Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 2:48

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Βανδαλισμοί στην αυτοκρατορική πύλη του ναού

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες από το ιστορικό μνημείο της Αγίας Σοφίας, καθώς εκτός από τους βανδαλισμούς στην αυτοκρατορική πύλη, καταγράφονται εμφανείς εικόνες εγκατάλειψης.

Η μετατροπή σε μουσουλμανικό τέμενος το 2020 φαίνεται πως ήταν καθοριστική για την Αγία Σοφία, καθότι όπως φαίνεται η Τουρκία δεν μπορεί προφανώς να προστατέψει το μνημείο που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και παρατηρείται πλήθος βανδαλισμών.

H τουρκική ένωση ιστορίας της τέχνης κατήγγειλε την Μεγάλη Τρίτη τον βανδαλισμό της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας τις καταστροφές.

Ωστόσο κάνει λόγο για μια πράξη που «προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη» ζητώντας από τις τουρκικές αρχές «να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο μνημείο».

Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ωστόσο ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα για την ταυτοποίηση των δραστών. Όπως έγινε γνωστό δύο διοικητικοί και δύο τεχνικοί επιθεωρητές της διεύθυνσης ανέλαβαν να ερευνήσουν την υπόθεση καταστροφής της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας. 

Πρόκειται για μια εξαιρετικής τέχνης ξύλινη δίφυλλη θύρα που οδηγεί στον κυρίως ισόγειο χώρο του μνημείου και χρονολογείται από το 1890, ενώ είναι και από τις παλαιότερες που υπάρχουν στο μνημείο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ