Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 | 23:45

ΕΣΠΑΣΑΝ ΜΑΡΜΑΡΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΒΑΡΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Αγία Σοφία: Νέες φθορές στον ιστορικό ναό από τους Τούρκους

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Θλίψη, απογοήτευση και οργή για την αδιαφορία της τουρκικής ηγεσίας προκαλούν οι νέες εικόνες κατεστραμμένων εγκαταστάσεων στον ναό της Αγιά Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Τούρκοι φαίνεται πως δεν μπορούν να χειριστούν ούτε μηχανήματα καθαρισμού, με αποτέλεσμα ένα ογκώδες μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε να προκαλέσει το σπάσιμο μαρμάρων του ναού.

Το περιστατικό φυσικά έσπευσε να εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση στη γειτονική χώρα, με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet να κάνει λόγο για, «Ατελείωτο μαρτύριο της Αγίας Σοφίας» λόγω της νέας φθοράς.

«Συνεχίζονται οι καταστροφές στην Αγία Σοφία η οποία έχει μετατραπεί από μουσείο σε τζαμί. Η ξεναγός Οζλέμ Καμπασακάλ δήλωσε ότι τα ιστορικά μάρμαρα έσπασαν σε πολλά σημεία από το βαρύ μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε για τον καθαρισμό των μαρμάρων», σημειώνει η εφημερίδα.

Όπως επισημαίνεται, «μπορεί τα μηχανήματα X-ray στη είσοδο του μνημείου που δεν λειτουργούσαν από τότε που μετατράπηκε σε τέμενος, να ενεργοποιήθηκαν εδώ και δύο εβδομάδες και οι υπεύθυνοι να εξακολουθούν να προειδοποιούν τις γυναίκες που εισέρχονται δίχως μαντίλα, καθώς και όσους επιχειρούν την είσοδο με απρεπή ενδυμασία, ωστόσο φαίνεται πως δεν υπάρχει μέριμνα για την ουσιαστική προστασία του μνημείου».

Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει πως «είναι ορατό πως τα μάρμαρα που ήταν ήδη σπασμένα σε κάποια σημεία και βρίσκονται στην αυτοκρατορική διαδρομή στην πόρτα εξόδου, έχουν και σε άλλα σημεία σπάσει», ενώ η Τουρκάλα ξεναγός υποστηρίζει στην Cumhuriyet πως, «όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο οι επισκέψεις πραγματοποιούνταν με μεγάλο σεβασμό. Αυτή τη στιγμή το εσωτερικό της μοιάζει με πανηγύρι».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ