρο της μωαμεθανικής λατρείας” καταγγέλει η Ακαδημία Αθηνών.

Απευθυνόμενη προς τις Ακαδημίες της Ευρώπης με τις οποίες μοιράζονται το ίδιο πνεύμα και τους ίδιους σκοπούς, η Ακαδημία Αθηνών σε ανακοίνωσή της επικρίνει την Τουρκία για τη συγκεκριμένη απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την ως “μεγάλο σφάλμα” το οποίο “θα αποτελεί για πάντα πλέον κηλίδα για τον τουρκικό λαό”.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών:

Η Ακαδημία Αθηνών απευθύνεται προς τις Ακαδημίες της Ευρώπης, με τις οποίες τη συνδέει κοινή καταγωγή και κοινοί πνευματικοί και επιστημονικοί σκοποί, για να καταγγείλει την μεταβολή του περίλαμπρου μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από  μνημείου πολιτισμού και πνεύματος, σε εν ενεργεία χώρο της μωαμεθανικής λατρείας. Η απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 που ακριβώς σε αυτό απέβλεπε, να αποδώσει δηλαδή στο μνημείο τον χαρακτήρα παγκοσμίου προσκυνήματος, ήταν αντάξια του μνημείου και ήταν σοφή. Η επαναφορά του μνημείου σε χρήση, που ο ίδιος ο αναγεννητής του τουρκικού κράτους είχε απορρίψει, είναι μεγάλο σφάλμα. Θα αποτελεί για πάντα πλέον κηλίδα για τον τουρκικό λαό, τον οποίον εμφανίζει να οικειοποιείται αυθαίρετα ένα μνημείο κτήμα όλων των ανθρώπων και σύμβολο καλής θέλησης και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ