Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 | 15:46

ΤΕΛΕΣΕ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Αιτωλίας για προκάτοχό του Θεόκλητο: “Ήταν ο επίσκοπος της αγάπης και της προσφοράς”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Στην γυναικεία ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου, ιερούργησε σήμερα το πρωί ο μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Δαμασκηνός και τέλεσε το μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτη Αιτωλίας κυρού Θεοκλήτου Αβραντινή, ο οποίος ποίμανε την μητρόπολη από το 1965 έως το 2005, παρουσία πνευματικών του τέκνων και στενών συνεργατών του, κληρικών και λαϊκών.

Κατά το κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον φιλεύσπλαχνο πατέρα της παραβολής του Ασώτου Υιού τονίζοντας, ότι “ο πατέρας δεν κρατάει κανένα με τη βία κοντά του. Σέβεται την προαίρεση, την επιθυμία, την ελευθερία, το αυτεξούσιο των παιδιών του. Γνωρίζει, ότι κάποια στιγμή ο γιός του θα έλθει «εις εαυτόν» και τότε η μετάνοια και η συντριβή θα οδηγήσει και πάλι τα βήματά του κοντά στον πατέρα του. Και δεν σταματά να τον περιμένει. Και όταν ο γιός του επιστρέφει συντετριμμένος, εκείνος δεν τον επιπλήττει, ούτε τον τιμωρεί, ούτε τον ταυτίζει με την αμαρτία του αλλά αμέσως ανοίγει την αγκαλιά του για να γίνει το λιμάνι της σωτηρίας για τον υιό του”.

“Με αυτή τη βεβαιότητα, ότι έχουμε έναν Θεό που είναι μόνο πατέρας πορευόμαστε στη ζωή μας. Έχουμε ένα Θεό που δεν είναι δικαστής, εξουσιαστής, κριτής αλλά είναι μόνο πατέρας. Και παρότι όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας γινόμαστε άσωτοι και η αμαρτία γίνεται δεύτερη φύση μας, είμαστε βέβαιοι ότι στηριζόμενοι σε έναν τέτοιο πατέρα μπορούμε να μετανοήσουμε και να επιστρέψουμε με θάρρος κοντά του και εκείνος είναι έτοιμος να μας αποκαταστήσει”.

Ο κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στον μακαριστό Προκάτοχό του υπογραμμίζοντας ότι, “η τοπική εκκλησία ευλογήθηκε από τον Θεό να έχει πολλούς τέτοιους πατέρες. Αν προσπαθούσε κανείς να περιγράψει με λίγες λέξεις την προσωπικότητά του μακαριστού Μητροπολίτου Θεοκλήτου σίγουρα θα χρησιμοποιούσε τον τίτλο “ο φιλόστοργος πατήρ”. Αυτός ήταν ο Θεόκλητος. Ένας Επίσκοπος της αγάπης, της θυσίας, της κένωσης, της προσφοράς. Μια μεγάλη ηγετική εκκλησιαστική προσωπικότητα”. 

“Παρόλο το επιβλητικό σωματικό του ανάστημα έσκυβε καρδιακά να συναντήσει τον πόνο των ανθρώπων, να συμπαρασταθεί στους αναγκεμένους, να γίνει ο υποστηρικτής για τα ορφανά και τις χήρες, να ανοικοδομήσει ιδρύματα, να κτίσει μόνες, να προικίσει τη Μητρόπολη με κτιριακές υποδομές που, επί των ημερών της πεπνυμένης αρχιερατείας του, δόξασαν και λάμπρυναν την μητρόπολη Αιτωλίας και την είχαν καταστήσει πρότυπο σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο”.”

“Φιλόστοργος πατήρ υπήρξε ο Θεόκλητος όχι μόνο για τους εγγύς αλλά και για τους μακράν για την ορθόδοξη ιεραποστολή, για τα πρεσβυγενή πατριαρχεία, για όλους τους αναγκεμένους, για όσους είχαν ανάγκες”. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στο ιερό μνημόσυνο και τους παρακάλεσε να εύχονται και ο ίδιος να καταστεί άξιος διάδοχος του Θεοκλήτου και να γίνει ο φιλόστοργος πατέρας της ιεράς μητροπόλεως Αιτωλίας.

Μετά την θεία λειτουργία ο κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε την ιερά μονή Αγίας Ελεούσης Κλεισούρας Αιτωλικού και τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του αειμνήστου αρχιερέως ευχόμενος υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ