Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 | 0:31

ΕΠΕΣΗΜΑΝΕ ΤΗΝ ΥΠΑΚΟΗ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Αιτωλίας: “Η αλήθεια βρίσκεται στην Εκκλησία και δεν αποτελεί ατομικό κατόρθωμα”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Την υπακοή στο συνοδικό σύστημα της Εκκλησίας επαναβεβαίωσε σήμερα το πρωί ο νέος μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Δαμασκηνός κατά τον χειροτονητήριο λόγο του στον καθεδρικό ναό Αθηνών επισημαίνοντας πως η αλήθεια βρίσκεται εν τη Εκκλησία και δεν αποτελεί ατομικό κατόρθωμα.

Περιγράφοντας ωστόσο τι είναι το επισκοπικό αξίωμα, ο νέος ιεράρχης σημείωσε πως “ο κάθε επίσκοπος αποτελεί μία συνέχεια στον κρίκο της αλυσίδας της Εκκλησίας αλλά και μία καινούργια αρχή. Είναι αυτός που αιτείται την χάρη και λαμβάνει το δώρημα της αγάπης του Θεού και Πατρός και του Κυρίου Ιησού Χριστού εν Αγίω Πνεύματι και καλείται να ζήσει την διακονία του ως σταυρό και ανάσταση.  Διότι ο επίσκοπος λησμονεί τον εαυτό του καθώς στο πρόσωπό του η εν τόπω Εκκλησία στην οποία καθίσταται πατέρας και ποιμένας αγωνίζεται να εκπληρώσει την αποστολή που της δόθηκε, να είναι ενωμένη με την σύμπασα Εκκλησία και να μαρτυρεί την αλήθεια και την παράδοσή της. Εγγυητής αυτής της μαρτυρίας είναι ο επίσκοπος, ζώντας και πολιτευόμενος σταυρικά”.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Όπως τόνισε μάλιστα, “ο επίσκοπος αποδέχεται, αγκαλιάζει και διακονεί σαν γνήσιος πατέρας, προσευχητικά και θυσιαστικά όλα τα μέλη της εν τόπω Εκκλησίας τους εγγύς και τους μακράν, τους αγωνιζομένους και τους πεπτωκότας, τους δι’ ευλόγους αιτίας απολειφθέντας και τους δυνάμει πιστούς. Αυτούς που ζουν το μυστήριο της χάριτος και όσους δεν το βιώνουν αλλά έχουν κάθε δικαίωμα και δυνατότητα να το πράξουν. Αυτούς που αποδέχονται την αλήθεια της Εκκλησίας και αυτούς που δοκιμάζονται από τον πειρασμό της ιδίας γνώμης την οποία άλλοτε από γνήσια αγωνία και άλλοτε από έλλειμμα ταπείνωσης προσπαθούν να επιβάλουν. Κανείς δεν περισσεύει διότι όλοι είναι σώμα Χριστού και μέλη εκ μέρους. Για τον επίσκοπο όλοι είναι οικείοι και παιδιά του. Σηκώνει το φορτίο τους κι ας είναι σταυρικό”.

Στο πρόσωπό σας γνώρισα τον στοργικό πατέρα και τον καλό ποιμένα

Μιλώντας για τον γέροντά του μητροπολίτη Δημητριάδος, ο κ. Δαμασκηνός επεσήμανε πως “στο πρόσωπό σας είδα όχι μόνο τον οραματιστή ιεράρχη με το ευρύ πνεύμα και τον εύστροφο νου με το επικοινωνιακό χάρισμα και την εκπληκτική οξυδέρκεια αλλά και τον καλό ποιμένα που σε καιρούς πολυδιάσπασης και κατακερματισμού, μοναξιάς και απομόνωσης, λειτουργεί ως παράγοντας και εγγυητής ειρήνης, συναλληλίας και ενότητας. Στο πρόσωπό σας γνώρισα τον στοργικό πατέρα που δεν φείδεται κόπων και θυσιών προκειμένου να εμπνεύσει στα παιδιά του τον στόχο της αγιότητας”.

Συμπλήρωσε δε πως “με διδάξατε έμπρακτα την ταπείνωση που ενώνει και συγχωρεί, την υπομονή που ανέχεται και μακροθυμεί, την αγάπη που ελευθερώνει και εμπιστεύεται, την εμπιστοσύνη που αναδεικνύει τα χαρίσματα και δίνει καρποφορία στους κόπους. Κρατώ πυξίδα αλάνθαστη το φωτεινό σας παράδειγμα και στο θησαυροφυλάκιο της ψυχής μου φυλάσσω με ευλάβεια τις παρακαταθήκες που έλαβα από σας. Με τη χάρη του Θεού δεν θα διαψεύσω τις προσδοκίες σας και δεν θα υποστείλω τα λάβαρα του αγώνα μου”.

Ταπεινά υπόσχομαι να ακολουθήσω το φωτεινό σας παράδειγμα

Αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο μητροπολίτης Αιτωλίας υπογράμμισε πως “τα λόγια δεν είναι ικανά να εκφράσουν τη βαθιά και ισόβια ευγνωμοσύνη μου για την αγάπη σας την οποία γεύθηκα «εν πλησμονή». Αγάπη γνήσια, πατρική, που υπεραμύνεται των δικαίων της Εκκλησίας, που λαχταρά και κάνει το παν για να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο, που γνωρίζει να συγχωρεί, που αφουγκράζεται τις ανάγκες των παιδιών της και παλεύει και αγωνίζεται γι’ αυτά. Ένδειξη μόνο μέσα στις πολλές για του λόγου μου το αληθές είναι η θεσμοθέτηση από την πολιτεία χάρη στις δικές σας άοκνες προσπάθειες, των οργανικών θέσεων των ιερέων σε όλη την ελληνική επικράτεια για την οποία και εγώ προσωπικά και είμαι βέβαιος και όλος ο ιερός κλήρος σας ευγνωμονεί”.

Πρόσθεσε δε πως “οιακοστρόφος στους δύσκολους καιρούς μας της κιβωτού της Εκκλησίας της Ελλάδος δίνοντας μαρτυρία Χριστού ισχυρή, εργαζόμενος για την δόξα του και την προαγωγή του σώματός του ταπεινά και αθόρυβα μέσα σε μια ευλογημένη πολλές φορές σιωπή που ιερουργεί το μυστήριο της ενότητας, με μια αμετάθετη σταθερότητα που χαρίζει ασφάλεια σε όλους μας, θα αποτελείτε πάντα για μένα ένα οδοδείκτη αυθεντικής πορείας, ένα πρότυπο προς μίμηση. Ταπεινά υπόσχομαι να ακολουθήσω το φωτεινό σας παράδειγμα ως γνήσιος υιός φιλοστόργου πατρός. Η παντοτινή μνημόνευση του σεπτού ονόματός σας σε κάθε θεία λειτουργία θα είναι η έκφραση της υιικής αφοσίωσης και της ειλικρινούς αγάπης μου προς εσάς και δι’ υμών στην αγία εκκλησία του Χριστού”, κατέληξε.

τα καταφέρνεις θαυμάσια σε οργανωτικά έργα της καθημερινότητας

“Η εκκλησία τον τελευταίο καιρό μερίμνησε ιδιαίτερα για αυτήν τη μητρόπολη και θα συνεχίσει να μέριμνα. Στην επαρχία σου δεσπόζουν δύο σπουδαίες πόλεις το Μεσολόγγι που είναι συνώνυμο του ηρωισμού και οικουμενικό σύμβολο αυτοθυσίας και το Αγρίνιο που είναι συνώνυμο της σύγχρονης ανάπτυξης της περιοχής”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών προς τον νεοχειροτονηθέντα μητροπολίτη.

Ακούστε ολόκληρη την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου

Όπως σημείωσε στη συνέχεια “η μέχρι τώρα διακονίας σου σε επιτελικές θέσεις κυρίως της μητροπόλεως Δημητριάδος έδειξε ότι τα καταφέρνεις θαυμάσια σε οργανωτικά έργα που εκτός των άλλων άπτονται και της καθημερινότητας, η οποία είναι αυτή που ταλαιπωρεί και βασανίζει τον άνθρωπο σε πρώτο επίπεδο. Την σύγχρονη κοινωνία μας που την χαρακτηρίζουν η ευμάρεια και η ανάπτυξη αλλά πάσχει από απελπισία, κατάθλιψη, θυμό και βία. Όλα αυτά είναι συνέπειες πρωταρχικά ενός μη ευαγγελικού τρόπου ζωής”, επεσήμανε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Καταλήγοντας ο κ. Ιερώνυμος διευκρίνισε ωστόσο πως “η αποστολή μας είναι να δώσουμε στους χριστιανούς κριτήρια εκκλησιολογικά και να τους βοηθήσουμε να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα, το ουσιώδες από το επουσιώδες, την αληθινή πίστη από την αίρεση, το εκκλησιαστικό φρόνημα από το κοσμικό. Χωρίς αυτά τα κριτήρια υπάρχει ο κίνδυνος να δηλώνουμε σήμερα ορθόδοξοι στον τρόπο ζωής μας, να υιοθετούμε όμως παραδόσεις και στοιχεία αντιεκκλησιαστικά”.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Σάμου κ. Ευσέβιος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Λευκάδος κ. Θεόφιλος, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ενω συμπροσευχόμενοι παρέστησαν αρκετοί ιεράρχες και ιερείς, καθώς και πλήθος κόσμου που κατέφθασε από την Αιτωλοακαρνανία και το Βόλο.

Φωτογραφίες: Δήμος Γκαβόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ